URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
19 Martie 2023, 12:37

Tulburările anxioase: Lucruri de știut despre tulburările obsesiv-compulsive și fobii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tulburarea obsesiv-compulsivă face parte din tulburările anxioase şi se manifestă prin prezenţa unor obsesii care apar tot mai des. Obiceiurile personale ciudate sunt ceva obişnuit, dar atunci când acestea determină anxietate marcată care poate merge până la suferinţă personală şi durează mai mult de o oră pe zi, provocând tulburări sociale sau profesionale, avem indiciile acestei boli.

Obsesiile pot fi gânduri intense, persistente care preocupă pacientul, cum ar fi cele de violenţă sau teama exagerată de contaminare, toate producând anxietate intensă.

Compulsiile sunt acţiunile de răspuns la obsesii, executate repetitiv, cu scopul de a neutraliza producerea evenimentului obsesiv. Exemplele tipice sunt spălarea repetată pe mâini, verificarea şi notarea repetată sau numărarea întotdeauna până la un anumit număr.

La fel ca obsesiile, compulsiile sunt recunoscute de bolnav ca fiind lipsite de sens, dar explicaţiile şi sfaturile prietenilor sau medicului nu reduc manifestările repetitive. Boala începe de obicei în adolescenţă sau la începutul maturităţii (în 65% din cazuri înainte de vârsta de 25 de ani), fiind rară la copii. Majoritatea pacienţilor au o evoluţie episodică cu perioade de remisiune incompletă, doar 10% prezentând o evoluţie cronică fără remisiuni.

Tulburările fobice fac parte tot din categoria tulburărilor anxioase şi au ca element comun anxietatea severă, repetată persistent, iraţională, faţă de anumite obiecte, activităţi sau situaţii.

Fobiile sunt relativ frecvente, dar diagnosticul de tulburare fobică se poate pune doar dacă frica sau comportamentul evitant determină suferinţă sau probleme sociale şi profesionale. Exemple de fobii sunt agorafobia (teama de a rămâne în locuri publice), care este cel mai des însoţită de panică, fobiile sociale (cum sunt teama de a vorbi în public, de a mânca în restaurante sau faţă de orice acţiune publică), sau fobiile simple, ca acrofobia (teama de înălţime), claustrofobia (teama de spaţii închise) sau frica de animale.

Atenţie!

Există şi tulburări anxioase nediagnosticate, care apar la pacienţii internaţi în spital. Se apreciază că 30-50% din bolnavii cardiaci prezintă panică. Orice boală produce anxietate cu intensitate variabilă şi care are efecte negative, de aceea este util consultul psihiatric, liniştirea bolnavului fiind importantă pentru succesul terapeutic.

Reţineţi!

Tratamentul tulburării obsesiv-compulsive se face cu medicamente specifice recomandate de medicul psihiatru, uneori fiind utilă şi psihoterapia. Tulburările fobice beneficiază de psihoterapie, medicamentele cunoscute având un rol terapeutic minor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5913 RON
  • 1 EUR = 4.9405 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON