URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2012, 10:50

Uite cine protestează!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă nu ar fi avut loc, se putea vorbi despre Oradea ca de o cetate locuită de fantome. Dar, pentru că au existat, protestele începute pro-Arafat şi continuate anti-preşedinte, Guvern, PDL şi chiar opoziţie au ţinut oraşul pe harta vie a ţării.

Anemice ori vehemente, sobre sau rizibile, parazitate de politicieni şi pornite contra tuturor, cu participanţi de soi sau din drojdia societăţii, cu intelectuali şi interlopi, demonstraţiile şi-au atins, totuşi, scopul: acela de a striga că aşa nu mai merge!

11 Malin Veres.jpgDe la Arafat la Băsescu

Seria protestelor a început şi în Oradea, ca peste tot, pe reţelele de socializare. Vineri, 14 ianuarie, asistentul SMURD Mălin Vereş (foto) anunţa pe Facebook că sâmbătă va ieşi în faţa statuii lui Mihai Viteazul. "Nu instig la dezordine, dar sunt solidar cu Raed Arafat. Oradea nu trebuie să doarmă! Susţineţi SMURD, susţineţi-l pe Arafat!", îndemna Vereş.

Peste câteva ore, preşedintele îşi "retrăgea", surprinzător, proiectul legii care ar fi privatizat sănătatea publică, dar era prea târziu: bulgărele pornise la vale. Deşi asistentul SMURD spunea că nu va mai protesta deoarece "nu mai există motivul", alţi orădeni au făcut-o, considerând revolta justificată de prea multele abuzuri ale regimului. Primii au fost Adrian Dume, fost lider al studenţilor, şi succesorul său, Răducu Şerbănescu, care au sunat adunarea în Piaţa Unirii chiar vineri seară. "Acum ori niciodată! Jos tiranul!", cereau cei abia 15 protestatari pe care reuşiseră să-i mobilizeze.

A doua zi, mişcarea căpăta continuitate şi consistenţă, numărul protestatarilor atingând suta. Acţiunea părea să aibă şi un lider, pe Gheorghe Manicea, membru al asociaţiei revoluţionarilor din 1989, care adusese pancarte şi pentru alţii. Ceilalţi protestatari purtau coli A4, cerând aceleaşi lucruri: "Jos Băsescu!", "Jos Guvernul!". După o oră în care au dezbătut "situaţiunea", cel mai important rezultat a fost acordul de a permanentiza protestul, demonstranţii fixând o nouă întâlnire pentru luni seară.

11 Grecu.jpgGrecu' şi românii

Luni, numărul demonstranţilor din Piaţa Unirii a crescut la 300, între ei apărând înfăşurat în tricolor şi Mihai Gabor, zis Grecu' (foto), consilier local în Sântandrei, posesor al unei reputaţii de interlop datorită scandalurilor în care a fost implicată, ani la rând, firma sa de bodyguarzi. "De nevoie am ieşit!", zicea el.

Repertoriul scandărilor s-a îmbogăţit cu lozincile bucureştenilor din Piaţa Universităţii: "Un pitic şi cu un chior şi-au bătut joc de popor!", "Nu vă fie frică, şi Băsescu pică!", "Băsescu şi gaşca lui să se ducă dracului!" (cu varianta "Băsescu şi curva lui să se ducă dracului!"), "Ieşi afară, javră ordinară!", "Anticipate, nu comasate!". Mai pe margine, puteau fi văzuţi deputatul Octavian Bot (ales PDL şi trecut la PNL), prietenul său Mircea Teaha, iniţiator al Partidului Ardelenilor, ori Alexandrina Chelu, cântăreaţă, dar şi membră PSD.

Marţi, la primul miting autorizat, iniţiat de avocatul Petru Trif, au venit doar 17 orădeni, semn clar că oamenii nu voiau să fie organizaţi de nimeni, cu atât mai puţin de figuri în care să nu creadă. În schimb, seara, la statuie, erau peste 200. Grecu' a revenit şi el, supărat că fusese numit interlop, aşa că a dat tonul unei scandări uluitoare: "BIHOREANUL şi TVR, slugile lui PDL!". Încolonaţi, protestatarii s-au îndreptat spre Prefectură, cerând să-i vorbească prefectului Gavrilă Ghilea. Aflând că e plecat din localitate, oamenii au izbucnit: "Prefectul e un laş!".

11 tripon.jpgFilip, trădătorul 

Miercuri a fost ziua sloganelor noi, un fost electrician al Primăriei lansând un "Filip, trădătorul", după care Nicolae Bochiş, un alt membru al asociaţiei revoluţionarilor orădeni, a propus şi el un "Trăiască Bolojan!", fiind însă oprit repede de camarazi. Cei 200 de participanţi au mărşăluit din nou spre Prefectură, unde de data aceasta Ghilea a primit o delegaţie în fruntea căreia se afla un "veteran" al zilelor precedente: fostul vameş Octavian Tripon (foto), cu o condamnare la activ, nemulţumit că profesorii de la Liceul de Artă îi "persecută" copilul.

Oamenii au apucat să-i spună prefectului ce "baiuri" aveau: salariile mizerabile, şomajul în floare şi corupţia mai mare ca oricând. Reprezentantul Guvernului a promis că va transmite nemulţumirile la Bucureşti, iar protestatarii s-au împrăştiat din nou fără incidente.

Joia mare

Profesorii din FSLI, conduşi de Ioan Ţenţ, s-au adunat joi în faţa Prefecturii, de la ora 15, fiind şi ei invitaţi la "dialog", dar dascălii au refuzat, pe motiv că problemele din educaţie nu sunt de competenţa prefectului. Rândurile celor 150 de profesori au fost îngroşate, o oră mai târziu, de cam tot atâţi PSD-işti, în frunte cu senatorul Ioan Mang şi fostul deputat Claudiu Pop, singura ispravă notabilă a acestora fiind că au dat foc unei poze reprezentându-l pe Băsescu.

Seara, în ciuda vremii crâncene, cu lapoviţă viscolită, la statuie s-au adunat alţi 100 de oameni, dar care parcă participau la proteste diferite. În faţă, revoluţionarul Bochiş, controversatul şef al unui ONG filo-francez, Aurel Flonta, posesor de cazier penal de pe vremea "Odiosului", şi fostul vameş penal Tripon adunau semnături pentru ca prefectul să demisioneze dacă nu a transmis la Guvern revendicările din ajun. În spatele lor, căţăraţi pe soclul statuii, "ultraşii" FC Bihor o dădeau deja pe "M... Băsescu" şi pe "Ale, ale, PDL şi USL, aceeaşi mizerie". Aceştia veniseră la miting supăraţi pe prefect, care declarase că liderul liberal Cornel Popa ar fi mobilizat suporterii FC Bihor la manifestaţiile de sâmbătă şi de luni.

De altfel, coborârea nivelului l-a şi făcut pe un protestatar să plece, spunând că "n-am venit să înjur şi nici să spun că toţi sunt din acelaşi aluat, ci să-l dăm jos pe Băsescu şi PDL-ul". În piaţă însă rămăseseră destule figuri colorate, precum "absolvenţi" ai unor şcoli ajutătoare ori un bărbat din Dobreşti, care participa la demonstraţii încă de marţi, motiv pentru care, spunea el, poliţistul comunal l-a luat la ochi. "Ştia că vin la miting, m-a tras pe dreapta şi m-a amendat că n-am avut trusă medicală în maşină"...

Va urma?

Vineri şi sâmbătă, interesul orădenilor a scăzut considerabil, astfel că în Piaţă abia s-au mai adunat 100 de protestatari. Din nou, singura reuşită pare să fi fost aceea că manifestanţii şi-au dat întâlnire şi pentru a doua zi, scandând "Mâine la cinci, ne vedem aici!".

Că protestul va continua prea mult e însă greu de crezut. Cât poate dura o mişcare fără program, care zice că vrea să răstoarne regimul, dar nici nu vrea altceva în loc, temându-se de "aceeaşi mizerie"?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
pt grecu
"De nevoie" de ce ? Lasa-i pe altii infometati sa faca mitinguri si sa strige in strada ! Tu simti nevoia de putere, te si vezi deja primar, asa cum ai facut cu partidul celalalt, al lui Becali. Acum, lingandu-l in cur pe nasul tau, cica senatorul, ai ajuns si tu mare liberal si mare patriot... Daca s-ar putea face politica cu pumnul, ai fi primul !
Postat 19 Februarie 2012, 18:43 de nelu
Genial
Întodeauna mi-au plăcut comentariile de pe ebihoreanul ! E fantastic cum vă dați cu tifla-n cap!
Postat 26 Ianuarie 2012, 10:21 de M. P.
Jos interlopii !
Jos interlopii !
Postat 24 Ianuarie 2012, 00:15 de Jos interlopii !
ATENTIE !!!!!!!!!!
NU DATI OCAZIA SCURSURILOR SA SE CATERE SPRE VARFUL ADMINISTRATIEI ! ASTFEL DE MOMENTE TULBURI, LE PRIESTE DE MINUNE ACESTOR LEPADATURI !!!!
Postat 24 Ianuarie 2012, 00:13 de ABET
BOLOJAN VINDE SCOALA OCTAVIAN GOGA
dragi Romani haideti sa iesim in strada sa ne cerem drepturile,democratice,si nu trebuie sa ii incurajam pe acesti huligani care sunt cei mai mari camatari sunt mina in mina cu camatari si cu cei care confisca case de la oameni saraci,si scot saraci pe drumuri.
Postat 23 Ianuarie 2012, 19:56 de laurenti
BOLOJAN VINDE SCOALA OCTAVIAN GOGA
BOLOJAN VINDE SCOALA OCTAVIAN GOGA DIN CARTIERUL IOSIA,LA TURCI ,NU MISEPARE NORMAL,CA UN PRIMAR SA FACA DE CAPUL LUI ,DRAGI ROMANI HAIDETI SA IESIM AFARA IN STRADA ,ACEST TRADATOR VA FI INPUSCAT INCURIND PE STRADA DE RUSI DOAR ATITA TREBUIE SA FACA SA AIBA GRIJA CE FACE IN CONTINUARE SI CE CONTRACTE SEMNEAZA.
Postat 23 Ianuarie 2012, 19:51 de laurenti
Bihorel papagalu
Acelasi ziar de doi bani, Bihoreanul nu face altceva decat sa incerce sa discrediteze actiunea unor oameni care s-au saturat de foame, saracie si mizerabilii de politicieni care ne conduc. Lingand fundurile tuturor baietilor care le lasa cate un banut in palma, bihoreanul nu este cu nimic mai bun decat alte fituici prapadite, fiind slugile de doi bani ale unor taraie brau precum Bolojan, Bani Rus, Ghilea. Sa fie clar, intre Bihoreanul si Grecu o sa il aleg oricand pe batausu din Sintandrei, macar ala atata poate, atata face, dar niste jeguri ca M Chirila sau ala cu nume de bere (Ciucas) sunt si penibili si rau intentionati. La munca, golanilor, nu mai stati la intins mana pe la bogatasi, batandu-va joc de amaratii care incearca sa faca ceva.
Postat 23 Ianuarie 2012, 15:19 de un baiat
Un jurist ne-a putea lamuri?
Totusi avand in vedere ca actuala clasa politica este 95% compromisa, ar trebui sa initiem o asemenea lege de excludere de la alegerile viitoarea tuturor actuali si fost parlametari si guvernanti. Pentru o asemenea lege as sta in strada nonstop.
Postat 23 Ianuarie 2012, 14:56 de Roman Suparat
ooops
n-am vrut sa postez de 3 ori, asa a iesit PS: Baconschi a fost demis! Cine se pregateste?
Postat 23 Ianuarie 2012, 14:50 de dante
poate...
@Roman Suparat: asa cum la Presedinte este limitat numarul de mandate, in mod normal s-ar putea face si la parlamentari o limitare(dar nu cred ca se practica pe undeva prin UE). in schimb imunitatea parlamentara este oricum NUMAI pentru declaratii politice. doar ca se profita de ea si din cauza asta merge greu in cauzele penale
Postat 23 Ianuarie 2012, 14:38 de dante
Nu este nici un jurist printre cititori?
Ca sa compuna o lege a viitoarei generatii de parlametari si din care sa fie exclusi din start cei care din 90 au fost in parlament sau in guvern? Si care sa specifice ca nu exista imunitate parlametara, sa poata DNA sa ii ridice fara sa trebuiasac sa intrebe colegii parlamentari daca au sau nu voie?! Ca de 22 de ani numai hoti si curve ne-au condus !!!
Postat 23 Ianuarie 2012, 14:30 de Roman Suparat
vrajeala
Problema e ca sambata la ora 19.00 nu era nimeni la "statuie". Vin, cand vin oportunistii si ratatii. Nemultumirea exista in randul oamenilor e clar, dar nu ii mai ridicati in slavi pe cei cu pancarde gen "Help Chuck Norris" sau "Legalizati marijuana" . Concluzia mea este ca inca nemultumirea nu e asa de mare in randul romanilor daca gradul de mobilizare e asa scazut. Nu iese lumea ca nu au alternativa la Base, ideea de a fi inlocuit cu Ponta & Antonescu ii ingrozeste la fel de tare ca si marinelu :)))
Postat 23 Ianuarie 2012, 13:31 de alex
Acum, maine va fi tarziu!
In vremuri tulburi gunoaiele ies suprafata. Cu toate acestea, romanii trebuiesc incurajati sa-si apere, chiar si in strada, drepturile. Un om ramane om atata timp cat are o opinie si are curajul sa si-o exprime public. Revendicarile protestatarilor bucuresteni sunt de ordin politic si moral. Piata Universitatii a ripostat in fata gunoaielor. Oradenii de ce nu pot face acelasi lucru? Reforma politica si morala a Romaniei nu mai poate fi amanata. Cred in acest adevar si il sustin prin toate mijloacele legale si cele ale bunului simt.
Postat 23 Ianuarie 2012, 13:14 de SAFE
ce facem?
CE FACEM cu mafia locala,care sub paravanul legii ne-a jecmanit de 20 de ani incoace?O.K. gasca lui basescu trebuie sa plece(la parnaie),dar raman cu noi preacinstitii oameni ai legii(militieni,magistrati,inspectori de tot soiul pe care ii stim) si patroni dubiosi imbogatiti exclusiv din afaceri cu statul.Daca acest esalon doi ne va sfida in continuare,cocotat pe purcoiul de bani facuti din spagi,santaje si hotii,ne agitam degeaba.Schimbarea trebuie sa fie radicala ,sa cuprinda toate slugile sistemului,altfel baunam degeaba.
Postat 23 Ianuarie 2012, 13:11 de c.c.
Deranj olfactiv
Articolul este mult mai interesant decat faptele de relatat.Asta se cam intampla cand un meci plictisitor este comentat alert, urmarindu-se (men)tinerea microbistilor in stadion sau in fata televizoarelor.Teatrul ieftin se taxeaza in mod natural ...cand publicul devine ceva mai pretentios.Chiar si tinerii ingineri sovietici care n-au nici in clin,nici in maneca treaba cu Psihosociologia,s-ar fi prins ca-n jurul acestor sezatori ceva e mai putred decat in Danemarca shakespeariana.Drept ii ca nici Puterile din Stat nu-s PUTERI, ci PUTORI...Mirosul (damful) are multe-n comun cu putreziciunea.
Postat 23 Ianuarie 2012, 11:34 de gyorgy tozser
celor care protesteaza
noi nu suntem obligati sa ne spunem necazurile doar in carciumi, avem dreptul democratic sa ne spunem problemele abuzurilor si prin proteste, jos TRAIAN BASESCU, JOS PDL grup organizat criminal, nu i am votat sa ne FURE , rusine! sa furi cetateanul nu reprezinta atributi de conducator de STAT, vezi casa cum a intrat in proprietatea presedintelui, vezi cariera fiicelor cati bani de la PDL intra in contul lor, huuuuuuuuuuuuu rusine sa va fie ! JOS PREFECTUL de BIHOR cati banii publici intra in familia lui si de ce ? jaff legalizat , asta sustinem !
Postat 23 Ianuarie 2012, 11:27 de felicitari!
lol
voi cred ca aveti un fix cu ultrasii :))
Postat 23 Ianuarie 2012, 11:16 de polo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON