URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
26 Februarie 2024, 16:39

Trafic în fum pe DN1: Incendiu de vegetație uscată între Lugașu de Jos și Urvind (FOTO)

Trafic în fum pe DN1: Incendiu de vegetație uscată între Lugașu de Jos și Urvind (FOTO) Sursa foto: ISU Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii militari bihoreni au intervenit luni, după prânz, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată izbucnit pe un teren aflat între localităţile Lugaşu de Jos şi Urvind, chiar lângă Drumul Naţional 1. 

„Între orele 14.10 - 15.00, pompierii militari aleşdeni au acţionat pentru stingerea unui incendiu care se manifesta pe o suprafaţă de teren de aproximativ un hectar, între Lugaşu de Jos şi Urvind, în apropiere de DN 1, fumul degajat de arderea vegetaţiei uscate periclitând siguranţa participanţilor la trafic", a transmis loc. col. Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crișana.

Pompierii din cadrul Detaşamentului 2 Oradea au mai intervenit luni intr-un caz similar, la un teren din Săldăbagiu de Munte. 

De asemenea, duminică, echipajele de pompieri ale Staţiei Ştei, Gărzii 1 Mai şi Secţiei Beiuş au intervenit pentru a stinge trei incendii care au avut loc în Chişcău, Mierlău, în apropiere de DJ 759 A, şi în Budureasa, în proximitatea DJ 764 A. În urma acestor incendii, a fost distrusă o suprafaţă totală de aproximativ opt hectare de teren.

Se pare că incendiile au fost cauzate de oamenii care au dat foc vegetaţiei uscate, pentru a-şi curăţa terenurile. „Incendiile menţionate au fost provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea deşeurilor ori a vegetaţiei uscate", a precizat Camelia Roşca.

În contextul acestor evenimente, pompierii atrag atenţia asupra riscurilor asociate arderilor necontrolate de mirişti şi resturi vegetale. „Reamintim bihorenilor că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti. Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generate de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum", se mai arată în informarea ISU.

Autorităţile le amintesc cetăţenilor că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice. Există sancţiuni mai severe pentru arderea ilegală a vegetaţiei în arii protejate şi terenuri supuse refacerii ecologice, aceste acţiuni fiind considerate infracţiuni care pot fi pedepsite cu închisoare de la trei luni la un an sau amendă, în funcţie de gravitatea impactului asupra vieţii, sănătăţii umane, animalelor şi vegetaţiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON