URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2018, 21:45

O orădeancă participantă în misiuni militare în Somalia şi Angola, printre asistentele recompensate la gala Premiilor Mozes Carol (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nicoleta Mladin, asistentă medicală în cadrul Spitalului Militar Avram Iancu, care în ultimii ani a participat la mai multe misiuni militare şi umanitare în Somalia şi Angola, este una dintre cele patru asistente medicale recompensate, vineri, la a VIIl-a ediţie a Premiilor Mozes Carol, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

Instituite la iniţiativa fostului ministru al Sănătăţii Cseke Attila în amintirea doctorului orădean care, după al doilea Război Mondial a întemeiat Şcoala locală de asistente medicale şi a semnat cartea "Tehnica Îngrijirii bolnavului" după care se învaţă şi acum meserie, Premiile Dr. Carol Mozes recompensează din 2011 încoace, anual, meritele asistenţilor din judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare.

Evenimentul s-a desfăşurat, ca de obicei, în Sala Traian Moşoiu a Primăriei, care a fost plină, poate şi pentru că, în acest an, gala a avut-o invitată specială pe Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii. Printre participanţi s-au mai numărat fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, prefectul Ioan Mihaiu, preşedintele Consiliului Judeţean Pasztor Sándor, managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Adrian Maghiar, şeful SMURD-UPU Bihor, Hadrian Borcea, şi preşedintele Fundaţiei pentru Sănătate, Aurel Mohan. 

"Când am primit invitaţia de la domnul Cseke, în urmă cu o lună, am zis "da" fără să stau pe gânduri. Nu-i uşor să vii la Oradea, oraşul ce a dat miniştri care au lăsat lucruri frumoase în urma lor", a declarat în faţa asistenţei ministrul Sorina Pintea, referindu-se la antecesorii ei, Cseke Attila, Ladislau Ritli şi Florian Bodog.

Ea a fost cea care, împreună cu fiul doctorului Mozes, fostul ministru Cseke şi preşedinta Ordinului Asistenţilor Medicali, Iuliana Busuiog, a înmânat distincţiile celor patru asistenţi medicali premiaţi.

Fără empatie nu se poate

Prima a fost Rodica Mariana Cristea, asistentă şefă la secţia de adulţi din Spitalul de Recuperare Băile Felix, unde lucrează încă din 1989, vicepreşedintă a Ordinului Asistenţilor Medicali Bihor, formator şi cadru didactic la Liceul Tehnologic Sanitar "Vasile Voiculescu". "Secţia pe care o conduce are, în medie, 1900 de pacienţi în fiecare an", a explicat directoarea spitalului, Ramona Suciu.

O altă distincţie i-a fost acordată lui Samarjai Irén, o asistentă de la Spitalul Municipal, care, până să se pensioneze, s-a ocupat de copiii cu boli hematologice. Fostă colaboratoare a doctorului Carol Mozes, dar şi a doctorului Gavril Curteanu, al cărui nume îl poartă acum Spitalul Municipal, asistenta a recunoscut că profesia a fost cea care a ales-o pe ea. "A venit totul firesc. Dar important de reţinut e că nu poţi lucra într-o astfel de profesie fără empatie şi implicare emoţională. Omul bolnav este cel mai vulnerabil, indiferent de statutul social", a spus Samarjai Irén.

"Vă doresc pace"

Un alt asistent medical premiat este Nicoleta Mladin, de la Spitalul Militar Avram Iancu, care în ultimii ani, a participat la misiuni militare şi umanitare în Somalia şi Angola, fiind distinsă şi cu Medalia "În serviciul păcii", conferită de regulă celor mai merituoşi participanţi la astfel de operaţiuni.

"Am lucrat în spitale de campanie unde 80% dintre pacienţi erau băştinaşi. Am înfiinţat şi o secţie de ginecologie şi am ajutat la venirea pe lume a 107 copii. Mulţi poartă nume româneşti, drept mulţumire. Veţi întâlni somalezi care se numesc Ion, Maria, Constantin sau Alexandru", a povestit Nicoleta, care a dedicat premiul tuturor colegelor din Spitalul Militar, care, la fel ca ea, au participat la misiuni umanitare în Angola, Somalia şi Irak.

"Pentru că ştiu cum e să fii în război, eu vă doresc în primul rând pace", a spus Mladin după primirea distincţiei, alături de care a primit un buchet de flori din partea directorului împuternicit al Direcţiei Medicale din MAI Marius Medruţ. "Pentru mine este o onoare să fiu aici, într-un asemenea moment", a spus Medruţ.

Celebrăm competenţa

Conform tradiţiei, în fiecare an un premiu se acordă unui cadru medical din judeţele vecine, Sălaj sau Satu Mare. În cadrul ediţiei din 2018, premiul a revenit asistentei şefe Szabo Erzsébet, de la secţia exterioară de Pediatrie Tăşnad a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, care nu are deloc o sarcină uşoară. Secţia pe care o coordonează are ca pacienţi copii abandonaţi, mulţi cu probleme, pe care trebuie nu doar să-i pună pe picioare, dar şi să le fie părinte şi să-i crească, până când pot fi daţi în plasament sau înfiaţi.

"Noi celebrăm azi competenţa. Dumneavoastră sunteţi cei care ştiţi ce înseamnă bucurie, dăruire, dar şi neputinţă. Aceşti specialişti sunt la fel de importanţi ca şi cei mai vizibili din sistem", a spus în încheiere ministrul Sănătăţii. După înmânarea distincţiilor, aceasta s-a fotografiat cu toţi cei prezenţi.

Evenimentul de vineri a fost organizat de Fundaţia de Sănătate Bihor, cu sprijinul Primăriei Oradea şi al Consiliului Judeţean Bihor, în parteneriat cu Fundaţia Partium şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România - Filiala Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravo Ei
.
Postat 11 Mai 2018, 23:56 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON