URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2024, 16:15

Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova, ar putea cere unirea cu Rusia, iar Putin va declara anexarea

Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova, ar putea cere unirea cu Rusia, iar Putin va declara anexarea sursa foto digi.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un opozant de la Tiraspol avertizează că pe 28 februarie, când este programat congresul administrației separatiste a Transnistriei, liderii pro-ruși ai autoproclamatei „republici” din stânga Nistrului urmează să ceară unirea cu Rusia, iar președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, va proclama după o zi anexarea regiunii.

Astfel de congrese care au reunit toți aleșii din Transnistria au mai avut loc de numai două ori, înainte de autoproclamarea republicii separatiste în 1990 și pentru a acuza Guvernul de la Chișinău, în 2006, de blocadă economică.

Adunări coordonate

Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba (foto) susține că la congresul administrației separatiste, convocat de liderul acesteia, Vladimir Krasnoselski, Transnistria ar urma să ceară alipirea la Federația Rusă, a scris hotnews.ro, citând site-ul deschide.md. Potrivit acestuia, adunarea va avea loc cu o zi înainte de adresarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală.

Ciorba a afirmat că în cadrul forumului așa zișilor deputați de toate nivelurile din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului pentru alipirea regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia să dea curs cererii.

El a îndemnat așa zișii deputați ai regiunii să nu permită să fie luată această decizie, care îi va da lui Putin „pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv al Transnistriei, sub orice pretext”.

Cine este Ghenadie Ciorba

Ghenadie Ciorba este un opozant al administrației separatiste de la Tiraspol, care a fost arestat în 2020, a doua zi după un protest spontan de lângă podul de la Râbnița, protest care s-a declanșat după ce așa zișii guvernanți de la Tiraspol au închis circulația peste Nistru sub pretextul pandemiei, iar sute de oameni nu au mai putut merge pe malul drept la muncă, la tratament sau în vizite.

Ghenadie Ciorba a fost acuzat de extremism, iar o instanță transnistreană l-a condamnat la 3 ani și 3 luni de închisoare. După un an, a fost totuși eliberat.

„Dezghețarea” războiului


Foto: NovostiPMR / G4Media

O decizie de anexare a Transnistriei de către Federația Rusă, sub pretextul unei „uniri” cerute de populația din stânga Nistrului, ar duce la escaladarea conflictului înghețat din provincia separatistă a Republicii Moldova, notează și g4media.ro.

Publicația arată că, potrivit lui Ghenadie Ciorba, adunarea de la Tiraspol și protestul organizat recent acolo împotriva așa ziselor presiuni economice ale R. Moldova au drept scop să arate că locuitorii din Transnistria sunt împotriva Chișinăului și își doresc protecția de către Rusia. „De aici vine și declarația recentă a ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum că Moscova nu va lăsa la greu cetățenii săi din Transnistria”, a subliniat opozantul Ghenadie Ciorba.


Imagine: Goran Stanzl / Pixsell / imago images

Rusia și destabilizarea Moldovei

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat la începutul acestui an că Federația Rusă a încercat permanent să destabilizeze ordinea de la Chișinăude fiecare dată încercând să folosească regimul din regiunea transnistreană, dar ţara sa întreprinde toate acţiunile de contracarare a acestor tentative.

„În toată această perioadă, Rusia a încercat să destabilizeze ordinea şi puterea de la Chişinău, de fiecare dată încercând să folosească regimul din regiunea transnistreană. Noi suntem conştienţi de aceste riscuri şi întreprindem toate acţiunile ca să nu permitem aceste destabilizări. Le vorbim şi le comunicăm cetăţenilor despre aceste riscuri, aşa cum am făcut şi anul trecut, când intenţia Rusiei era să răstoarne Guvernul”, a spus Maia Sandu. 

Război înghețat

Așa zisa Republică Moldovenească Nistreană a fost proclamată în septembrie 1990, ca formată din raioanele Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Rîbnița și Slobozia, evenimentul având loc la doar o lună după ce fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească își declarase independența față de fosta URSS.

Doi ani mai târziu, separatiștii de la Tiraspol, susținuți de Armata a XIV-a rusă, au declanșat un război împotriva autorităților de la Chișinău, care a încetat în iulie 1992, de atunci fiind „înghețat”. În Transnistria staționează mii de militari ai fostei Armate a XI-a, declarate de ruși ca fiind „forțe de menținere a păcii”, iar la granița regiunii cu Ucraina, la Cobasna, a fost păstrat un uriaș depozit de armament din perioada sovietică.

În ciuda faptului că așa zisa republică transnistreană nu este recunoscută pe plan internațional, iar comunitatea internațională a cerut retragerea militarilor ruși și desființarea depozitului de la Cobasna, autoritățile ruse refuză aceste solicitări și, periodic, acuză Chișinăul că oprimă comunitatea rusă, amenințând că va interveni pentru a o proteja, la fel cum a făcut și înainte de invadarea Ucrainei, sub pretextul că își apără cetățenii din Peninsula Crimeea și regiunile Donețk și Donbas.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
CivisUlpianum
Poate da, așa e. Da de unde știm unde se opresc planurile nebunului? Ar mira pe cineva dacă ar zice că locuitorii din Transnistria sunt persecutați de moldoveni și trebuie apărați? N-ar fi prima dată... Oricum, omu nu-i sănătos și nu știu ce va face... De ce face asta m-am întrebat când am citit...
Postat 23 Februarie 2024, 15:22 de Vio_427
@vio
Moldova nu va face nimic asa cum nu a făcut nici pana acum România la fel nu va face nimic.
Postat 23 Februarie 2024, 09:03 de CivisUlpianum
Cea mai importantă știre. De urmărit săptămâna viitoare.
Ceea ce mă îngrijorează e că până acum nu au mai fost decât două astfel se congrese, la fiecare din ele a fost o schimbare mare și clar o nouă schimbare majoră se plănuiește, indiferent de sursa informațiilor acestui opozant. Întrebări sunt multe: ce va face Moldova? Și mai important, ce va face România?! Pt că suntem stat NATO și nu putem intra în un război direct să apărăm Moldova, în cel mai negru scenariu pt ei. Și la ce incapabili ne conduc țara de... ani, nu știi ce decizii vor lua. De urmărit, oricum.
Postat 23 Februarie 2024, 09:00 de Vio_427
S-a dat semnalul, iar România tot nepregătită este.
R. Moldova se lipește la România, care lasă Transnistria să-și vadă de drum la schimb cu Bugeac. Condițiile există, din moment ce Rusia termină cât de curând cu Ucraina și a bătut SUA pe câmpul de luptă de la est de Nistru. Scenariul a fost deja propus la Moscova, iar Washington nu a spus că nu-i bine așa.
Postat 22 Februarie 2024, 20:41 de KP
Foarte bine
Nu vor moldovenii de 35 de ani să se unească cu țara mamă, să se descurce singuri cu Transnistria și Putin
Postat 22 Februarie 2024, 17:51 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON