URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2016, 12:15

A cincea oară, cu ghinion: Fosta directoare a Colegiului Transilvania a picat la ultima probă. Bolojan i-a dat notă mare!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fix o lună de la debutul examenelor orale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a încheiat, joi, probele din cadrul concursurilor pentru conducerea unităţilor de învăţământ din judeţ.

Ultimul examen l-a susţinut profesoara Maria Ruge, fosta directoare a Colegiului Transilvania care aspiră să reajungă la şefia şcolii, fiind de altfel singurul candidat la această funcţie. Ruge s-a prezentat la examen pentru a cincea oară, după ce precedentele evaluări au eşuat, prima pentru că cele două profesoare reprezentate ale Consiliului de Administraţie al şcolii pur şi simplu au refuzat să o noteze, arătând că profesorii nu o vor pe Ruge directoare, iar următoarele patru pentru că a lipsit primarul Ilie Bolojan, membru în comisia de concurs.

Joi, însă, comisia s-a reunit, iar candidata a trebuit să răspundă întrebărilor membrilor vizavi de planul de management pe care l-a propus. Potrivit unor surse neoficiale, Ruge a fost întrebată de Bolojan cum are de gând să conducă Colegiul Transilvania, dat fiind că, în mod evident, colegii profesori nu o vor, femeia răspunzând că nemulţumirile dascălilor o surprind şi că nu ştia că aceştia îi sunt potrivnici. De asemenea, comisia ar mai fi chestionat-o pe Ruge vizavi de diferite propuneri pe care le-a făcut în planul de management.

Cert este însă că, la final, candidata n-a adunat punctajul minim pentru promovarea probei. În timp ce trebuia să ia măcar 35 de puncte pentru a fi declarată admisă, Maria Ruge a obţinut doar 27,3 puncte.

Nota cea mai mare i-ar fi dat-o primarul Bolojan, 8,5, la fel a notat-o şi cea de-a doua reprezentată a administraţiei locale, consilierul local Camelia Dulcă, în timp ce colegele din şcoală ar fi notat-o pe Ruge cu mai puţin de 2, iar reprezentantul Inspectoratului Şcolar cu nota 7. Drept urmare, profesoara a fost declarată respinsă la concurs.

La fel ca ceilalţi candidaţi, ea va putea contesta cea de-a treia probă între 21 şi 23 noiembrie. Contestaţiile vor fi trimise spre soluţionare în alte judeţe. Rezultatele finale vor fi afişate cel târziu pe 9 decembrie.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Schimbare de gardă: În sfârşit, şcolile orădene vor avea directori numiţi prin concurs"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
PS
Daca intr adevar nu s a intamplat nimic si a fost doar o inscenare am o intrebare pt. d-voastra. De ce toate fetele au fost date afara din internat in timpul semestrului, fiind obligate sa si caute cazare in alte licee?(dupa incident)
Postat 25 Noiembrie 2016, 09:42 de San_Antonio
Balon de sapun
Stimata doamna, ne explicati modul in care acei profesori marsavi au inscenat un scandal sexual intre 2 elevi? Vad ca sunteti bine informata despre anchetele Procuraturii. Bine ca nu au cercetat cazul cu minima rigurozitate. Cine stie la ce concluzie ar fi ajuns. Ati citit prima declaratie data de eleva minora? Ati privit o in ochi cand povestea cu lux de amanunte umilinta la care a fost supusa?(nu violata). Stiti ca incidentul s a petrecut in prezenta a inca 4 elevi? I ati ascultat pe cei 4?t Ce fel de om poti sa fii incat sa nu te intereseze aflarea adevarului, ci doar ca acest incident sa nu fie aflat. Sa te intereseze doar imaginea ta, calificativul si functia. Dupa ce s a aflat in ziar, singura ta preocupare sa fie aflarea celui care a ciripit. Sa nu conteze ca exista o probabilitate ca acea minora sa spuna adevarul. In dimineata in care minora iti spune ce a patit sa il dai afara din internat pe elevul acuzat si apoi sa spui ca saracu' a plecat de rusine. Sa spui ca era un baiat frumos dupa care fetele intorceau capul si precis ca minora s a razbunat pentru ca nu o baga in seama. Sa faci toate eforturile, prin anumiti profesori, politist de proximitate, ca cele 2 parti sa se impace si sa nu fie vreo plangere. Ce fel de om, ce fel de mama trebuie sa fii ca sa consideri aceste lucruri doar niste baloane de sapun?
Postat 24 Noiembrie 2016, 23:57 de San_Antonio
Adevar
Stimate domn,toate cele sustinute mai jos sunt baloane de sapun,adevarul este ca sunteti constienti ca n-o puteti concura niciodata pe d-na Ruge si nu aveti ce sa-i gasiti din punct de vedere profesional!De aceea,ati incercat cu inscenari menite sa loveasca in imagine:"violul"a fost cercetat cu maxima rigurozitate de Politie si Procuratura si s-a dovedit ca nu este nimic real!La fel va fi si cu celelalte!Puteati participa la concurs si daca reuseati,inainte de a fi instalat in functie,cereati un audit,care era problema?!Poate ne-ati fi oferit un film cu un "PDI"mai bun,nu demonstratia aceea de marsavie a unor "colegi"!In final,probabil veti reusi pentru ca traim in tara poetului care a spus:"Nu spera cand vezi miseii/La izbanda facand punte/Te-or intrece nataraii/De ai fi cu stea in frunte"!Daca o sa aveti vreodata tresariri de constiinta pentru ca ati intrat pe usa din dos,stati linistiti,nu sunteti nici primii,nici ultimii!
Postat 24 Noiembrie 2016, 10:05 de GligaSorana
pentru gliga si pinonel
1. Aș vrea să știu ce ați fi comentat aici dacă fiica voastră ar fi fost umilită sexual în internatul scolii, iar ruge ar fi musamalizat totul, vehiculand ideea că elevul învinuit este un elev model, iar fata cu este mincinoasă si usuratica 2. Dacă ești analist gramatical pe net, draga pinonele să știi că ruge nu poate fi "cea mai competenta". ruge este deosebit de competenta. Adică incompetenta. 3.Nu a candidat nimeni pt. acesta funcție deoarece trebuie făcut un audit înainte de a conduce această școală. Aici în 12 ani s au petrecut multe, inclusiv evaporarea restantelor salariale ale unor profesori 4. Despre obiectivitatea notelor la concurs poti să te exprimi doar dacă ai văzut filmarea de la interviu si sa citești tâmpenia de PDI al lui ruge. Acest PDI se găsește pe site ISJ. E recomandat pt. descretirea fruntilor în zilele mohorâte. 5. Despre obiectivitatea primarului ... În timpul concursului ruge a fost numită în Cons. de Administrație a scolii ca reprezentant al primăriei. Așa că halal obiectivitate 6. Va doresc să aveți de acum încolo superiori ca ruge " cea mai competenta" si va mai doresc... Recitiți pct. 1
Postat 23 Noiembrie 2016, 17:53 de San_Antonio
Lamurire
Cand am spus persoane cu trecut infractional,ne-am gandit strict la d-na"Onuta"si stie dansa despre ce vorbim,ne cerem scuze daca s-a inteles altceva dar am mai avea o nelamurire,la acel consiliu"de taina"nu trebuia chemata si d-na Ruge sau dansa nu face parte din Consiliul Profesoral?!
Postat 21 Noiembrie 2016, 23:31 de GligaSorana
unii nu inteleg
Tot nu intelegem de ce nu a avut nimeni curajul s-o concureze corect si cinstit ci doar sa umble pe la spate cu inscenari de tot felul,nu poti sa-ti bati joc de munca si realizarile vizibile ale unui om cand tu nu ai demonstrat nimic!
Postat 21 Noiembrie 2016, 09:48 de GligaSorana
cine nu stie ....mai bine sa taca
Cu siguranta exista nemultumiri in randul profesorilor.Nu iese foc fara fum.Aceasta Ruje ar trebui sa-si revizuiasca comportamentul, daca mai vrea sa calce in acea scoala.Cred ca va fi linsata, si chiar pe bune.Sa-si aduca aminte de violul pe care l-a musamalizat, la cate si mai cate(abuzuri si nereguli, demne de DNA) a facut de-alungul "domniei"sale.
Postat 21 Noiembrie 2016, 08:28 de adevarat
oamenii din scoala raspund
Lista, care este una singura, a fost semnata in cunostinta de cauza de fiecare profesor in parte si ea a devenit un act oficial, fiind inmanata dlui Inspector general care a participat la consiliul profesoral convocat chiar de dansul pentru a se lamuri in persoana daca acele semnaturi sunt conforme cu realitatea. Nici unii dintre colegii mei nu a avut vreodata de-a face cu legea. Singura persoana din scoala care poate chiar ar avea de-a face cu legea, in cazul unor cercetari corecte ar fi chiar dna Ruge.
Postat 20 Noiembrie 2016, 21:58 de profesortransilvania
scoala si comunitatea
Unii angajati ai scolii spun ca au semnat acele liste crezand ca semneaza o simpla prezenta la sedinta,cei care au semnat in cunostinta de cauza fiind doar cei carora nu prea le place munca, corectitudinea,disciplina{unele persoane avand chiar un trecut infractional}!Ne surprinde pactizarea vizibila a actualei conduceri a scolii si a insp.cu astfel de persoane dar speram ca adevarul sa iasa la suprafata,macar in justitie pentru ca aceasta fiind" legata la ochi",nu va avea atatea interese!Macar pentru demnitatea d-nei Ruge,care chiar a facut ceva pentru scoala si comunitate!
Postat 20 Noiembrie 2016, 17:30 de GligaSorana
oamenii se intreaba
t Totusi,oamenii de bun simt se intreaba de ce nu a avut nimeni curajul si taria de a se prezenta la concurs si de a o concura corect,cinstit si pe fata pe d-na Ruge?!Din cate stim,d-l primar nu tine partea nimanui,dansul apreciind doar oamanii CARE AU DEMONSTRAT CEVA si prin urmare,nota dansului este poate singura care exprima adevarul!Oare de ce d-l insp.gen.,care ar trebui sa fie garantia corectitudinii unui concurs,se lasa antrenat in jocuri de culise murdare,in transformarea unui concurs intr-un simulacru {in cazul unora} oare nu este si dansul interesat ca scolile fie conduse de oameni carora LE PASA cu adevarat de scoala?Este usor,atunci cand nu ai simt moral sa improsti cu noroi munca si devotamentul cuiva,dandu-i note de 1 dar oare nu ar trebui sa demonstrezi mai intai ca ai macar a zecea parte din competentele morale si profesionale ale acelei persoane?!
Postat 20 Noiembrie 2016, 16:59 de GligaSorana
toate * au doctorat
Tinand cont ca e sora Cristinei Antik ,deci cumnata dlui Antik,si a terminat doctoratul la Marghita unde a predat blonda Cristina,cum sa nu fie mai tare ca Ponta sau Kovesi....doua nesimtite..is dl general Iuhas stie ce a facut scorpia asta (si violul pe care nu vrea sa-l recunoasca) si mai ascultati si profesorii care stau zilnic cu marea desteptaciune...rusine lui MANG ca il sustine si lui IUHAS pe care cadrele didactice l-au vazut altfel...
Postat 20 Noiembrie 2016, 13:42 de onuta
Precizare
Primo.Nu o cunosc pe dna directoare, n-am vazut-o niciodata, am aflat ca are doctorat citindu-i cv-ul pe net.Secundo.Trebuia sa va exprimati nemultumirile combatand-o! Cel mai bun prilej l-ati ratat, e vorba de concurs. Sau erati prea deprimati?! Tertio. Nu lucrez, n-am lucrat in invatamant, dar pt. expresii de genul ,,aproape in unanimitate" l-as obliga pe profesorul respectiv sa-si inghita diploma, pardon, foaia matricola. E inadmisibil sa predai cand tu nu poti face diferenta intre unanimitate si majoritate! Nu-i singura greseala, daca pun pixul pe textele ,,profesorilor" va pic pe capete, ,,stresatilor"! Aici pun punct discutiei.
Postat 20 Noiembrie 2016, 10:20 de pinonel
Cine este incompetent?
Dar bine mai sunteti stimulat dle. P sa aparati "dreptatea" chiar si la ora 5 dimineata. O tot dati inainte cu cat de incompetenti am fi noi, profesorii scolii... Pe de alta parte dna Ruge este atat de competenta incat nici nu stia ca scoala pe care doreste sa o conduca nu ar trebui sa aiba PDI ci PAS. Misiunea scolii Transilvania pentru dansa este inca o intrebare: "DE CE EXISTA SCOALA NOASTRA?".Oricat au incercat membrii comisiei sa afle raspunsul la aceasta intrebare dna Ruge nu intelegea despre ce era vorba in propozitie. Despre ce vorbim? Proiectul international cu care s-a falit in fata comisiei s-a dovedit o facatura dar acest lucru nu a putut fi scos la iveala decat de cei 3 profesori din scoala care stiu ca acest proiect nu a avut nicio finalitate pentru elevii scolii. Nerusinarea si tupeul cu care aceasta "doamna" contiunua sa minta in fata tuturor nu au limite. Exista un document semnat de profesorii scolii aproape in unanimitate din care reiese clar faptul ca nu mai este dorita ca manager dar dansa nu ia in considerare acest lucru, mintindu-l si pe dl. primar cand acesta a intrebat-o despre aceasta situatie. Potrivit legii daca 2/3 din C.P. sau 2/3 din CA voteaza impotriva ei nu mai are cum sa fie director. In concluzie, dna Ruge nu va mai avea pe cine sa conduca.
Postat 20 Noiembrie 2016, 09:38 de profesortransilvania
Frustrari
Stimate domn Pionel, va rog nu va mai exprimati FRUSTRARILE dumneavoastra public si lasati oamenii sa isi rezolve problemele dupa cum considera dumnealor de credinta. Ei au lucrat dupa cum s-au exprimat destul de clar in ultimii cativa ani cu dna Ruge, si daca au ajuns la concluzia ca nu mai pot continua cu ea e dreptul lor sa isi manifeste nemultumire si sa o inlature. Dumneata cate persoane cunosti din colectivul resectiv? De ce consideri ca doar doamna director isi face treaba si restul personalului nu lucreaza doar pierde vremea? De ce nu credeti ca experienta acumulata de dumneai la conducere nu ar trebui sa o fructifice la catedra prin predare si indrumarea directa a elevilor? Intr-adevar este o problema ca nimeni nu s-a prezentat la concurs inafara ei, dar asta poate fi si din cauza ca oamenii prefera sa lucreze direct cu elevii si nu sa dea doar comenzi. Nu v-ati pus intrebarea de ce nu s-a inscris nimeni nici pentru postul de director adjunct? Ar fi interesant sa avem un raspuns si la aceasta intrebare, nu doar sa va citim instigarile la razbunare si ura impotriva colectivului de profesori.
Postat 20 Noiembrie 2016, 09:13 de 987654321
Revolta?! Impotriva concursului?!
Ok, hai sa nu discut despre modul marsav in care au procedat colegele de scoala ale d-nei directoare! Dar ramane o intrebare: de ce niciuna/niciunul dintre colege/colegi n-a candidat pt. postul de director?! Iar daca a fost cineva, cum de d-na directoare a ajuns in finala?! Concluzia se impune: este cea mai competenta din acel colectiv, ca va place sau nu va place! Si terminati cu insinuari de genul ,,stim noi cum si-a luat doctoratul"! Luati-vi-l si ceilalti, daca puteti! Si daca tot dati din casa, spuneti-ne cum v-a trecut d-na directoare pe extraveral? Cerandu-va sa va achitati in mod constiincios de obligatiile de serviciu? Ce v-a cerut in plus de ceea ce aveti in fisa postuli? Cati din corpul profesoral au ajuns pe post prin concurs, asa cum incearca d-na directoare, nu prin tot felul de ,,portite" cu care v-au blagoslovit sindicatele si clasa politica? In final imi exprim increderea in justitie si daca finalul va fi cel firesc, ii doresc d-nei directoare sa fie aspra dar severa (stiu, pleonasm!) cu colegii domniei sale! Sa le scoata din cap ,,democratia" si sa le-o inlocuiasca cu meritocratia!
Postat 20 Noiembrie 2016, 05:33 de pinonel
Vendeta spuneati? E mult mai mult decat atat. Este REVOLTA
Se vede treaba ca habar nu aveti pe cine aparati dle Pionel. Va recomand sa studiati mai bine problema inainte de a va da cu parerea. Stim cu totii ca directorii SUNT sau nu sustinuti de primari. Aceasta "doamna", fosta director a condus scoala intr-o maniera despotica. Doar noi cei direct implicati stim despre ce este vorba. Sunt colegi care au plecat din scoala, din invatamant sau au ajuns sa aiba probleme de sanatate din cauza hartuirii permanente la care au fost supusi. Noi stim cel mai bine cum si-a facut studiile aceasta "doamna"care a ajuns "profesor doctor" dar care nu are nici cea mai vaga idee ce inseamna sa fii OM.
Postat 19 Noiembrie 2016, 21:37 de profesortransilvania
@transilvanean
Zic @transilvanean deoarece nici in gluma nu-ti poti zice Transilvania. Sigur, sunt situatii care te scuza, de pilda ai pierdut prea mult timp cu pritocitul vinului si atunci da, te crezi Transilvania! Revin. Comentariul tau e interesant. Iti citez caracterizarea facuta d-nei directoare: ,,lipsa competenţelor în lucrul cu oamenii, doamnei Ruge îi lipsesc şi minime cunoştinţe teoretice". Sa zicem ca TU esti competent in a emite asemenea judecati. Dar atunci ceilalti, primarul, colega domniei sale, sunt tampiti/orbi?! Cum sa dai 8,5 cuiva despre care spui ca e o nulitate?! La fel si inspectorul, banuiesc ca cel de specialitate, dar oricum, i-a dat 7! O fi si ala vreun tembel?! Noroc cu cele doua ,,colege" (fereste-ma, Doamne, de dusmani, ca de prieteni ma feresc singur!) care cunoscand situatia de-a fir a par, au reusit prin modul in care au notat-o sa indrepte o eroare iminenta! Finalul nu e cu nimic mai prejos: cu o manie proletara ii dojenesti pe cei de la ,,centru", atragandu-le atentia ca nu se pot substitui colectivului in care-si desfasoara activitatea numita Ruge, colectivul fiind singurul care o poate aprecia in mod obiectiv! Din fericire au trecut 27 de ani, buni, rai, de la vremurile cand erai judecat de adunarea oamenilor muncii, de biroul organizatiei de baza, etc, etc! Asa e, legea e proasta! Nu poti sa fii director daca nu ai in mana si zaharelul, dar si biciul! Nu poti sa cureti corpul profesoral de toate uscaturile, ca sare sindicatul, te mai tarasc si prin justitie loazele de dascali. Aia care nu reusesc niciodata sa-si ia definitivatul, nu reusesc sa ocupe un post in Oradea pe calea concursului, aia copiaza, s.a.m.d. Si ce e mai grav, aia care ne ,,educa" fii/fiicele, de ne-au nabadit cretinii cu diplome! Care mai apuca la diplome, ca a ajuns bacalaureatul cam ce era pe vremuri admiterea in invatamantul superior. Crezi ca directorii sunt principalii vinovati de slaba calitate a corpului profesoral? Culmea! directorii sunt! Repet, daca nu poti sa-ti creezi un corp profesoral de elita, nu vei avea niciodata rezultate, sau altfel spus, cu nulitati si mediocrii nu obtii performante! Circula o vorba printre pusti : eu m-am nascut destept, dar scoala m-a stricat! Mie mi se pare corecta.
Postat 19 Noiembrie 2016, 18:20 de pinonel
Nicio vendetă!
Nu este vorba despre nicio vendetă. Obiectiv, este vorba despre lipsa calităţilor manageriale şi morale stipulate în metodologia de organizare a concursului. Pe lângă lipsa competenţelor în lucrul cu oamenii, doamnei Ruge îi lipsesc şi minime cunoştinţe teoretice. Pe de altă parte, veridicitatea datelor prezentate poate fi certificată doar de profesorii şcolii care sunt singurii care cunosc situaţia reală. Iar ... comentariul dn. pinone! "să tăiaţi în carne vie" spune totul...
Postat 19 Noiembrie 2016, 10:54 de Transilvania
Asta nu-i concurs, e vendetă !
Sa candideze d-na directoare la primarie, acolo e taman pe dos! Te voteaza 27% si se afiseaza 71%! Sper ca d-na directoare sa-si gaseasca dreptatea in urma contestatiei! O sugestie: daca veti ramane in contiuare directoare, sa taiati in carne vie, buna/rea, va vor injura oricum, dar e mai bine sa injure cu ciuda decat cu satisfactie.
Postat 18 Noiembrie 2016, 13:54 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON