URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2017, 18:43

Orădenii au început să se adune în Piaţa Unirii şi discută despre posibila capcană din Ordonanţa de abrogare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 300 de persoane s-au adunat, duminică seara, după ora 18 în Piaţa Unirii şi discută, în grupuri, despre Ordonanţa de Urgenţă nr. 14, adoptată astăzi pentru abrogarea OUG 13 care modifica semnificativ codurile penale, opinând – după ce au citit părerile unor jurişti şi magistraţi – despre posibila capcană din noua ordonanţă care ar face-o neconstituţională.

"Nu negociem cu hoţii!"

Oamenii s-au informat de pe site-uri de încredere şi de pe Facebook accesând conturile unor jurişti care atenţionează că OUG 14 conţine o capcană care, teoretic, ar face posibilă rămânerea în vigoare, respectiv intrarea în vigoare a prevederilor OUG 13 de modificare a Codului Penal.

Concret, potrivit opiniilor acestor jurişti, în Ordonanţa de abrogare, Guvernul Grindeanu a introdus un articol vădit neconstituţional privitor la prescripţia faptelor penale, astfel încât OUG de duminică poate fi declarată neconstituţională. Automat, în acest fel, dispărând OUG 14, ar putea rămâne în vigoare OUG 13 cu toate efectele ei privind dezincriminarea şi amnistierea mascată a abuzului în serviciu.

Cele circa 300 de persoane care deja au ajuns în Piaţa Unirii nu scandează nimic şi nu suflă în vuvuzele, ci doar încearcă să-şi dea seama dacă Guvernul PSD a comis o eroare involuntară sau, dimpotrivă, au făcut-o intenţionat în aşa fel încât să păcălească protestatarii.

Cu toate acestea, există numeroşi protestatari care ţin în mâini steaguri tricolore şi pancarte cu texte ingenioase: "Nu negociem cu hoţi", "Vrem Parlament tricameral: Senatul, Camera Deputaţilor, Jilava", "Vrem democraţie ca-n Ardeal, nu ca-n Caracal", şi "Mersi, Dragnea, ai trezit o generaţie".

UPDATE ora 18.45: În Piaţa Unirii s-au strâns deja circa 600 de persoane. Oamenii vorbesc şi despre mitingul desfăşurat în apropierea Palatului Cotroceni la care au participat pensionarii susţinători ai PSD, iar persoanele vârstnice din Piaţa Unirii spun că se miră de modul în care foarte mulţi colegi de generaţie se lasă păcăliţi de PSD.

"Domnule, dracu' ştie cum nu-şi dau seama unii că amu îţi dau cu o mână 50 de lei şi mâine îţi iau 200 de lei. La noră-mea la fabrică o discutat patronu' cu ei şi le-o zis că e obligat să le mărească salariul, da' trebuie să le ia bonurile de masă", a spus un bărbat în vârstă de circa 70 de ani, care şi-a declinat doar prenumele, Nelu.

Interlocutorul său, având aproximativ aceeaşi vârstă, a vorbit şi despre efectele în plan extern ale situaţiei în care, spune el, "ne-a adus Guvernul Grindeanu". "Domnule, da' cine îşi închipuie că o să stea de vorbă cu Guvernul ăsta în Europa, cine crede că o să-l primească pe Grindeanu vreodată la discuţii la Berlin sau la Paris?", a întrebat omul retoric.

La această oră, în Piaţă se adună tot mai multă lume şi instalaţia de sonorizare a început să difuzeze cântecul lui Călin Goia de la Voltaj, considerat imnul protestelor din ultimele zile, precum şi Imnul Naţional.

Din nou, în centrul oraşului sunt oameni de toate vârstele şi condiţiile care vorbesc româneşte şi ungureşte toţi discutând însă despre acelaşi subiect, la ordinea zilei.

Citeşte şi: Ce conţine Ordonanţa de abrogare dată de Guvernul Grindeanu. Are o capcană?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
!!!
Oare cati dintre cei care manifesteaza au afaceri curate.??? ma indoiesc..nu sint psd...dimpotriva..mi-au pus frana in afacere,,,dar acum totul este manevrat de cei care au f, multi bani..si cine sint??multinationalele..clar..
Postat 05 Februarie 2017, 19:16 de Tinas
foarte bine!
Vigilenta maxima, pericolul nu a trecut:1) sunt sanse importante ca noua ordonanta de abrogare (OUG 14) a celei buclucase sa fie declarata neconstitutionala (noua ordonanta contine un articol declarat deja neconstitutional de CCR, in 2016), si deci OUG 13 sa intre in aceste conditii in vigoare, dupa ce se scurg cele 10 zile; 2) PSD a depus un proiect de lege la Guvern in care figureaza aceleasi prevederi scandaloase ca in OUG 13, si pe care vor de aceasta daca sa-l voteze prin procedura parlamentara. Adica: renuntam sa va facem figura cu mina Guvernului si incercam prin Parlament. Ei n-au inteles ca oamenii nu vor legi pentru mafioti nici de la Guvern, nici de la Parlament. Oamenii nu vor legi pentru mafioti, si punct!
Postat 05 Februarie 2017, 19:03 de poli
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON