URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 27 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul PSD al Sânmartinului, Cristian Laza, a anunțat că a reușit să primească prin programul Anghel Saligny fonduri nerambursabile în valoare de 88 de milioane de lei, pentru a introduce gazul în comună. Asta după ce, atunci când au fost fonduri europene prin POIM pentru așa ceva, comuna lui nu s-a calificat. Omul o spune pe șleau, că au fost privilegiate comunele liberale întrucât cei de dreapta conduc județul.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
08 Noiembrie 2022, 17:16

Transylvanian Piano Trio, Pinocchio și tango, la Filarmonica Oradea

Transylvanian Piano Trio, Pinocchio și tango, la Filarmonica Oradea Foto: Poptelecan Ionut. www.facebook.com/filarmonicaoradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămână muzicală bogată la Filarmonica Oradea. Joi va urca pe scenă Transylvanian Piano Trio, dirijor David Crescenzi, pentru concertul Beethoven & Schumann, vineri copiii au parte de două concerte-spectacol, Pinocchio, iar duminică, Cluj Tango Orchestra va susține un spectacol de tango argentinian.

Muzicieni cu renume

Joi, de la ora 19, în program se află Concertul pentru vioară, violoncel, pian și orchestră în Do major, op. 56, Triplu Concert, de Ludwig van Beethoven, și Simfonia nr. 1 în Si bemol Major, „Simfonia Primăverii” op. 38, de Robert Schumann.

Lucrările îi au în prim plan pe Vlad Răceu, la vioară, Octavian Lup - violoncel, și Aurelia Vișovan, la pian, adică Transylvanian Piano Trio.

Fondat în 2018 de către cei trei muzicieni de renume internațional, trioul a devenit în scurt timp una dintre cele mai căutate formații de muzică de cameră din țară, având ca scop promovarea muzicii de cameră în România. Transylvanian Piano Trio a concertat în festivaluri importante din țară și din străinătate, printre care Toamna Muzicală Clujeană, Festivalul Mozart – Cluj, Zilele Muzicale Satu Mare, Festivalul Enescu și Muzica Lumii – Sinaia, Festival Sant Pere de Rodes – Girona (Spania).

Dirijorul David Crescenzi (foto) și-a definitivat studiile la Conservatorul din Pesaro la clasele de orchestrație, pian, muzică corală și dirijat coral.

În primii ani ai carierei sale s-a consacrat ca pianist acompaniator și maestru suplinitor, mai târziu activând în calitate de dirjor de orchestră și maestru de cor.

La Opera din Cairo a devenit director artistic și dirijor permanent în anul 2014, iar din 2017 se află în postura de director artistic al Operei Naționale Române din Cluj. În prezent, David Crescenzi colaborează frecvent cu operele și filarmonicile din țară, dar și din Italia, Croația, Egipt sau Qatar.

Abonamentele sunt valabile, iar bilete se pot cumpăra de aici, la prețuri între 10 și 45 de lei, în funcție de categorie și locul ales în sală.

Spectacol muzical pentru copii

Ziua de vineri este rezervată celor mai mici dintre iubitorii de muzică clasică, cărora li s-au pregătit două reprezentații, de la orele 14.30 și 16, ale spectacolului muzical Pinocchio.

Acesta este inspirat din povestea omonimă a lui Carlo Collodi, muzica îi aparține lui Sergio Parisini, iar la eveniment va participa Ansamblul de suflători al Filarmonicii de Stat Oradea, dirijor Lorenzo Moroni, precum și Șerban Borda, alături de micii actori Sara Olar, Amelia Morar, Eduard Peter, Mara Vernon, Bianca Vulpe, Antonia Petrila, Raisa Boldiș, Maria Dehelean și Elena Petrică.

Biletele costă 20 de lei și pot fi cumpărate online, de aici, respectiv de aici.

Pe ritmuri de tango

Tangouri românești din perioada interbelică, precum și lucrări pasionale din Buenos Aires, Argentina, vor putea fi ascultate duminică, de la ora 19, tot în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii orădene.

Regalul de dans și muzică pe ritmuri de tango argentinian va fi susținut de Compania de Tango Cluj, respectiv de Cluj Tango Orchestra, prima orchestră de tango argentinian din Transilvania, alcătuită din membri ai Filarmonicii de Stat Transilvania și ai Operei Naționale din Cluj Napoca: Claudiu Hontilă (vioară) - conducătorul muzical al orchestrei, Elena Ghemeș (violoncel), instrumentist al Operei Naționale din Cluj Napoca, Viktoria Kormòș (artist liric), din Oradea -  membră a Filarmonicii de Stat Transilvania și instructoare de tango argentinian, Irina Indrei (pian), profesoară la Colegiul de Muzică Sigismund Toduța din Cluj Napoca, Sorin Robert (bandoneon), singurul român care cântă la bandoneon într-o orchestră din România.

Spectacolul va fi completat de Horia Călin Pop și Ioana Lascu, profesori și dansatori profesioniști de tango argentinian, fondatori ai Companiei de Tango Cluj.

Biletele s-au pus în vânzare online, aici, la prețul de 40 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5904 RON
  • 1 EUR = 4.9255 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON