URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
15 Ianuarie 2013, 11:30

Ultima bombă a Ecaterinei Andronescu: Toţi educatorii şi învăţătorii au 6 ani la dispoziţie ca să facă facultatea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toti educatorii si invatatorii din Romania trebuie sa absolve studii de licenta in urmatorii 6 ani pentru a-si continua activitatea in functiile didactice pe care le ocupa in sistemul de invatamant, se arata intr-o ordonanta de urgenta aparuta in Monitorul Oficial in decembrie 2012, in ultimele zile ale Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educatiei. Practic, noua masura obliga peste 22.000 de cadre didactice din invatamantul prescolar si primar sa faca o facultate daca vor sa isi pastreze postul.

"Masura asta este doar ca sa dam bani unora la facultati particulare. Un profesor care a facut Liceul Pedagogic si are 30 de ani vechime este un meserias. Nu-l schimba acum o hartie dupa 2-3 ani la facultate. Sunt educatori sau invatatori care au 50 si ceva de ani si risca sa-si piarda postul la cativa ani inainte de pensie", a declarat pentru HotNews.ro presedintele sindicatului FSLI, Simion Hancescu.

In luna decembrie 2012, Guvernul Ponta 1 a dat Ordonanta de urgenta (OUG) 92/2012 prin modifica Legea 1/2011 (Legea Educatiei Nationale) si stipuleaza, la Articolul VI, ca "Educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învăţământul primar pe care le ocupă, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă".

In Legea 1/2011 se stipuleaza la articolul 248 ca pentru a ocupa o functie didactica este necesara "absolvirea cu diploma a studiilor universitare de licenta in profilul postului", insa educatorilor si invatatorilor care deja erau incadrati intr-o functie nu erau obligati, neaparat, sa faca o facultate.

In cazul cadrelor didactice deja in sistem, legea permitea recunoasterea experientei, studiilor si rezultatelor si echivalarea lor, fara a mai obliga cadrele didactice sa faca o facultate.

Articolul 248, alineatul 3 spune ca educatorii, institutorii, instructorii, maistri si invatatorii care ocupa deja functii in sistem si care "au dobandit formal, nonformal sau informal competente profesionale [...] indeplinesc conditia pentru ocuparea functiei didactice [...] in baza unei metodologii de recunoastere si echivalare elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului".

Astfel, acei educatori si invatatori care nu aveau diploma de licenta, insa aveau alte studii, cursuri, rezultate deosebite si/sau aveau un dosar personal bogat in activitati aveau posibilitatea unei echivalari, iar astfel nu erau obligati sa faca o facultate.

Cu toate acestea, nici pana acum, desi s-au inscris mii de dosare pentru echivalare, Ministerul nu a decis nimic.

Intr-o scrisoare comuna a sindicatelor din invatamant, datata in 10 ianuarie 2013, se precizeaza ca "activitatile pentru recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale au inceput sa se desfasoare, inca din luna ianuarie 2012, in conformitate cu Calendarul - Anexa nr. 2 la O.M.E.C.T.S. nr. 6563/2011 - dar nici pana la aceasta data nu a fost emis ordinul de ministru pentru recunoasterea competentelor profesionale dobandite formal, nonformal si informal de catre cadrele didactice care indeplinesc conditiile prevazute de metodologie, in vederea emiterii atestatelor de recunoastere si echivalare a competentelor". Cu alte cuvinte, procedura s-a blocat la Minister.

Intre timp, OUG-ul 92/2012 dat de catre Guvernul Ponta si contrasemnat de fostul ministru Ecaterina Andronescu obliga practic toate cadrele didactice din invatamantul prescolar si primar sa faca o facultate.

"Nu ne-a intrebat nimeni cand ministerul a facut modificarile acestea. Noi speram ca se va rediscuta Legea educatiei, ca asa am inteles ca intentioneaza USL-ul, si ca atunci se vor lamuri toate aspectele, printre care si aceasta", a mai spus Hancescu.

Liderul sindical a mai declarat ca, din informatiile sale, sunt peste 22.000 de educatori si invatatori in toata tara care nu au studii de licenta.

"Oamenii au intrat in panica. Sunt educatori sau invatatori care au 50 si ceva de ani risca sa-si piarda postul la cativa ani inainte de pensie. Sunt speriati pe buna dreptate. E vorba de niste bani si oamenii astia si asa au salariile de mizerie. Ca sa faci 3 ani de facultate te costa. Undeva la 1.500-2.000 de lei pe ani te costa. Dai atatia bani doar sa iti mai pastrezi postul in sistem un an sau doi pana ajungi la pensie. Iar, profesional, vorbim de dascali cu experienta. Facultatea acum ar insemna doar o hartie in plus. Trebuie gasita o formula ca cei care sunt in prag de pensie sa nu trebuiasca sa mai faca facultate si sa ia licenta pentru cativa ani. E clar ca legea trebuie modificata", a mai spus Hancescu.

Sursa: Hotnews.ro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Copy paste la tot invatamantul
Si care-i problema ? Cu ceva bani din cei adunati de descali de la elevi, poti termina ce facultate vrei fara sa pui mana pe carte, ba chiar poti fi "doctor" la fel ca fosta ministresa sau actualul prim ministru. Pardon am uitatat de Mang.
Postat 16 Ianuarie 2013, 09:37 de Bula-dascal
Banii
O alta gaselnita pentru a umple buzunarele "tipografiilor" de diplome...
Postat 16 Ianuarie 2013, 08:34 de ...
e nevoie de contributori la facultati
hahaa, uite ca au gasit cu ce sa umple facultatile))) ca de cand, randamentul la bacalaureat a scazut, liceul nu mai asigura clienti la fabricile de distribuit diplome universitare))))
Postat 15 Ianuarie 2013, 14:38 de matei
prostia
he he bravo voua :) voi ati votat prostia
Postat 15 Ianuarie 2013, 14:31 de dare
rasu,plansu
acuma dupa ce au votat,au intrat in panica,usl asta mare mincinos poate fi,nu a luat nici o masura inainte de alegeri,numai dupa,au mintit poporul,tot minciuna e si cand ascunzi ceva,acuma dragi educatorii si alte categori nu va mai ramane decat sa..nu mai lucrati mai ales aia aproape de pensionare,ca doar nunu o sa faca facultatea si pe urma sa se pensioneze,asta da guvern..gandeste bine!!!!!! fani usl,ati luat teapa! nu ca m-arderanja pe mine de teapa care ati luat-o,dar ma afecteaza si pe mine prostia voastra,la modul general!
Postat 15 Ianuarie 2013, 12:47 de eldoradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON