URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2016, 12:51

Concursurile pentru directorii de şcoli, la final: 104 directori şi 49 directori adjuncţi, declaraţi promovaţi

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a afişat rezultatele finale ale concursurilor pentru directori, după soluţionarea contestaţiilor.

Ruge revine

Două din cele şapte contestaţii depuse au fost admise, dar doar pentru un candidat a însemnat promovarea pe funcţie, mai precis pentru profesoara Maria Ruge (foto), care va fi director al Colegiului Transilvania. În urmă cu o lună, BIHOREANUL a arătat că Ruge a picat ultima probă a concursului, cea a interviului, după ce a obţinut doar 27,3 puncte, mai puţin faţă de limita minimă impusă, de 35 puncte. Ruge a primit notele cele mai mici chiar de la dascălii din şcoală, care de altfel s-au arătat nemulţumiţi că profesoara va deveni directoare. După contestaţie, însă, punctajul ei a crescut la 45,45, astfel că femeia va fi noul lider al şcolii.

Cealaltă contestaţie admisă, a profesorului Tiberiu Sîncelean, care a candidat ca director la Şcoala nr. 16 Oradea, nu i-a adus acestuia şi funcţia dorită, deoarece un alt candidat, directorul în funcţie Vasile Gârba, a avut o notă mai mare.

Alţii la rând!

Din totalul de 279 candidaţi, IŞJ Bihor a declarat promovaţi 104 directori şi 49 directori adjuncţi. Aşa cum BIHOREANUL a arătat, însă, aproape jumătate din actualii conducători ai unităţilor de învăţământ din judeţ vor fi schimbaţi din funcţie, deoarece legislaţia în vigoare prevede că directorii în funcţie care au picat concursul sau care nici nu s-au prezentat nu mai pot fi numiţi. Astfel, în şcolile şi grădiniţele unde nu există candidaţi promovaţi pe funcţiile de conducere, inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas va face numiri din rândul dascălilor şcolii.

De asemenea, cele mai mari colegii din Oradea vor avea noi lideri. Direcţiunea Colegiului Naţional Emanuil Gojdu va fi preluată de profesorul de matematică Florin Nicoară, iar la Colegiul Naţional Mihai Eminescu va fi directoare profesoara Livia Muntean. O nouă conducere va avea şi Colegiul Naţional Iosif Vulca, unde revine pe funcţie fosta directoare Simona Martin, care a mai ocupat această funcţie în urmă cu câţiva ani.

În schimb, multe dintre celelalte şcoli orădene şi-au "conservat" directorii: Colegiul Economic Partenie Cosma va fi condus tot de profesorul Virgil Blage, Liceul Teoretic Aurel Lazăr tot de Gheorghe Tirla, Colegiul Tehnic Traian Vuia tot de Daniela Vîlceanu, Liceul Teoretic Ady Endre tot de profesoara Marta Vad, iar Liceul cu Program Sportiv Bihorul tot de Dan Matei.

Totodată, Colegiul Naţional Octavian Goga din Marghita îl va avea ca director tot pe Marcel Sas-Adascăliţii, Liceul Tehnologic Horea din acelaşi oraş tot pe profesorul Remus Sabău, la Colegiul Naţional Avram Iancu din Ştei rămâne în funcţie profesorul Cristian Andru, în timp ce Liceul Teoretic Constantin Şerban din Aleşd va fi condus de acum de fostul inspector şcolar general Liliana Antonescu.

Printre profesorii promovaţi ca directori adjuncţi se numără Dorina Iova (Colegiul Emanuil Gojdu), Ioan Cadar şi Eniko Hochhauser (Colegiul Mihai Eminescu), Adriana Sarca şi Ioan Pop (Colegiul Naţional Octavian Goga Marghita), Stance Lucian şi Bocoi Roland Robert (LPS Bihorul) ori Buleandră Constantin (Liceul Teologic Penticostal Betel).

Tot aceste rezultate vor fi supuse validării vineri, în şedinţa Consiliului de Administraţie al IŞJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON