URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2020, 07:59

Tu decizi cât plăteşti: RER Vest revoluţionează colectarea deşeurilor din Oradea şi comunele din jur. Vezi ce urmează!

Tu decizi cât plăteşti: RER Vest revoluţionează colectarea deşeurilor din Oradea şi comunele din jur. Vezi ce urmează! PENTRU TOŢI. În comunele din jurul Oradiei, circa 20.000 de bihoreni au contractat deja serviciul de salubrizare şi au primit pubelele cu microcipuri, urmând ca echipele RER Vest să distribuie asemenea recipiente şi în reşedinţa de judeţ 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De anul viitor, toţi clienţii companiei RER Vest vor plăti factura de salubritate nu doar în funcţie de dimensiunea pubelei alese, ci şi de frecvenţa cu care o scot în faţa casei, pentru a fi golită. 

Operator licenţiat în Oradea şi 25 de comune din jur, RER Vest le oferă tuturor clienţilor pubele dotate cu microcipuri, care vor fi scanate la fiecare golire, pentru a se putea stabili mai amănunţit volumul de deşeuri produs de fiecare gospodărie. Cum toţi românii trebuie să plătească serviciul de salubritate în funcţie de câte deşeuri produc, sistemul introdus de RER este deopotrivă inovator şi flexibil: practic, clientul decide cât de mare îi va fi factura de salubritate.  

Obligaţie legală

Inspirat din Europa Occidentală, sistemul "plăteşti cât arunci" a fost introdus în legislaţia românească în urmă cu doi ani, dar până acum în Bihor nu a fost aplicat. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 74/2018, autorităţile locale sunt obligate să taxeze fiecare cetăţean pentru gunoaiele generate, ca o măsură menită să ducă la reducerea cantităţilor de deşeuri abandonate la halde. Cu cât aruncă mai multe mizerii, cu atât un cetăţean va plăti mai mult. Şi viceversa...

În prezent, oamenii plătesc factura de gunoi în funcţie de numărul de persoane care locuiesc în gospodărie, aşa că primăriile şi operatorii de salubritate au fost nevoiţi să caute soluţii pentru implementarea acestei schimbări.

Sistem flexibil

Desemnat operator în Oradea, dar şi în 25 de comune din jurul municipiului (Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Gepiu, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sălard, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Toboliu şi Vârciorog), în urma unor licitaţii organizate de autorităţile locale şi judeţene, RER Vest a decis să introducă sistemul "plăteşti cât arunci" într-o modalitate inovatoare şi flexibilă pentru clienţi, oferindu-le posibilitatea să decidă cât de voluminoasă să fie pubela lor, dar şi cât de des vor să o golească.

După ce semnează contractul de salubrizare, toţi clienţii companiei primesc gratuit sacii şi recipientele necesare pentru colectarea separată a deşeurilor. Locul resturilor reziduale, adică acele deşeuri care nu pot fi reciclate sau valorificate, este în pubela de culoare neagră, pentru care, conform contractelor încheiate cu autorităţile locale, RER Vest are obligaţia să asigure o colectare pe săptămână. 

Colectare... inteligentă

Pubelele negre distribuite de RER Vest sunt de diferite dimensiuni, astfel că fiecare client poate să aleagă recipientul care i se potriveşte cel mai bine. De pildă, într-o gospodărie unde locuiesc până la trei persoane, este recomandată o pubelă cu un volum de 60 de litri, în timp ce familiile mai numeroase sunt îndemnate să opteze pentru una mai mare. 

Nu doar volumul pubelei va determina costul facturii de salubritate. Pentru că este posibil ca în anumite gospodării, mai ales în cele locuite de o singură persoană şi în cele în care se respectă cu stricteţe regulile colectării selective, cel mai mic recipient, de 60 de litri, să nu se umple într-o săptămână gunoaie, clienţii RER Vest vor avea posibilitatea să plătească pentru frecvenţa cu care pubela este golită. 

Toate recipientele distribuite de RER Vest au în interior un microcip RFID (Radio-Frequency Identification, adică identificare prin unde radio), iar autogunoierele au cititoare specifice, aşa că de fiecare dată când o pubelă este golită, autospeciala contabilizează acest procedeu. Fiecare microcip este alocat unui client, aşa că sistemul va şti, fără dubii, de câte ori pe lună a fost golită pubela unei anumite gospodării. 

Preţ pe ridicare

Datele colectate cu ajutorul microcipurilor vor fi folosite pentru stabilirea cuantumului facturii de salubritate pentru fiecare client în parte. Împreună cu autorităţile locale, RER Vest va stabili tarifele pentru colectarea deşeurilor în acest sistem. Utilajele de salubritate vor continua să străbată, în fiecare săptămână, toate traseele deja stabilite, însă vor goli doar pubelele celor care le-au scos la limita proprietăţii. Drept urmare, în fiecare lună, costul de salubrizare ar putea fi diferit, în funcţie de numărul colectărilor.

Sistemul se va aplica în Oradea şi în comunele din jur, atât la case, cât şi la blocuri. Frecvenţa colectării va fi măsurată pentru toate tipurile de deşeuri colectate în pubele sau containere, cu excepţia sticlei. Aşadar, toţi clienţii RER Vest vor plăti aşa cum prevede legea: pentru cât aruncă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ordonanța 74/2918 nu obligă autoritățile locale să taxeze serviciile de salubritate ... este falsă această afirmație.
UAT-urile pot acoperi toate serviciile de acest fel și prin sistemul selectiv și individualizat de taxe și impozite locale, la nivelul fiecărui contribuabil înregistrat fiscal ... iar acesta va fi, în viitor, modul responsabil al fiecărei administrații de a "comunica" cu cetățenii !?!
Postat 26 Noiembrie 2020, 15:41 de CrisDumi
Intrebari
"Platesti cat arunci" suna idilic. Eu am insa doua intrebari. #1. Ce facem cu cei care din dorinta de a-si micsora factura la salubritate, isi vor arunca gunoiul la intamplare te miri pe unde? Totusi traim in Romania, nu in Vest. #2. De ce pret pe volumul de gunoi ridicat? Nu ar face mai mult sens sa fie pret pe cantitatea de gunoi ridicata? Se poate masura si asta cu ajutorul unor senzori montati pe masina de gunoi. Si stiu ca sunt locuri pe planeta unde asa se procedeaza, nu e ceva ce am visat eu azi-noapte. De exemplu, daca umpli o pubela de gunoi cu PET-uri (chiar si daca le tasezi tu cum poti), sigur ca ea va trebui golita mai des, dar ca greutate e foarte putin. Iar depozitarea deseurilor la groapa de gunoi se plateste *la greutate*, nu la volum, nu-i asa? (e un pret pe tona, nu pe metri cubi depozitati)
Postat 26 Noiembrie 2020, 10:11 de v0id
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON