URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Decembrie 2018, 12:03

Tsunami devastator în Indonezia: Cel puţin 168 de morţi şi 745 de răniţi (VIDEO)

Tsunami devastator în Indonezia: Cel puţin 168 de morţi şi 745 de răniţi (VIDEO) foto: adevarul.ro

Cel puţin 168 de persoane au murit, iar alte 745 au fost rănite după ce un val tsunami a lovit în noaptea de sâmbătă spre duminică zone de coastă din Indonezia. De asemenea, sute de clădiri au fost distruse de valul uriaş.

"Numărul total de morţi a ajuns la 168. Sunt 745 de răniţi şi 30 de persoane sunt dispărute", a spus purtătorul de cuvânt al agenţiei indoneziene, Sutopo Purwo Nugroho, citat de Digi24.ro.

Se aşteaptă ca numărul victimelor să crească în continuare, întrucât autorităţile încă adună date privind zonele afectate de tsunami, a precizat sursa citată.

Dezastrul a fost produs de vulcanul Krakatoa, care a erupt şi a provocat tsunamiul în Strâmtoarea Sunda din Indonezia.

Agenţia de climatologie din Indonezia (BMGK) susţine că erupţia vulcanului a avut în jurul orei locale 21.03 (14.03 GMT), iar tsunamiul a lovit la ora locală 21.27 (ora 1.30, ora României). "În acelaşi timp mareea era înaltă din cauza fenomenului de lună plină, aşa că a fost o combinaţie a celor două fenomene naturale", a spus Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al agenţiei.

El a precizat că victimele au fost înregistrate în provinciile Lampung din Sumatra şi Banten din Java. Unele dintre cele mai afectate zone sunt cele din Banten, unde există multe complexe hoteliere pe plajă foarte populare şi care probabil erau aglomerate în sezonul sărbătorilor.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, valul a lovit regiunile indoneziene Pandeglang, South Lampung şi Serang, printre zonele afectate numărându-se şi staţiunea Tanjung Lesung, situată în Java. Strâmtoarea Sunda, situată între insulele Java şi Sumatra, conectează Marea Java şi Oceanul Indian.

Autorităţile au avertizat locuitorii să se îndepărteze de zona de coastă, deoarece este posibil să se producă un al doilea tsunami. Tsunami-ul s-a produs sâmbătă, la ora locală 21:30 (duminică, 1:30, ora României).

Se aşteaptă ca numărul victimelor să crească în continuare, întrucât autorităţile încă adună date privind zonele afectate de tsunami.

Digi24.ro mai notează că Indonezia, arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiană), se află pe centura de foc a Pacificului, zonă de puternică activitate seismică. Pe 28 septembrie, un cutremur de pământ cu magnitudinea 7,5 şi tsunamiul care a urmat au devastat oraşul Palu, situat pe coasta de vest a insulei Sulawesi, şi împrejurimile sale, provocând moartea a cel puţin 2.073 de persoane. Însă alte 5.000 de persoane sunt încă date dispărute, majoritatea îngropate sub dărâmăturile clădirilor distruse.

În 2004, în a doua zi de Crăciun un cutremur de magnitudine 9,3 a avut loc în nordul Insulei Sumatra și a provocat o serie de valuri uriaşe care au omorât peste 220.000 de persoane în Asia şi Africa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON