URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2018, 16:35

„Tratament” cu electroşocuri! Abuzurile din internatul Liceului George Bariţiu din Oradea sunt întărite de acte medicale şi fotografii(FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este anchetă la Liceul tehnologic George Bariţiu din Oradea în urma declaraţiilor publice ale senatorului USR Vlad Alexandrescu referitoare la tratamentul inuman reclamat de părinţii unui copil cu autism care ar fi fost abuzat cu „lovituri şi electroşocuri”. În timp ce directorul şcolii tace, Inspectoratul Şcolar Bihor şi Direcţia pentru Protecţia Copilului au declanşat în paralel cercetări în caz.

„Părinţii mi-au scris”

Parlamentarul, fost ministru al Culturii în Guvernul Cioloş, a anunţat marţi seara pe pagina de Facebook faptul că a depus plângeri penale la Parchetele din Bihor, la Avocatul Copilului, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului pentru unele abuzuri care i-au fost semnalate de părinţii unor copii din Bihor.  

"Câţiva părinţi mi-au scris că jandarmii care ar trebui să-i protejeze pe copii îi abuzează în cel mai teribil mod cu putinţă. Din relatările lor, jandarmii se comportă ca nişte brute, intră în camerele copiilor, le aplică lovituri şi îi electrocutează cu electroşocuri. Copii cu grave probleme psihice care, în locul tratamentului unor specialişti, primesc lovituri şi şocuri...”, a scris senatorul USR.

Contactat de BIHOREANUL, parlamentarul a completat relatarea cu faptul că aspectele semnalate sunt susţinute de un certificat medico-legal, respectiv de fotografii trimise de părintele unui copil cu autism.  „Există o fotografie în care copilului i se vede în spatele urechii urma aparatului cu electroşocuri. Iar acelaşi tratament este aplicat mai multor copii”, a declarat Alexandrescu.

La secret

Părintele care a reclamat relele tratamente aplicate copiilor este Nicolae Muşat, tatăl unui copil bolnav de autism, care a avut reclamaţii similare şi în trecut, vizând activitatea pedagogilor din Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tileagd, unde băiatul său a fost elev de gimnaziu.

„Este inuman ce se întâmplă acolo. Noi nu avem acces, doar copilul intră şi iese, nu ni se spune nimic. M-am trezit cu copilul plin de vânătăi. Mi-a spus că a sărit pe un pat şi a venit cineva în uniformă, l-a trântit şi l-a electrocutat”, a explicat Muşat.

Cine sunt agresorii? Părintele spune că i s-a respins solicitarea de a vedea înregistrările de pe camerele de supraveghere.

Se face anchetă

Cert este că, pentru lămurirea acuzelor, Inspectoratul Judeţean Şcolar Bihor a trimis miercuri, încă de dimineaţă, o echipă de anchetă la Liceul tehnologic George Bariţiu.

„S-a făcut un ordin de serviciu, inspectorii sunt acolo şi verifică informaţiile din spaţiul public. Noi nu am avut nicio sesizare oficială referitoare la aceste aspecte. De dimineaţă s-a făcut o sesizare către DGASPC Bihor, să vină în sprijinul nostru, să verifice şi să ne ajute pentru cercetarea acestor presupuse fapte, e o anchetă în curs. Ei vor discuta şi cu elevii”, a declarat pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor, Claudiu Damian.

În paralel, au fost declanşate verificări şi de către inspectorii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor.

„Am primit şi noi sesizări, atât din partea domnului senator, cât şi din partea unui părinte, iar aspectele reclamate vor fi toate verificate. Vineri urmează să facem evaluarea copilului. Acum, specialiştii noştri sunt la şcoală, vor purta discuţii cu conducerea liceului şi cu ceilalţi copii, iar dacă se impune, vor fi evaluaţi psihic şi fizic. În cazul în care sunt indiciile unor rele tratamente, vom demara procedurile legale. În ceea ce priveşte abuzurile personalului de pază, e curtea domnului director, el ştie ce se întâmplă”, a declarat directorul interimar al DGASPC Bihor, Camelia Gaciu.

Nu Jadarmeria, ci SPP

Deşi a fost căutat în mai multe rânduri, directorul liceului, Tiberiu Sincelean, nu a răspuns la apelurile telefonice.

Biroul de presă al Jandarmeriei Bihor a transmis în schimb, miercuri, un comunicat în care neagă că ar fi avut misiuni de pază ori intervenţii la internatul Liceului Bariţiu din Oradea.

„Jandarmeria Bihor nu a fost solicitată şi nu a executat misiuni de pază la internatul Liceului Tehnologic George Bariţiu din Oradea, cu atât mai mult cu cât, Legea 550 din 2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române şi Legea 333 din 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protectia persoanelor, republicată, prevăd expres că Jandarmeria Română poate asigura paza unor obiective, altele decât cele aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, doar prin Hotărâre de Guvern”, se arată în informare.

În şcoală, paza este asigurată, de fapt, de Societatea Pază și Protecție Bihor SRL, aparţinând Consiliului Judeţean, instituţie care, prin purtătorul de cuvânt Adrian Şimon, a negat orice legătură cu abuzurile semnalate.

Pentru CJ „nu e nimic”

Potrivit lui Şimon, SPP Bihor are contract cu Liceul Tehnologic Special George Bariţiu „pentru prevenirea oricărui tip de probleme sau a unor acte de violență, și totodată pentru asigurarea unui climat de ordine și liniște”. În contract se stipulează faptul că societatea prestatoare execută servicii de intervenție și patrulare, „iar în cazuri deosebite, la solicitarea beneficiarului poate interveni la aplanarea oricărui tip de conflict”.

Dacă a fost nevoie de astfel de intervenţii, Şimon nu spune, însă precizează că „în componența echipamentului aflat în dotarea celor care efectuează serviciul nu se regăsesc electroșocuri”, respectiv că în incinta unităţii de învăţământ - hol, curte, internat - accesul reprezentanților firmei se face „în prezența unui pedagog sau a profesorului de serviciu”.

„Având în vedere toate aceste elemente, Consiliul Județean Bihor în calitate de coordonator al rețelei școlare cu regim special, în numele unității de învățământ în cauză, respinge acuzațiile înșirate de parlamentarul Vlad Alexandrescu pe marginea eventualelor acțiuni de violență din Liceul Tehnologic Special nr. 1 Oradea, considerând mai mult decât necesară verificarea mai multor surse înainte de lansarea unor incriminări”, se mai arată în comunicatul CJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CJ Bihor...
... poate ne spune ce rol/componenta/actionariat are aceasta structura parazitara, dar bine de dotata tehnic si foart bine platita, societatea pază și protecție Bihor srl?! Poate ne spune vreun cititor, poate face redactia o ancheta, ce alte tunuri gen primaria Popesti au mai dat acesti ,,spp-isti"? Tare mi-ar placea sa aud/citesc comentariul vreunui parchetar despre anchete/persoane.... unii fosti sefi la cj...
Postat 08 Noiembrie 2018, 08:48 de pinonel
Jandarmi
Felicitari jandarmi capabili, ne-ati dovedit din nou de ce sunteti in stare. Va multumim, va mai asteptam cu alte acte de eroism.
Postat 07 Noiembrie 2018, 20:35 de feedback
Tratament cu electroșocuri?
Eu cred că cazul nu este credibil.In primul rand ar trebui sa stea de gândit dacă sa mai întâmplat ceva și la Tileagd.Am impresia că părinții elevului umbla cu santajul se pare că asta le sta în caracter
Postat 07 Noiembrie 2018, 17:49 de veveion
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON