URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2015, 18:16

Primăria se asociază cu RCS&RDS în afacerea cu energie electrică ieftină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria intră în afacerile cu energie electrică. Consiliul Local a aprobat joi, cu 20 de voturi "pentru" din partea grupului PNL-UDMR şi trei voturi "abţinere" din partea consilierilor PSD, asocierea municipalităţii orădene cu societăţile RCS&RDS şi Delalina SRL, aparţinând omului de afaceri orădean Zoltan Teszari.

RCS&RDS este constructorul celor 200 de kilometri de canalizaţie tehnică din Oradea iar Delalina e dezvoltatorul parcului de energie fotovoltaică de la Gepiu. Cei trei parteneri îşi propun realizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, vor să achiziţioneze curent de pe piaţa de specialitate şi să vândă energie electrică orădenilor şi firmelor din municipiu.

Potrivit înţelegerii, compania RCS&RDS, licenţiată ca furnizor de energie electrică, se va îngriji de realizarea acestei activităţi şi va aduce în asociere pachetul de clienţi atraşi, Delalina se va ocupa de construirea şi exploatarea reţelei de distribuţie, iar municipalitatea va pune la dispoziţia asociaţilor circa 5.000 metri pătraţi de teren, în unităţi de circa 50 metri pătraţi, pentru amenajarea de puncte de transformare a energiei electrice. În cazul în care asociaţii vor identifica puncte termice în care pot amplasa echipamentele fără afectarea activităţii acestora, municipalitatea le va închiria asocierii prin societatea de termoficare.

Conform celor convenite, contractul de asociere va rămâne valabil pe durata existenţei reţelei de distribuţie, iar municipiul va încasa 15% din beneficiile şi pierderile asocierii, dar nu mai puţin de 200.000 euro pe an. În schimb, RCS&RDS va încasa 80% din rezultatul financiar al activităţii de furnizare a energiei electrice, în vreme ce Delalina SRL va primi acelaşi procent din activitatea de distribuţie.

Asocierea va avea un Consiliu de administrare format din cinci persoane, din care doi reprezentanţi ai RCS&RDS, doi reprezentanţi ai municipalităţii şi un reprezentat al Delalina SRL.

De altfel, arhitectura structurii de administrare a fost şi motivul pentru care grupul PSD a refuzat să voteze asocierea. Dacă iniţial social-democraţii, prin vocea consilierului Ioan Bonchiş, au fost de acord cu asocierea "benefică pentru ambele părţi", ulterior aceştia s-au abţinut de la vot. "Nu înţeleg care este motivul pentru care Primăria are doar doi reprezentanţi", a protestat Bonchiş. Răspunsul dat de primarul Ilie Bolojan, că aşa au convenit asociaţii prin negociere, nu le-a convenit pesediştilor, care s-au abţinut de la vot.

Conform raportului de specialitate anexat hotărârii, municipalitatea are doar de câştigat din această afacere. Pe de o parte, veniturile dintr-o eventuală concesionare a celor 5.000 mp ar fi adus bugetului local undeva la 2.000 euro pe an, în vreme ce prin constituirea terenului ca aport în asociere municipalitatea va câştiga 15% din afacere, dar nu mai puţin de 200.000 euro anual. În plus, oraşul va mai primi 26% din veniturile obţinute din închirierea canalizaţiei tehnice realizate de RCS&RDS şi va avea acces la curent electric cu circa 20% mai ieftin, realizând economii de circa 900.000 euro pe an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@WinDos
Windows, este diferenta intre distributie si furnizare. Sunt doua entitati diferite. Documenteaza-te care e acea diferenta apoi revino cu lectiile tale de aritmetica. @Tinas te leaga cineva de RDS ? Din cate stiu si Orange si Dolce furnizeaza servicii TV. Chiar si internet, daca nu esti multumit nici de ala.
Postat 29 Aprilie 2015, 23:44 de marius_ro
PT.prosti cum santem noi
Si cum o sa procedeze RCS@RDS..???CUM PROCEDEAZA CU CONTRACTELE PE CABLU?????scoate posturi sau maresc taxa anuntand clientii doar prin biroul de presa???? asta desi contractele sant semnate pt anumite posturi pe care sant obligati sale transmita...ultimul anunt a fost ca mareSc pretul pt HBO...SI...MULTUMIM FRUMOS...
Postat 29 Aprilie 2015, 20:14 de Tinas
15+80+80=175 ... !!! Profesorul de aritmetica Bolojan va revolutiona cota "traditionala" de profit !!!
"... municipiul va încasa 15% din beneficiile şi pierderile asocierii, ... RCS&RDS va încasa 80% din rezultatul financiar al activităţii de furnizare a energiei electrice, în vreme ce Delalina SRL va primi acelaşi procent din activitatea de distribuţie".
Postat 29 Aprilie 2015, 16:10 de WinDos
LOMB
Si la Cluj Napoca asocierea dintre Consiliul Local si IMPACT(firma numindu-se LOMB SA iar acum CLEARLINE DEVELOPEMENT)a dat cu CA in care IMPACT-ul a avut 2 oameni iar Consiliul Cluj unul! A iesit UN FIASCO!
Postat 28 Aprilie 2015, 23:56 de TDS
Prostia
Ioan Bonchiş cred ca a cautat nod in papura sa nu voteze. Pai din 5 membri din consiliul de administratie cati ar fi vrut sa fie ai primariei ?
Postat 28 Aprilie 2015, 23:10 de marius_ro
Felicitari!!!
Felicitari si la mai mare... !!! e vremea pt. un rebranding de oras, de un nou simbol, acum ca toata tzara a auzit de Oradea, ca va avea cel mai ieftin curent.
Postat 28 Aprilie 2015, 18:37 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON