URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2024, 16:39

Trafic în fum pe DN1: Incendiu de vegetație uscată între Lugașu de Jos și Urvind (FOTO)

Trafic în fum pe DN1: Incendiu de vegetație uscată între Lugașu de Jos și Urvind (FOTO) Sursa foto: ISU Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii militari bihoreni au intervenit luni, după prânz, pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată izbucnit pe un teren aflat între localităţile Lugaşu de Jos şi Urvind, chiar lângă Drumul Naţional 1. 

„Între orele 14.10 - 15.00, pompierii militari aleşdeni au acţionat pentru stingerea unui incendiu care se manifesta pe o suprafaţă de teren de aproximativ un hectar, între Lugaşu de Jos şi Urvind, în apropiere de DN 1, fumul degajat de arderea vegetaţiei uscate periclitând siguranţa participanţilor la trafic", a transmis loc. col. Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crișana.

Pompierii din cadrul Detaşamentului 2 Oradea au mai intervenit luni intr-un caz similar, la un teren din Săldăbagiu de Munte. 

De asemenea, duminică, echipajele de pompieri ale Staţiei Ştei, Gărzii 1 Mai şi Secţiei Beiuş au intervenit pentru a stinge trei incendii care au avut loc în Chişcău, Mierlău, în apropiere de DJ 759 A, şi în Budureasa, în proximitatea DJ 764 A. În urma acestor incendii, a fost distrusă o suprafaţă totală de aproximativ opt hectare de teren.

Se pare că incendiile au fost cauzate de oamenii care au dat foc vegetaţiei uscate, pentru a-şi curăţa terenurile. „Incendiile menţionate au fost provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea deşeurilor ori a vegetaţiei uscate", a precizat Camelia Roşca.

În contextul acestor evenimente, pompierii atrag atenţia asupra riscurilor asociate arderilor necontrolate de mirişti şi resturi vegetale. „Reamintim bihorenilor că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti. Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generate de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum", se mai arată în informarea ISU.

Autorităţile le amintesc cetăţenilor că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice. Există sancţiuni mai severe pentru arderea ilegală a vegetaţiei în arii protejate şi terenuri supuse refacerii ecologice, aceste acţiuni fiind considerate infracţiuni care pot fi pedepsite cu închisoare de la trei luni la un an sau amendă, în funcţie de gravitatea impactului asupra vieţii, sănătăţii umane, animalelor şi vegetaţiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON