URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2020, 17:44

Tot mai mulți: Peste 1.400 de persoane în izolare la domiciliu, în Bihor

Tot mai mulți: Peste 1.400 de persoane în izolare la domiciliu, în Bihor (foto: insider.com, Getty Images)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a informat, miercuri, că datele aferente orei 15 arată că în judeţul nostru se află în izolare la domiciliu 1.430 de persoane, din care 843 sunt bihoreni întorşi din ţări afectate de COVID-19, iar alţi 587 aparţinători ai acestora.

24 persoane în spital

Numărul celor autoizolaţi a crescut repede în doar câteva ore. Informaţiile DSP Bihor de miercuri, la ora 10, arătau că în Bihor erau 1.145 de persoane în izolare la domiciliu, din care 688 titulari ai chestionarelor şi 457 aparţinători ai acestora. Este clar, deci, că tot mai mulţi bihoreni se întorc din ţările considerate "zone galbene".

Amintim că Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a stabilit că toţi românii care se întorc din ţări în care au fost confirmate mai mult de 500 de cazuri de coronavirus. Între acestea se numără, Spania, Marea Britanie, Franţa, Germania, Austria şi Elveţia. 

În continuare, sunt doar două persoane diagnosticate cu COVID-19 în Bihor, potrivit informării DSP. 

Numărul persoanelor în carantină este de 74. Numărul persoanelor internate în spital a crescut la 24. 

Poliţişti, jandarmi şi medici, la Borş

Pe de altă parte, DSP Bihor a transmis şi faptul că, la cererea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Bihor, marţi, au fost mobilizate peste 150 de efective ale forţelor de ordine, la frontiera Borş, care au creat coridoare pentru dirijarea controlată a fluxului de persoane care intrau în ţară.

La faţa locului s-a deplasat şi prefectul Dumitru Ţiplea, pentru a verifica cum se desfăşoară primirea celor care intră în ţară.

După efectuarea controlului specific de Poliţia de Frontieră, persoanele intrate au fost direcţionate către reprezentanţii DSP Bihor, pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi efectuarea controlului epidemiologic. 

După încheierea formalităţilor, mijloacele de transport ale persoanelor care urmau să intre în carantină au fost conduse de către echipaje de politie şi jandarmi spre locaţiile desemnate, potrivit comunicatului. 

Autovehiculele cu persoane care au sosit din zonele galbene, dar care nu au domiciliul în Bihor, au fost escortate până la limita judeţului, de unde au fost preluate de către echipaje din judeţele respective pentru a fi conduse spre domiciliu, unde vor intra în auto-izolare.

Amintim că Ungaria a decis, zilele trecute, să nu mai permită intrarea pe teritoriul ţării a cetăţenilor străini. Însă, pentru câteva mii de români care au rămas blocaţi la graniţa dintre Austria şi Ungaria, autorităţile maghiare au decis, totuși, cu titlu de excepție, la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, permitea intrării pe teritoriul ţării vecine.

Poliţia maghiară a format un convoi, pe o anumită rută, pe care participanţii au trebuit să-l respecte. Ei au intrat în ţară pe la frontiera Nădlac II, în judeţul Arad. Din noaptea de marţi spre miercuri până miercuri la ora 17 pe la Nădlac II au intrat în ţară 6.000 de persoane cu 1.600 de autovehicule, potrivit ITPF Oradea. 

Totuşi, a fost activitate şi la Vama Borş, pe unde au intrat, în noaptea de marţi spre miercuri, circa 400-500 de persoane, majoritatea şoferi de camion. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON