URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2013, 08:41

UDMR a iniţiat legea descentralizării: 18 servicii ale Guvernului ar trece la primării şi consiliile judeţene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Azi am depus oficial la Parlament proiectul legii privind desecentralizarea serviciilor publice", a declarat marţi pentru BIHOREANUL deputatul UDMR Cseke Attila, unul dintre iniţiatorii propunerii prin care 18 servicii publice care în prezent sunt în subordinea a 9 ministere şi altor agenţii şi oficii guvernamentale vor trece în subordinea administraţiilor locale.

"Înainte ca regionalizarea să se producă, noi am considerat necesar şi corect să se producă descentralizarea, pentru că e logic să duci serviciile publice de la Guvern, peste tot acolo unde se poate, nu către regiuni, ci către localităţi şi judeţe", a explicat Cseke.

"Ideea noastră este că serviciile publice trebuie apropiate cât mai mult de cetăţean, fiindcă tot la nivel local sunt şi problemele, şi posibilitatea de a le soluţiona", a completat deputatul bihorean.

"În prezent, dacă ai o sesizare cu privire la modul în care funcţionează o instituţie dintr-un judeţ subordonată unui Minister, trebuie să o trimiţi la Minister, iar acesta întreabă în judeţ şi abia apoi dă un răspuns. Pe de altă parte, există probleme care pot fi rezolvate nu doar mai repede, ci şi mai bine la nivel local sau judeţean. De exemplu, în Bihor este o mare criză de brutari pentru că nu mai sunt şcoli profesionale şi patronii trebuie să ia oameni de pe stradă ca să-i şcolarizeze. Şcolile fac propuneri ce clase să pregătească, dar Inspectoratul Şcolar trimite propunerile la Minister, şi Ministerul ia decizia, chiar dacă în judeţ se ştiu mai bine realităţile", a mai spus deputatul Cseke Attila, pledând pentru descentralizare.

În fine, pentru a argumenta avantajele descentralizării, parlamentarul bihorean a amintit beneficiile descentralizării din domeniul sănătăţii, deoarece prin trecerea spitalelor în grija administraţiilor locale a crescut nivelul de modernizare şi dotare a acestora. "De ce am ales primari şi preşedinţi de consilii judeţene dacă nu le dăm şi pârghiile prin care să rezolve problemele comunităţilor locale?", a încheiat Cseke.

Conform iniţiativei parlamentarilor UDMR, ar urma să treacă din subordinea ministerelor în cea a consiliilor locale şi consiliilor judeţene următoarele servicii publice descentralizate: Direcţia Judeţeană pentru Agricultură, Inspectoratul Judeţean pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Oficiul Judeţean pentru Studii Pedologice şi Chimice, Direcţia Judeţeană Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul Judeţean pentru Regim Silvic şi Vânătoare, Centrul Judeţean pentru Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale, Inspectoratul Şcolar, Direcţia de Sănătate Publică, Oficiul Judeţean pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură (toate urmând să fie transferate de la ministerele de resort la consiliile judeţene), precum şi cluburile sportive şcolare (prevăzute să fie transferate către consiliile locale).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Javre, asta sunteti !
Cseke cat a fost ministru a facut foarte mult pt. Oradea/Bihor, asa ungur cum e. Ca au venit apoi penalii nea ilie si cu popa ciordel si s-au pus pe taiat panglicile de la investitiile lui cseke, e alta poveste. Nu l-a lasat bolovanul nici macar la inaugurare... ce poti sa astepti de la un (ne)om. Putem sa mutam discutia la perioada Evului Mediu, putem merge la Decebal si la Traian sau la Gelu si la Menumorut, la Arpad, la cine vreti voi, dar asta nu schimba nimic : cseke a facut mult pt. bihoreni intr-un timp foarte scurt. Apropos, ce a facut pana acum luciana varga pt. bihoreni ? Va spun eu : si-a pus consortul director la sucursala Hidroelectrica ! Scuze, d-le cseke ca v-am comparat cu luciana varga !
Postat 06 Iunie 2013, 07:08 de Oradean
meke
scuze entru afirmatiile de mai sus , mi-am dat seama ca am jignit un popor cu radacini milenare aici , iar noi alogenii care am venit migrand am fost acceptati cu bratele deschise . Ai mei umblau cu corturile cand au venit din Asia , voi aveati case , cetati , drumuri pietruite . Ne cerem scuze poporului roman care ne-a primit bine
Postat 06 Iunie 2013, 00:07 de @javra ham -ham
keke-meke
un nenorocit separatist e si keke-meke asta, instigat de buda pesta.
Postat 05 Iunie 2013, 17:24 de gmt
@hingherul
Mai gunoiule, ceke si udemeristii au facut si face mult rau orasului. cat despre ungurii barbari, migratorii care au navalit aici incepand cu atila-nebunul, te las pe tine.... sa-ti crape obrazul de rusine.
Postat 05 Iunie 2013, 17:21 de @hingherul
de ce nu lasati rromi sa vina cu idei
de ce nu lasati rromi sa vina cu idei ce duc la evolutie sociala, nu vedeti ce au ei si ce aveti voi, BURTI pline care dospesc in comparatie cu ce bogatie nationala vin ei in spate ?
Postat 05 Iunie 2013, 15:01 de hammmmmmmmm
pe cine pacaliti voi ?
eu nu latru , eu constat , ei sunt ORATORI de meserie platiti pe banul nostru PUBLIC :)))))) si munca de TEREN nimic , bagati ceva catele in calduri sa i termine VOINTA pe care nu o au :)))))).ATI pus un OM si gata e MULTIFUNCTIONAL si bun la TOATE, ROBOT politic, pe cine pacaliti voi ? Numai bani, nimic BRAIN sub cupola circului POLITIC ?
Postat 05 Iunie 2013, 14:27 de vai de noi !!!
@javrei ham-ham
Mai ****, lasa-l pe cseke, el a facut pt. Oradea si pt.Bihor cat n-ai facut tu si stramosii tai de la Decebal incoace ! Du-te si latra la nea ilie, la popa ciordel, la mang_litor, la hotii astia pe mainile carora incapu biata tara !
Postat 05 Iunie 2013, 13:19 de hingherul
ia du te pe teren si instaleaza tehnica sa vezi ce si cum
asta numai latra si latra , la cine latri CEKES ? NICI in prezent nu ati fost in stare sa descoperiti CAUZA , de ce sunt DRUMURILE deteriorate INTENTIONAT , stii la caldura , papica si astepti bani, ai , ia FA TE DE PAZA si afla adevarul, fara un bun PAZNIC cu abilitati de vanator la STANA te papa lupii, asta daca vrei sa fii PRIMAR, ca poate nu vrei :caldurica, papaica si HAM=HAM =HAM sa alerge SOARECI pe camp :)))) !! ASTIA s au invatat sa manace si sa se beseasca ca in rest si natura ii respinge ? DISPARE pe unde pasesc :))).
Postat 05 Iunie 2013, 10:33 de ham-ham-hammmmmm
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON