URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 August 2018, 18:02

Liviu Buţiu, directorul mazilit de la Şcoala de Arte, iese în faţă: Prejudiciul pentru care am fost revocat nu există!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru prima oară de când preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a semnat renovarea lui din funcţia de director interimar al Şcolii de Arte Francisc Hubic, violonistul şi dirijorul Liviu Buţiu a ieşit să dea explicaţii.

În contextul în care i se impută că nu a făcut demersuri pentru recuperarea unui prejudiciu de 41.400 lei, Buţiu şi consilierului juridic al Şcolii au arătat că prejudiciul nici măcar nu există, iar reprezentanţii CJ au ignorat dovezile.

Control intern

Conferinţa de presă a ex-directorului Liviu Buţiu, aflat încă în perioada de preaviz, a fost susţinută la sediul Şcolii de Arte Francisc Hubic, alături de consilierul juridic al instituţiei, Lörincz Alexandru Ludovic. Principala temă abordată a fost prejudiciul de 41.400 lei care i se impută fostei conduceri a instituţiei pentru plăţi efectuate în 2015 către ABA Turism, mai precis către Hotelul Ramada.

După cum se ştie, o comisie înfiinţată la nivelul CJ Bihor, în baza unei dispoziţii emise de Pásztor, după ce un control al Curţii de Conturi din 2016 a dezvăluit mai multe nereguli în cheltuirea banilor publici, a constatat că suma "nu se poate identifica în contracte, nici în alte documente justificative".

Atât Buţiu cât şi Lörincz au susţinut că măsurile trasate de reprezentanţii Curţii de Conturi în 2016 au fost respectate, singurul prejudiciu descoperit de aceştia fiind de nici 7.000 lei, care a fost recuperat. Suma de 41.400 lei nu a fost imputată de Curtea de Conturi, ci de comisia înfiinţată la dispoziţia lui Pásztor. "E vorba, de fapt, de o a doua comisie, căci prima n-a descoperit niciun prejudiciu", a precizat Lörincz.

Bani de masă

Juristul a explicat că, de fapt, nu există niciun prejudiciu, suma de 41.400 lei fiind cheltuită legal de Şcoala de Arte Francisc Hubic. Este vorba de mesele luate de mai mulţi artişti invitaţi pe parcursul unui an la evenimentele artistice ale Şcolii.

Confuzia ar fi apărut de la faptul că pe facturile emise de hotelul Ramada apăreau sume cu două cote TVA. Conform legislaţiei, la serviciile de cazare se aplică TVA de 9%, iar la cele de alimentaţie publică cota este de 24%. Membrii comisiei de control a CJ Bihor, însă, au considerat că pentru banii cu TVA de 24% nu există documente justificative.

"Pentru aceşti bani avem contracte şi facturi justificative", a precizat consilierul juridic. În plus, după control, în această primăvară, reprezentanţii Şcolii de Arte au transmis către CJ Bihor un răspuns primit din partea Ramada. Reprezentanţii hotelului confirmau că aşa se fac facturile pentru cele două tipuri de servicii, anume cazare, respectiv mâncare. Explicaţia n-a fost luată în considerare de CJ, care a considerat-o tardivă.

Fără dispoziţie

Deşi lui Liviu Buţiu i se impută acum că n-a recuperat cei 41.400 lei, preşedintele CJ Bihor n-a emis o dispoziţie prin care să ordone asta şi care să fi putut fi atacată de către cei vizaţi, cum ar fi ex-managerul Marian Boboia. "Adresele pe care le-am primit noi în legătură cu acest presupus prejudiciu nu sunt acte administrative", a precizat Lörincz Alexandru Ludovic.

Practic, prin nişte adrese interne, Liviu Buţiu, care, în 2017, i-a luat locul lui Marian Boboia la şefie, a fost pus să recupereze nişte bani care - susţin reprezentanţii Şcolii de Arte - nici măcar n-ar fi fost cheltuiţi aiurea, ci din contră, pe baza unor contracte care respectă legea. "Eu nu fac şi nu voi face nimic ilegal", a subliniat Buţiu.

Merită precizat că, în luna iunie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a emis o ordonanţă de clasare în ceea ce priveşte acuzaţia de abuz în serviciu adusă lui Marian Boboia, fostul director al Şcolii de Arte Francisc Hubic, cercetat sub suspiciuni de nereguli de tip financiar.

Renovare contestată

În aceeaşi conferinţă, Liviu Buţiu a spus că şi-a executat funcţia cu dedicare, iar acum se va întoarce la muzică. Totuşi, considerând-o ilegală şi nejustificată, a contestat la Consiliul Judeţean decizia lui Pásztor de a-l revoca din funcţie, printr-o plângere prealabilă.

Cât despre înlocuitorul său - se zvoneşte că e vorba de Naomi Popa, o necunoscută din domeniul privat, cu pile la vicepreşedintele Traian Bodea, fiind penticostală -, Buţiu a spus că nu ştie despre cine e vorba şi că nimeni n-a vizitat până acum şcoala ca viitor director interimar.

În schimb, dirijorul a ţinut să precizeze că şefii CJ au depăşit termenul legal în trebuiau să reia concursul pentru ocuparea acestui post. L-a completat consilierul juridic, care a precizat că, anul trecut, la organizarea celui de-al doilea concurs eşuat, Consiliul Judeţean a încălcat legislaţia specifică, punând între cerinţe doar "experienţă în management", şi nu experienţă în management cultural, aşa cum cere legea.

Tot Lörincz a subliniat, contrar celor susţinute într-o conferinţă de vicepreşedintele CJ Traian Bodea, că legislaţia impune ca directorul unei instituţii de cultură să aibă studii în domeniul respectivei instituţii.

Citeşte şi: Vicepreședintele CJ, Traian Bodea, explică de ce a fost revocat directorul Liviu Buțiu de la șefia Școlii de Arte: N-a făcut nimic să recupereze 41.000 lei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON