URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2011, 17:07

A reînceput procesul crimei de pe Sântandreiului: soţia taximetristului mort cere procurorilor să caute adevăratul ucigaş

A reînceput procesul crimei de pe Sântandreiului: soţia taximetristului mort cere procurorilor să caute adevăratul ucigaş Anul trecut, pe 20 aprilie, imediat după pronunţarea sentinţei de achitare, Nicolae Oros a ieşit din Penitenciarul Oradea, unde a stat ca arestat timp de o lună
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procesul în cazul taximetristului orădean Bajkan Peter, împuşcat mortal pe 11 februarie 2009 pe strada Sântandreiului, s-a reluat, joi, la Curtea de Apel Oradea, după aproape un an de la pronunţarea primei sentinţe în acest caz.

Pe 20 aprilie 2010, Nicolae Oros, singurul suspect al procurorilor în caz, a fost achitat de Tribunalul Bihor de sub acuzaţia de omor deosebit de grav şi tâlhărie, judecătorii stabilind că tânărul nu era autorul omorului.

Sentinţa a fost atacată, prin apel, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, care îl consideră în continuare vinovat pe tânăr. "Există probe ADN de neconstestat, descoperite în maşina lui Bajkan, probe care aparţin inculpatului şi care nu ar fi putut ajunge acolo dacă acesta ar fi fost simplu pasager, cu o zi înaintea crimei, aşa cum susţine", a spus, în timpul dezbaterilor de joi de la Curtea de Apel, procurorul de şedinţă, Adina Dumitrescu.

Nu-s probe

De cealaltă parte, însă, Răzvan Doseanu, avocatul lui Nicolae Oros, a declarat că tânărul nu poate fi acuzat de o crimă doar pe baza unor probe ADN găsite în maşina şoferului ucis.

"În primul rând, nu s-a putut stabili unde anume s-a găsit ADN-ul clientului meu. Oricum, Oros nu a negat că a fost în acea maşină. În plus, acuzarea nu a putut prezenta nici măcar o singură probă că Oros a ţinut vreodată o armă în mână, ce să mai vorbim de împuşcarea victimei. Mai mult decât atât, în noaptea în care a avut loc crima, clientul meu a fost localizat cu ajutorul telefonului mobil ca fiind acasă între orele 3.30 noaptea şi 5.30 iar la ora 4.10, taximetristul fusese văzut în viaţă, departe de locul crimei. Unde mai pui că, în urma constatării criminalistice, s-a stabilit că urma încălţămintei găsite la faţa locului nu corespundea nici la caracteristici generale şi nici la individuale, cu cele ale lui Oros", a susţinut Doseanu.

Cer reluarea anchetei

Deficienţele din dosarul înaintat instanţei de procurori au fost sesizate şi de avocatul Cosmin Moraru, care le reprezintă pe rudele taximetristului mort în proces, şi care a solicitat Curţii retrimiterea dosarului la Parchet pentru refacerea urmăririi penale.

Avocatul susţine că procurorii au construit rechizitoriul lui Oros defectuos, neadministrând probele la timp ori administrându-le incomplet. "O parte din vină pentru situaţia creată aparţine şi Tribunalului Bihor, care trebuia să sesizeze erorile din eşafodajul anchetatorilor şi să le retrimită dosarul de atunci. Tribunalul nu a sesizat lipsa probelor şi neefectuarea probelor la timp în mod complet. Ne jucăm sau urmăm legea?", spune avocatul, care crede că deficienţele procurorilor au permis unui criminal să rămână în libertate. "Pe mine mă interesează să se stabilească adevărul juridic. Unde este legea dacă umblă criminalul liber? Sau o să spunem că s-a sinucis victima?".

Cert este că, după dezbaterile de joi, judecătorii Curţii de Apel Oradea au cerut o săptămână pentru a se pronunţa, soluţia în caz urmând să fie făcută publică pe 17 martie.

Împuşcat şi abandonat

Taximetristul Bajkan Peter a fost găsit mort în dimineaţa zilei de 11 februarie 2009, într-un şanţ de pe Calea Sântandreiului. Potrivit anchetei demarate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, acesta a fost ucis prin împuşcare, cu un revolver cu glonţ, în timp ce se afla la volanul autoturismului, după care a fost târât şi abandonat sub un pod rutier.

Autoturismul taximetristului a fost găsit o noapte mai târziu, abandonat în parcarea unui bloc de pe strada Lăpuşului, în spatele complexului comercial Trei G. În aceeaşi noapte, după expertizarea autoturismului, procurorii l-au reţinut şi pus sub învinuire pentru omor pe Nicolae Oros, un tânăr de 23 ani, în baza amprentei de pe uşa maşinii şi a unei declaraţii a tatălui său, care nu îi confirma alibiul, şi anume că în noaptea crimei tînărul ar fi dormit acasă.
Pe 20 februarie, însă, Curtea de Apel a dispus punerea lui Oros în libertate, apreciind că procurorii nu au adus alte probe clare împotriva lui. În plus, s-a dovedit că tânărul circulase cu maşina victimei cu o zi înainte de comiterea crimei.

Arma crimei, de negăsit

După o lună, Oros a fost rearestat fiindcă între timp procurorii primiseră raportul de expertiză biocriminalistică întocmit la Bucureşti. Specialiştii au descoperit celule epiteliale care îi aparţin lui Oros pe probele ridicate din interiorul maşinii. Procurorii susţineau că ADN-ul tânărului apare pe volanul maşinii şi pe mufele staţiei de emisie-recepţie, însă, totuşi, nu au putut dovedi acest lucru deoarece, la ridicarea probelor, au omis să indice pe recipientele în care le-au depozitat locul de unde le-au cules.

Gafele din anchetă nu s-au oprit aici. Ulterior, solicitarea făcută de avocatul lui Oros pentru o contraexpertiză a fost refuzată, pe motiv că probele culese din maşină s-ar fi consumat la prima analiză. Nici arma cu care taximetristul fusese împuşcat nu a fost găsită, iar pe motiv că Parchetul nu avea parafină anchetatorii au refuzat şi proba cu această substanţă, care ar fi elucidat dacă Oros a tras cu o armă sau nu. Mai mult, după analizarea urmelor de paşi găsiţi la faţa locului, s-a dovedit că aceştia nu-i aparţin tânărului, diferind nu doar modelul pantofilor, ci şi mărimea.

Cu toate acestea, pe 3 iulie 2009, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au dispus trimiterea tânărului în judecată pentru omor deosebit de grav, tâlhărie şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în stare de arest.

Citiţi pe această temă şi articolul "Nicolae Oros, tânărul acuzat că l-a împuşcat pe taximetristul găsit mort pe centură, a fost declarat nevinovat!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
VAI
Vai si amar, da astia tot pe baiatu asta il chinuie, de dece fratilor, traim intr-un oras atat de nesigur plin de smecheri si talhari, iar procurorii astia comunisti umbla sa bage oameni nevinovat la puscarie, sa le fie rusine, si lasati baiatu asta in pace criminalilorrrrrrrrrrr!!!!!
Postat 11 Martie 2011, 22:13 de M
...
"Anul trecut, pe 20 aprilie, imediat după pronunţarea sentinţei de achitare" "Pe 20 februarie, însă, Curtea de Apel a dispus punerea lui Oros în libertate" - daca pe 20 febr a fost pronuntata decizia prin care s-a dispus punerea in libertate, pe 20 aprilie ce s-a mai intamplat?
Postat 11 Martie 2011, 14:46 de ..
...
"judecătorii Curţii de Apel Oradea au cerut o săptămână pentru a se pronunţa" - de cand cer judecatorii timp pentru a se pronunta? cui au cerut? instanta dispune nu cere. nu ar strica studii juridice...
Postat 11 Martie 2011, 14:39 de ..
Vai si amar...
Nu imi vine sa cred ca Politia, Tribunalul si judecatoria sunt la un nivel ca si intr-o tara departe de civilizatie... Nu imi vine sa cred sa nici in anul 2009 nu se poate face o expertiza calumea "nu au avut parafina"... Sincer, nu ma mir deloc ca tara asta este o tara de cacat, si nu inaintam deloc... Vrem Schengen cand locul nostru ar fi undeva in mijlocul Africii, intr-o zona unde nu se cunoaste ce este civilizatia... Vai de capul nostru de romani.
Postat 11 Martie 2011, 08:57 de :-)
frumos
foarte frumos articol, bine documentat, spune adevarul despre caz, despre competenta procurorilor si despre justitie... foarte bine ca au cerut reluarea anchetei...
Postat 11 Martie 2011, 00:15 de CETATEAN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON