URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Aprilie 2024, 15:28

Trei orădence au lansat un ONG prin care vor oferi gratuit şedinţe de muzicoterapie persoanelor cu dizabilităţi

Trei orădence au lansat un ONG prin care vor oferi gratuit şedinţe de muzicoterapie persoanelor cu dizabilităţi (Foto: Facebook - Eleonora Rosca Muzicoterapeut)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Persoanele cu dizabilităţi din Oradea şi judeţul Bihor vor putea participa de luna viitoare la şedinţe de muzicoterapie gratuite oferite de o specialistă orădeană cu studii la Londra şi două muziciene, în cadrul unui proiect lansat de Asociaţia CoMusica.

Organizaţia a fost lansată recent, în urma unui proiect finanţat cu 17.500 de lei prin Bursa Talentelor, un program lansat anual de Fundaţia Comunitară Oradea pentru susţinerea iniţiativelor care schimbă comunitatea.

Din asociaţie fac parte muzicoterapeuta Eleonora Roşca, cântăreaţa Mihaela Simai şi pianista Teodora Owen-Tonea.

Proiectul denumit "Prin muzică creăm comunitate" va fi coordonat de cea dintâi, care a studiat la un program de master de muzicoterapie în cadrul Universităţii Goldsmiths din Londra şi o diplomă în muzicoterapie neurologică la Academia de Muzicoterapie Neurologică din Toronto din Canada.

Specialista abordează metoda Nordoff Robbins care se bazează pe convingerea că toată lumea, indiferent că are o dizabilitate sau o boală, are o sensibilitate la muzică. "Această sensibilitate poate fi utilizată pentru dezvoltarea personală şi îmbunătăţirea stării de bine. În această formă de tratament, clienţii au un rol activ în crearea muzicii împreună cu terapeuţii lor. În abordarea de muzicoterapie neurologică, se foloseşte un sistem de 20 de tehnici cercetate şi dezvoltate ştiinţific pentru îmbunătăţirea funcţiilor senzomotorii, cognitive şi de comunicare", se arată în comunicat.

Aceasta împreună cu cele două muziciene vor oferi şedinţe de meloterapie mai multor grupuri de persoane cu dizabilităţi din judeţul Bihor cu titlu gratuit.

"În cadrul şedinţelor vor fi folosite tehnici de muzicoterapie Nordoff-Robbins, cu scopul de a îmbunătăţi abilităţile de comunicare şi cele socio-emoţionale, astfel îmbunătăţind calitatea vieţii participanţilor. Totodată, şedinţele vor presupune şi tehnici de muzicoterapie neurologică, pentru a ajuta la dezvoltarea abilităţilor motrice, cognitive ale beneficiarilor", se mai arată în comunicat.

Proiectul se va derula în perioada mai - octombrie 2024 şi are în vedere crearea de parteneriate cu doua asociaţii care se adresează persoanelor cu dizabilităţi şi doresc să îşi aducă beneficiarii la aceste şedinţe.

Şedinţele de muzicoterapie vor avea loc săptămânal, la Fundaţia de Scleroză Multiplă. Spaţiul este accesibil pentru cărucioare cu rotile şi pentru persoane cu mobilitate redusă. ONG-ul invită asociaţiile interesate sa îşi exprime intenţia de participare cu grupurile lor de beneficiari până la finele lunii aprilie.

Cei care doresc să se înscrie în proiect pot trimite un e-mail pe adresa eleonora.rosca@yahoo.com sau un mesaj la numărul de telefon 0750442080.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Succes, stimate doamne!
o idee exceptionala!
Postat 19 Aprilie 2024, 19:13 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON