URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2017, 19:00

Consiliul Judeţean Bihor, fără bani de salarii: Pasztor anunţă posibile reduceri de personal, după ce a făcut zeci de angajări nejustificate

Gura păcătosului adevăr grăieşte... Prezent joi seară în emisiunea „Vocile Bihorului” de la Digi 24 Oradea, moderată de Bogdan Băcilă, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a încercat să combată criticile aduse de BIHOREANUL, dar şi de opoziţia liberală, privind creşterea explozivă a cheltuielilor de personal, prin angajări nejustificate, dar nu a reuşit decât să le confirme, dovedind că situaţia financiară a instituţiei este cel puţin fragilă. În premieră, UDMR-istul a vorbit despre posibile reduceri de personal.

Pasztor Sandor a sugerat că presa ar vehicula cifre eronate, „aruncând cu milioane de euro”, motiv pentru care a ţinut să prezinte ceea ce spunea că ar fi situaţia reală. El a afirmat că la începutul anului 2016 cheltuielile de personal pentru cei 160 de angajaţi ai CJ şi cei 3.200 ai instituţiilor subordonate se cifrau la 9 milioane lei lunar, în urma majorărilor salariale de 20% la aparatul propriu şi respectiv de 50% la personalul din instituţiile de cultură, impuse prin lege, aplicarea acestora făcând ca CJ să nu aibă bani bugetaţi pentru plata lefurilor decât până în luna octombrie.

"Avem o gaură de 13 milioane lei în salarii, din care actualmente am reuşit să încasăm (n.r. - să identifice surse) 10 milioane lei", a spus Pasztor, adăugând că "vom face rost de 3 milioane lei până la sfârşitul anului". El nu a precizat, însă, dacă deficitul de 3 milioane lei este unul lunar, sau doar pentru intervalul octombrie - decembrie 2017, lăsând lucrurile tot nelămurite.

Pasztor a mai spus că Legea salarizării unitare va impune noi obligaţii în sarcina CJ, ceea ce "ne pune în dificultate şi tot calculăm şi vedem că nu ne iese", pentru că, evident, nu sunt bani pentru plata a noi majorări. Ce se va întâmpla, deci, dacă nu se „vor găsi resursele”? În acest punct, şeful CJ a recunoscut, în premieră, că a fost luată în calcul varianta reducerilor de personal, pentru a face faţă creşterilor salariale.

„Este prima oară când enunţ acest lucru, dar este o normalitate”, a precizat Pasztor, ca şi cum publicul sau funcţionarii ardeau de nerăbdare să audă o asemenea „exclusivitate”. UDMR-stul nu a explicat în schimb deloc de ce, în condiţiile unei asemenea constrângeri bugetare, instituţa a făcut zeci de angajări nejustificate.

După cum se ştie, BIHOREANUL a atras atenţia cu privire la angajarea în ultimul an, pe funcţii inutile, a cel puţin 52 de persoane provenite din clientela politică a conducerii CJ, atât în cadrul instituţiei cât şi al structurilor subordonate. Opoziţia liberală a criticat la rândul ei fenomenul, preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, declarând că creşterile salariale nejustificate de „4 milioane euro anual” se fac în detrimentul investiţiilor.

După ce vicepreşedintele Traian Bodea a încercat să dezmintă neconvingător spusele primarului orădean, BIHOREANUL a solicitat de la Consiliul Judeţean o situaţie comparativă a cheltuielilor de personal pe primul trimestru al anului 2016 şi respectiv 2017. Astfel, dacă în luna ianuarie 2016 cheltuielile totale de personal se ridicau la 7,48 milioane lei (nu 9 milioane, cum spune Pasztor), în luna martie 2017 acestea ajunseseră la 11,76 milioane lei (şi e posibil ca azi să fie de 13 milioane, potrivit declaraţiilor neclare ale preşedintelui CJ).

Un calcul estimativ arată, deci, că evaluarea lui Bolojan era de fapt una optimistă, căci pe un an întreg CJ Bihor va plăti în total chiar cu 5,5-6 milioane euro în plus pentru angajaţii săi şi ai instituţiilor subordinate, faţă de anul trecut. Asta, desigur, dacă “va găsi resursele”…

Citeşte pe aceeeaşi temă şi: "Patronii" Bihorului: Şefii Consiliului Judeţean umplu cu neruşinare schema de personal, cu clienţi politici care nici măcar nu merg la serviciu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Usor, penalilor!
Aici posteaza o adunatura de penali de ai birtinezului. Adevarul e acesta: 1. Primaria Oradea are, impreuna cu ,,anexele", peste 4.000 de angajati. Oradea are o populatie de 185.000 de locuitori. Cj Bihor pastoreste o populatie de peste 3 ori mai mare, de 575.000 de locuitori. Deci... 2. Birtinezul are bani sa si plateasca slugile, mareste taxele si impozitele prin votul acelor slugi, un cerc vicios. Cei de la cj au banii pe care ii primesc de la guvern... 3. De ce nu se mira postacii penalilor de unde are birtinezul banii pe care i arunca pe tot felul de proiecte falimentare : drumul fara sfarsit, dealul Ciuperca, pasajul Vulturul negru, Cet + magistralele pe care nu le mai termina iar cand termina vreuna aia crapa, etc, etc...
Postat 09 Iulie 2017, 13:05 de ili3
bravo
da ti tara pe mana ungurilor oricum stefan mihai tepes se invart de mult in mormant
Postat 08 Iulie 2017, 07:23 de Rumanu
Si totusi...
Nici macar niste bani de coafor pt. cel frumos din poza ?
Postat 07 Iulie 2017, 13:11 de Ducustrigacucu
sa va manance rusina
Niste nesimtiti ordinari la Cj Bihor. Daca nu intervenea primaria nici teatrul nu era renovat.Incompetenti platiti cu salarii uriase. Asa se intampla cand se fac cresteri salariale de niste oameni care nu fac un calcul,un studiu de impact, maresc salaiile din gura cu procente aiuritoare : 25,35,70,130,200%,sa fie ca ne permite anvelopa. Olguta gropara Romaniei....
Postat 07 Iulie 2017, 13:06 de suporter_oradean
scarba
o scarba profunda este singurul sentiment ce ma incearca cand ma gandesc la dracnea, mang, pasztor si toti cei care procedeaza ca ei, indiferent de culoarea politica. Am impresia ca ne cred prosti si dobitoci pe toti. Iar noi sau cei care ii voteaza sunt/em vinovati. Rusine gunoaielor de politicieni !
Postat 07 Iulie 2017, 12:00 de oradea_mea_si_a_ta
incredibil
3200 de angajati in jud bihor la stat ,oameni buni voi ce parere aveti? eu de azi nu mai platesc nici o taxa sau impozit ma fac haiduc.
Postat 07 Iulie 2017, 07:47 de gicacontra
Fara sa fiu rautacios !
Romanii vechi vor zbura ungurii noi vor ramane!
Postat 07 Iulie 2017, 00:31 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON