URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2011, 10:02

UDMR salvează România!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ceea ce ne-am obişnuit să numim "ţara" se preschimbă pe zi ce trece într-un azil în care cei mai agresivi pacienţi au gonit medicii, îmbrăcând peste pijamale halatele albe, confiscând stetoscoapele şi arogându-şi tratarea celorlalţi bolnavi după propriile schimonoseli.

Prin îndemnul "Să trăiţi bine!" considerăm deja natural că nu putem supravieţui decât cu 75% din lefuri sau chiar fără salarii. Prin "solidaritate" pricepem că atunci când semenii protestează la Guvern, se aruncă din balconul Parlamentului, se împuşcă sau îşi dau foc în faţa Palatului Prezidenţial noi trebuie să ne deconectăm pe Euforia TV. Prin vot uninominal ni se pare beton să ne reprezinte tonomate care nu ştiu decât să-l îngâne papagaliceşte pe Şeful.

Prin "interzicerea migraţiei politice" sufragiul ne-a fost deturnat nu pe bucăţi, ca în trecut, prin racolarea câte unui neisprăvit de deputat ori senator, ci en-gros, prin inventarea unui întreg "partid" care să completeze barca Puterii. După "întoarcerea la popor" mai zărim doar dosurile celor care până mai ieri se îmbăiau în mulţime. Prin imperativul "nu intrăm în genunchi în Europa!" rămânem în afara Schengen şi mustrăm ţăţeşte ambasadorii ţărilor care ne spun că nu suntem stat de drept. Prin "descentralizare" ne-a devenit clar că vieţile tuturor trebuie decise prin Ordonanţe de Guvern.

Nebunia a atins, însă, cote paroxistice săptămâna trecută, când şeful statului a decis să-l mai modernizeze un pic, de pe o zi pe alta, prin ceea ce va intra în istorie ca o uriaşă manipulare numită "reorganizare administrativ-teritorială" şi justificată, total mincinos, că altfel nu ne mai dă UE fonduri. Operaţiunea a ridicat schizofrenia la cote incredibile, şi nimeni nu mai raţionează că în loc să "creştem absorbţia fondurilor europene" va trebui să returnăm banii deja primiţi pentru actualele judeţe, iar în loc să obţinem "apropierea administraţiei de cetăţean" îndepărtăm de el instituţiile care ar trebui să-l deservească.

Uitaţi-vă numai pe harta României lui Băsescu şi veţi pricepe cum handicapatul din Vrancea va bate drumul până la Constanţa dacă vrea certificat, cum oşanul din Sighet va face cinci ore până la Cluj pentru un extras CF, iar un orădean se va judeca cu altul la Tribunalul Cluj! Da, ştiu, preşedintele ne-a potolit că totul se va transforma treptat, în câţiva ani, dar atunci de ce singurul "musai" e ca doar alegerile locale să se ţină la anul după noul comandament? Dacă toate pot fi amânate, de ce doar asta nu?

Ce paradox, în tot acest haos forţele "schimbării" cu orice preţ mai pot fi oprite numai de UDMR. Tocmai cei acuzaţi că vor să dezmembreze România au puterea să rupă fitilul care arde spre butoiul cu dinamită. De aceea eu, unul, mă rog ca ungurii să aibă mai multă minte decât tovarăşii lor de guvernare. Altfel mă tem că, "reformaţi definitiv", curând o să ne întrebăm bezmetici şi unde trăim şi cum ne cheamă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
@@pentrujustitie
lasa idiotule, ca nu mor caii cand vor cainii ! stefan.tembelu@yahuu.com
Postat 21 Iunie 2011, 22:13 de stefan.tembelu@yahu
UDMR salveaza Romania
Afara cu Romania din UE! Nu se dau inapoi hotii de politicieni de la nimic! Se si reorganizeaza pentru a pune mana pe banii altora! Cersitori mai rai decat tiganii! Care e contributia Romaniei la UE? Numai probleme!!! Fel si fel. S-ar putea insira multe. Banii donati pana acum de catre UE NU AU AJUNS UNDE AU FOST DESTINATI. Cu sau fara bani cersitii de la UE, Romania nu o sa aiba infrastructura, nu o sa respecte si nu o sa aplice legile in vigoare! Si nu o sa fie o tara respectata!
Postat 21 Iunie 2011, 18:59 de @pentrujustitie
@mda
oi fi tu cea mai chinuita doica din tara asta mai frate ... ce sa spun. deocamdata bihoru e judetu cu cele mai multe pensii de boala date pe spagi la doctori de *. altceva udemeristii tai sunt printre cei mai corupti politicieni din Romania gindeste-te la kiss la secretara lui rouji sau la szabo odeon muzeografu ala care ia salarii din 4 parti da' traieste din comisioane. samd. hai sa vedem si birna din ochiul nostru si sa lasam atitudinea asta specifica bozgorilor . Singura lor problema e ca apartin de Statul National Unitar ROMAN. Si io vreau autonomie economica. sa vedem cit suntem de buni atunci. Oricum judetele majoritar populate de bozgori sunt beneficiare clare ale subventiilor de la romani. Ginditi-va la Covasna unde e saracie lucie si daca turistii romani n-ar veni la tratament ar fi jale.......etc In rest e vorba despre aceiasi nesimtire si tupeu fara margini al mincatorilor de sub sha, situatie care trebuie s-o rezolvam intr-o buna zi , odata cu situatia tiganilor care parca ne sufoca pe zi ce trece din ce in ce mai mult...............
Postat 20 Iunie 2011, 12:52 de OVIDIU
Traiasca Romania !
"Sa dezmembreze Romania".... Stau si ma intreb... oare ar fi chiar asa de tragic?... Ia sa vedem: Transilvania - care cat de cat are ceva economie si plateste face 80% din bugetul statuli - nu ar mai trebui sa trimita banii la "smecherii" din Bucuresti (care ii impart dupa total alte criterii decat necesitatea si randamentul) ci si i-ar gospodari singura. Sigur, intr-o astfel de lume nu s-ar mai patrula DN1 pe segmentele de langa Bucuresti cu elicopterul, in timp ce primul drum de care dai cand intri in tara (Arad - Oradea) pare unul "importat" din Afganistan. Ar fi tragic, nu? Sa inchidem robinetul pentru cei care traiesc pe spatele nostru... Se iau banii de aici si se fac drumuri acolo unde nici nu au ce face cu ele: vezi DN2 in Moldova, DN6 in Oltenia etc etc. Asta ca sa nu mai zic de comisioanele grase si vilele halucinante facute tot din aceleasi surse, dar "pe sub mana". Asa ca eu, care chiar ma consider patriot, as putea vota pro dezmembrare! Fiecare pe "pita" lui! Prea mult am fost noi pe post de doica pentru toata tara asta! Si chiar si cei care au murit pentru ea, nu au facut-o ca sa ne mearga noua mai prost, ci mai bine! Doamne ajuta!
Postat 20 Iunie 2011, 11:53 de mda...
reorganizare
ca vrei tu sau nu vrei tara asta se va schimba. ramaneti voi in lumea voastra. noi mergem mai departe. cris, oameni ca tine ne-au distrus tineretea.
Postat 18 Iunie 2011, 23:51 de oradean
talk
:) Sa visezi frumos, intotdeauna !
Postat 17 Iunie 2011, 22:35 de Life is good
talk
Te pooooop :********
Postat 17 Iunie 2011, 22:14 de Life is good
talk
:) Nu te-ai schimbat deloc. Esti la fel de frumoasa ! :-*
Postat 17 Iunie 2011, 22:12 de Life is good
talk
;) Mandra, te-as tzuca toata (bineinteles, daca ai fi mai apropape) :-* p.s. cum te bagi tu in toate cele... ai avut dreptate cand ai spus ca inca una ca si tine numai gasesc eu, pana-i hau. ce folos, insa, daca pana la urma te-ai pierdut cu firea.. :-*
Postat 17 Iunie 2011, 22:08 de Life is good
mda
nici o sansa pt varianta udmr.
Postat 17 Iunie 2011, 21:44 de neapisti prabusitu
hmm
vremuri tot mai grele pt udmr.
Postat 17 Iunie 2011, 21:43 de neapisti prabusitu
kaposzta
esti un boulean depersonalizat bei abrudan, du-te la rouji sa te reformeze definitiv.
Postat 17 Iunie 2011, 08:26 de OVIDIU
Pentru pentru Oradea
Bravo Sheri, esti mult mai bun ca Borza! Fara Ziarul Primariei, fara functie platita gras, taci si faci. Campania ta de imagine e mult mai performanta ca materialul pe care il ambalezi. Buna si chestia cu blogul "Pentru Oradea". Ma intreb ce iei de iti vin atatea idei.
Postat 16 Iunie 2011, 22:46 de Daniel
descentralizare
Adriane ai invatat se pare ceva de la politicienii nostri , dar fii sigur ca nu-ti tine ! udmr-istii rad in barba de ,,momeala" pe care le-o arunci ! oricum , felicitari pt. articol si pentru ...incercare !
Postat 16 Iunie 2011, 09:07 de suparatu
@TELSPECTATORUL
asta da
Postat 15 Iunie 2011, 20:16 de pisti tembelu'
Da
daca udmr a salvat Romania, a facut-o intr-un alt mod. totul s-a intors impotriva lor.
Postat 15 Iunie 2011, 19:13 de geo
tragis, dar adevarat
Tragic, dar adevarat. Din pacate ai dreptate. Si cate sperante au reusit sa spulbere oamenii astia intr-un timp atat de scurt cu atatea decizii pripite sau gresite...
Postat 15 Iunie 2011, 10:38 de daniela
Pentru Oradea!
Buna ziua si felicitari pentru articol. Tema este una deosebit de importanta si tot ce ati scris este corect. Eu m-as fi referit si la aspectele economice ale "solutiei" UDMR, care nu fac altceva decat sa adanceasca discrepantele intre judete. Chiar daca viziunea lor ar avantaja (la prima vedere) mai mult Bihorul decat o fac celelalte doua, nu este cea mai buna la nivel national. Pentru alte perspective asupra acestui subiect va invit sa cititi ultimul meu articol pe aceasta tema aici: http://pentruoradea.wordpress.com/2011/06/14/va-fi-oare-bihorul-o-amintire/
Postat 15 Iunie 2011, 10:29 de Pentru Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON