URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
25 Octombrie 2012, 10:34

Tulburările anxioase

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă. Simptomele variază de la un pacient la altul, dar de obicei există o stare de tensiune, hiperactivitate vegetativă, timiditate şi vigilenţă.

Se estimează că 2 până la 3% din oameni prezintă această boală, femeile fiind mai predispuse (raportul este de 2 la 1); nu s-a dovedit nici o legătură între această boală şi stresul societăţii moderne şi, spre deosebire de panică, nici aspecte genetice concludente. Evoluţia este mai favorabilă decât în panică, dar uneori persistenţa simptomelor poate determina depresie secundară şi abuz de alcool sau droguri.

Senzaţia de anxietate este o emoţie umană normală în anumite limite, care apare în anumite situaţii, având valoare adaptativă; intervalul de normalitate poate fi sesizat mai bine de către medicul psihiatru, dar şi un neavizat poate face diferenţierea. Important este ca tratamentul să fie recomandat şi controlat de către medicul psihiatru, începându-se cu psihoterapia şi continuându-se cu medicamente anxiolitice.

Tulburarea de stres post-traumatic este o altă tulburare anxioasă, care apare după un eveniment de stres puternic ce poate provoca suferinţă aproape oricărui om. Bolnavul retrăieşte evenimentul prin amintiri repetate, vise chinuitoare, senzaţia că evenimentul dureros se poate repeta, sau suferinţă psihică la expunera unor evenimente asemănătoare. Pacientul prezintă deseori tulburări ale somnului, iritabilitate, dificultăţi de concentrare, vigilenţă exagerată şi reacţii exagerate de spaimă. Evenimentele cele mai frecvente care pot declanşa boala sunt accidentele rutiere sau industriale şi dezastrele naturale.

Se apreciază că, după un dezastru natural, circa 15% din populaţie prezintă o suferinţă mintală suficient de severă pentru solicitarea consultului medical şi a unei terapii anxiolitice. Tratamentul bolii este stabilit de medicul psihiatru şi constă în psihoterapie cu reabilitare socială şi medicamen-te anxiolitice în doze şi combinaţii individualizate.

Atenţie! Anxietatea patologică poate şi trebuie să fie recunoscută, pacientul având de multe ori tendinţa de a-şi relata problemele. În această situaţie este necesar un consult medical, de obicei la medicul de familie, care va orienta bolnavul spre specialistul psihiatru.

Reţineţi! Tulburările anxioase beneficiază de tratament eficient, medicamentaţia specifică fiind gratuită. Trebuie eliminată concepţia deformată că psihiatria este rezervată doar bolnavilor psihici incurabili.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
blabla
daca nu stii nu scrie astfel de articole . habar n-ai de anxietate . nu-ti doresc sa ai asa ceva . tratamentul nu este nicidecum gratuit , apare si in alte circumstante : deces , despartiri.....etc . vai de tine..........na mananci si tu o paine acolo.......
Postat 12 Decembrie 2012, 04:22 de blabla
nu mai scrie despre lucruri la care nu te pricepi
Sau traiesti cu ideea ca le stii pe toate.Tratamentul nu e gratuit.Am numarat 100 greseli in textele astea.
Postat 10 Decembrie 2012, 05:19 de geo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON