URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2017, 18:12

Papă tot! Consiliul Judeţean îşi bagă toate veniturile în salarii şi ia credite pentru investiţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor îşi va cheltui toate veniturile suplimentare pe care le va realiza în acest an pentru acoperirea unei "găuri" estimată la 12-13 milioane lei din bugetul de salarizare pentru cei peste 1.350 de angajaţi ai aparatului propriu şi ai instituţiilor subordonate.

În schimb, instituţia n-are bani să asigure co-finanţările unor investiţii precum noul terminal al Aeroportului Oradea şi dotarea noului Muzeu al Ţării Crişurilor, aşadar se pregăteşte să ia credite de până la 23 milioane lei.

"Gaură" în buget

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sandor, a vorbit, joi, într-o conferinţă de presă, despre "gaura" de "12-13 milioane lei" care există în bugetul de salarii pentru aparatul propriu şi instituţiile subordonate.

Şeful judeţului a spus că problemele financiare au fost cauzate de creşterile salariale cu 20% de anul acesta, respectiv cu 50% pentru personalul artistic de la Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti şi Filarmonica de Stat.

Drept urmare, CJ a bugetat salarii la DGASPC Bihor, care are circa 3.000 de angajaţi, doar până în luna octombrie, restul sumei pentru două luni ridicându-se la 9-10 milioane lei. Diferenţa până la 12-13 milioane lei sunt sume pentru instituţiile de cultură, care nici ele nu au asigurate salariile pe ultimele două luni ale anului.

Tot pe salarii!

Vizibil nemulţumit de faptul că presa a semnalat problemele financiare de la Consiliul Judeţean, Pásztor Sandor a afirmat că salariile vor fi plătite. "Suntem ferm convinşi că avem salariile în regulă pe acest an", a spus acesta.

Concret, şeful CJ a arătat că veniturile încasate în primele 7 luni ale anului le depăşesc pe cele estimate. "În primele 7 luni ale anului avem încasări cu 10 milioane în plus faţă de cât am prevăzut în buget. Calculând încasările programate pe următoarele 5 luni, în cea mai rea variantă, vom avea cel puţin 11 milioane în plus, care să acopere acest deficit", a spus Pásztor.

Întrebat, concret, dacă, în acest fel, se poate spune că CJ Bihor îşi va consuma toate veniturile excedentare pentru a plăti salarii, Pásztor a confirmat: "Până la nivelul asigurării salariilor, toate merg acolo. Dacă vor fi venituri peste acest nivel îi vom folosi în alte proiecte".

Organigrame "redesenate"

În aceeaşi conferinţă, Pásztor a spus că în următoarele două luni la Consiliul Judeţean se va elabora o nouă schemă de salarizare şi de personal, corelată cu Legea Salarizării Unice, intrată în vigoare luna aceasta.

"Practic, cu Legea asta ni se spune să ne descurcăm, să dăm salarii cum şi cât putem. Timp de două luni, vom merge mai departe pe schemele şi salariile actuale. În acest timp, aparatul Consiliului Judeţean va face o cântărire clară a situaţiei, redesenarea organigramelor şi eficientizarea unor direcţii", a spus preşedintele, adăugând că nu exclude după acest interval reduceri de personal.

În acest moment, CJ şi instituţiile subordonate au 3.354 angajaţi (167 persoane în aparatul propriu) şi circa 400 de posturi vacante. Cât despre angajările masive – de zeci de persoane – care s-au făcut în ultimul an, Pásztor a susţinut că acestea au fost necesare în diversele structuri subordonate.

Investiţii din… datorii

Întrebat de BIHOREANUL, Pásztor n-a putut să spună, în acest context, cât la sută din bugetul instituţiei merge pe investiţii în acest an. În schimb, a trebuit să admită că cea mai mare parte a resurselor se consumă, de fapt, pe salarii, iar pentru a putea asigura co-finanţarea proiectelor pe care le are în derulare, CJ Bihor va trebui să intre în datorii.

Deşi tema figura pe agenda conferinţei de presă, prşedintele a fost nevoit să confirme că, în perioada următoare, Consiliul Judeţean, prin Aeroportul Internaţional Oradea, va lua un credit de 3 milioane lei, pentru a asigura co-finanţarea de 2 milioane lei pentru acest an la construcţia noului terminal (care are alocate alte 8 milioane lei din fonduri guvernamentale), respectiv pentru a avea un "rest" de 1 un milion lei pentru începerea lucrărilor pe anul viitor.

De asemenea, Pásztor a mai recunoscut că instituţia a început deja discuţiile pentru contractarea încă unui credit, de tip revolving, în valoare de 20 milioane lei, pentru a avea în perioada următoare mereu posibilitatea de a scoate bani pentru co-finanţările celorlalte proiecte, precum Drumul Apuseni, unde co-finanţarea va ajunge la 2 milioane euro în patru ani, proiectul dotarea noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, proiect de 5,5 milioane euro şi co-finanţare de 5-6%, respectiv co-finanţări pentru proiecte RO-HU.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@veveion
Cum s-au descurcat? Nu stii ca era Popa Ciordel si toti il catalogau drept imbecil. Acum sunt astia "desteptii", da' au ajuns sa n-aiba dupa ce bea apa!
Postat 21 Iulie 2017, 11:32 de User anonimizat
Deci...........
Sunt institutii subordonate Consiliului Judetean Bihor care nu primesc bani de salarii de la CJ (exemplu Spitalul de Psihiatrie Nucet)
Postat 21 Iulie 2017, 09:50 de Marinel
Asa este cand nu te pricepi
Asa este cand pui oameni care nu se pricep s-au isi urmaresc numai interesele lor.De ce cei care au fost inaintea lor la conducerea Consiliului Judetean s-au descurcat?
Postat 21 Iulie 2017, 09:13 de veveion
Cinci castig, sapte mananc, ce ramane bag in punga.
In aceasta cloaca dospita mizeria rosie a ruginii castiga teren precum algele din Crisul Repede. In vazul tuturor, in toate institutiile subordonate CJ-urilor, urmeaza epurarile politice dupa metoda Erdogan. Astfel, marele program de guvernare nu e decat marele credit cu buletinul... de vot.
Postat 21 Iulie 2017, 07:29 de FaBULA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON