URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Noiembrie 2022, 17:16

Transylvanian Piano Trio, Pinocchio și tango, la Filarmonica Oradea

Transylvanian Piano Trio, Pinocchio și tango, la Filarmonica Oradea Foto: Poptelecan Ionut. www.facebook.com/filarmonicaoradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămână muzicală bogată la Filarmonica Oradea. Joi va urca pe scenă Transylvanian Piano Trio, dirijor David Crescenzi, pentru concertul Beethoven & Schumann, vineri copiii au parte de două concerte-spectacol, Pinocchio, iar duminică, Cluj Tango Orchestra va susține un spectacol de tango argentinian.

Muzicieni cu renume

Joi, de la ora 19, în program se află Concertul pentru vioară, violoncel, pian și orchestră în Do major, op. 56, Triplu Concert, de Ludwig van Beethoven, și Simfonia nr. 1 în Si bemol Major, „Simfonia Primăverii” op. 38, de Robert Schumann.

Lucrările îi au în prim plan pe Vlad Răceu, la vioară, Octavian Lup - violoncel, și Aurelia Vișovan, la pian, adică Transylvanian Piano Trio.

Fondat în 2018 de către cei trei muzicieni de renume internațional, trioul a devenit în scurt timp una dintre cele mai căutate formații de muzică de cameră din țară, având ca scop promovarea muzicii de cameră în România. Transylvanian Piano Trio a concertat în festivaluri importante din țară și din străinătate, printre care Toamna Muzicală Clujeană, Festivalul Mozart – Cluj, Zilele Muzicale Satu Mare, Festivalul Enescu și Muzica Lumii – Sinaia, Festival Sant Pere de Rodes – Girona (Spania).

Dirijorul David Crescenzi (foto) și-a definitivat studiile la Conservatorul din Pesaro la clasele de orchestrație, pian, muzică corală și dirijat coral.

În primii ani ai carierei sale s-a consacrat ca pianist acompaniator și maestru suplinitor, mai târziu activând în calitate de dirjor de orchestră și maestru de cor.

La Opera din Cairo a devenit director artistic și dirijor permanent în anul 2014, iar din 2017 se află în postura de director artistic al Operei Naționale Române din Cluj. În prezent, David Crescenzi colaborează frecvent cu operele și filarmonicile din țară, dar și din Italia, Croația, Egipt sau Qatar.

Abonamentele sunt valabile, iar bilete se pot cumpăra de aici, la prețuri între 10 și 45 de lei, în funcție de categorie și locul ales în sală.

Spectacol muzical pentru copii

Ziua de vineri este rezervată celor mai mici dintre iubitorii de muzică clasică, cărora li s-au pregătit două reprezentații, de la orele 14.30 și 16, ale spectacolului muzical Pinocchio.

Acesta este inspirat din povestea omonimă a lui Carlo Collodi, muzica îi aparține lui Sergio Parisini, iar la eveniment va participa Ansamblul de suflători al Filarmonicii de Stat Oradea, dirijor Lorenzo Moroni, precum și Șerban Borda, alături de micii actori Sara Olar, Amelia Morar, Eduard Peter, Mara Vernon, Bianca Vulpe, Antonia Petrila, Raisa Boldiș, Maria Dehelean și Elena Petrică.

Biletele costă 20 de lei și pot fi cumpărate online, de aici, respectiv de aici.

Pe ritmuri de tango

Tangouri românești din perioada interbelică, precum și lucrări pasionale din Buenos Aires, Argentina, vor putea fi ascultate duminică, de la ora 19, tot în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii orădene.

Regalul de dans și muzică pe ritmuri de tango argentinian va fi susținut de Compania de Tango Cluj, respectiv de Cluj Tango Orchestra, prima orchestră de tango argentinian din Transilvania, alcătuită din membri ai Filarmonicii de Stat Transilvania și ai Operei Naționale din Cluj Napoca: Claudiu Hontilă (vioară) - conducătorul muzical al orchestrei, Elena Ghemeș (violoncel), instrumentist al Operei Naționale din Cluj Napoca, Viktoria Kormòș (artist liric), din Oradea -  membră a Filarmonicii de Stat Transilvania și instructoare de tango argentinian, Irina Indrei (pian), profesoară la Colegiul de Muzică Sigismund Toduța din Cluj Napoca, Sorin Robert (bandoneon), singurul român care cântă la bandoneon într-o orchestră din România.

Spectacolul va fi completat de Horia Călin Pop și Ioana Lascu, profesori și dansatori profesioniști de tango argentinian, fondatori ai Companiei de Tango Cluj.

Biletele s-au pus în vânzare online, aici, la prețul de 40 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON