URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Ianuarie 2014, 17:59

Tokes despre propunerea de a i se retrage Steaua României: "Putem vorbi de o politică de stat antimaghiară"

Tokes despre propunerea de a i se retrage Steaua României: "Putem vorbi de o politică de stat antimaghiară" (foto: Mediafax)

Europarlamentarul Laszlo Tokes afirmă că motivarea deciziei prin care Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua României a propus retragerea distincţiei ce i-a fost acordată în 2009 de preşedintele Traian Băsescu este "un adevărat rechizitoriu" împotriva sa şi a maghiarimii din Transilvania. La citirea motivării Tokes spune că s-a simţit ca "în timpul interogatoriului unui ofiţer de Securitate", iar propunerea în sine de a i se retrage decoraţia îl îndreptăţeşte să vorbească "despre o politică de stat antimaghiară". 

La dictarea lui Ceauşescu

"Pe 30 decembrie am primit motivarea de 17 pagini a Consiliului de Onoare al Ordinului Steaua României, un adevărat document de acuzare nu numai împotriva mea, dar şi a maghiarimii din Transilvania. Uneori am impresia că la comanda fostului dictator Nicolae Ceauşescu s-a întocmit acest document de acuzare împotriva mea şi a populaţiei maghiare din Transilvania", a declarat Laszlo Tokes într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi la Oradea.

"Motivarea are expresii şi noţiuni cu caracter negativ - "declaraţii şi acţiuni antiromâneşti", "îndemn la ură interetnică", "lipsă de respect faţă de statul român", "atitudini iredentiste, fasciste şi hortiste" şi este clar că după 24-25 de ani continuă hungarofobia de altădată care a caracterizat naţional-comunismul românesc. Când am citit documentul am avut senzaţia că sunt în timpul interogatoriului unui ofiţer de Securitate sau că citesc dosarul meu de Securitate care numără vreo 20.000 de pagini şi care conţine aceiaşi termeni şi expresii care au caracterizat vocabularul şi gândirea vremurilor ceauşiste", a spus Tokes.

Politică de stat antimaghiară

Europarlamentarul a afirmat că, în ceea ce-l priveşte, este "fără echivoc" că "aceste atacuri vin din partea acelor forţe şi foruri ca din partea celor cu 24 de ani în urmă", încât îşi pune întrebarea "dacă oare a fost desfiinţată Securitatea ori dacă încă nu cumva mai există acea direcţie a Securităţii numită Iredentiştii maghiari, care a dirijat toate acţiunile Securităţii şi a fost preocupată cu maghiarii în general", deoarece "aceleaşi forţe dirijează acţiunile împotriva maghiarilor".

"Putem vorbi de o politică de stat antimaghiară, şi cazul meu este reprezentativ pentru politica românească antimaghiară", a adăugat Tokes.

În judecată

Eurodeputatul a afirmat că, după ce a studiat motivarea Consiliului de Onoare al Ordinului Steaua României, a decis să atace decizia în justiţie, depunând în acest sens o acţiune la Curtea de Apel Bucureşti, prin care cere anularea ei: "Sper că vom reuşi să atingem adevărul privind acuzaţiile dure şi grave aduse la adresa mea şi împotriva comunităţii maghiare".

Tokes a explicat că acţiunea sa are o triplă motivaţie. El a invocat "modul de alegere a Consiliului de Onoare, pentru că cei 127 sau 117 membri ai Ordinului care au participat la Adunarea Generală care a ales Consiliul de Onoare au fost doar 17% din toţi membrii Ordinului". De asemenea, Tokes a invocat "incompatibilitatea unor membri ai Consiliului, pentru că între membrii Consiliului sunt una sau două persoane care totodată au fost reclamanţi împotriva mea", precum şi "încălcarea legii avocaturii, pentru privarea mea de dreptul de a fi reprezentat de un avocat în faţa Consiliului".

Dezonorant

În motivarea deciziei prin care la 20 noiembrie 2013 Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua României propune preşedintelui României ca eurodeputatului Laszlo Tokes să-i fie retrasă această distincţie se arată că principalul motiv este o declaraţie făcută pe 27 iulie 2013 de acesta la Şcoala de Vară de la Balvanyos, pentru ca Guvernul Ungariei să garanteze un protectorat asupra maghiarimii din Transilvania.

"Într-un astfel de context (...), cetăţeanul român Tokes Laszlo (Cavaler al Ordinului Steaua României şi europarlamentar reprezentând România) a solicitat expres şefului guvernului ungar să acţioneze în aşa fel încât Ungaria să ofere protecţie Transilvaniei", se arată în motivare, care continuă arătând că "o asemenea solicitare şi un astfel de îndemn nu pot să nu intre în contradicţie cu valorile şi interesele poporului român, ale democraţiei şi statului de drept, cu prevederile Constituţiei şi ale legilor statului român, obligatorii pentru toţi cetăţenii României".

De asemenea, în motivare se arată că Laszlo Tokes a refuzat să se prezinte serios, pentru "a discuta cu membrii Consiliului de Onoare", iar în timp ce acesta dezbătea cererea de a analiza cazul său "domnul Tokes îşi continua campania de jignire şi denigrare a membrilor Consiliului".

În acelaşi timp, motivarea redă alte câteva declaraţii făcute de-a lungul timpului de către Tokes în favoarea autonomiei maghiarimii din România, dar şi pentru a critica efectele Tratatului de la Trianon: "Domnul Tokes a săvârşit, prin declaraţiile sale repetate, prin atitudinile, îndemnurile şi instigările sale, prin iniţiativele şi acţiunile sale periculoase, faptele dezonorante care aduc grave prejudicii morale cavalerilor Ordinului Naţional Steaua României".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Veşnicul iredentist, victimă închipuită,
Păcat că România nu are un Suleyman Magnificul al ei, la Cotroceni. Ar avea şi iredentistul-şef parte de un Mohach al lui. În loc să meargă în luna de miere împreună cu noua sa doamnă, nenea Tokes ne tot arată ce demn urmaş a lui Ferenc Szálasi este.
Postat 08 Ianuarie 2014, 01:17 de anonymus
Nu va mirați
După românul din lotul național de hochei Under 16 al României bătut de colegii săi maghiari chiar de Ziua Națională în 2011, un român din Covasna a fost amendat pentru că de Ziua Națională a României a scandat în centrul municipiului Sfântu Gheorghe ”La mulți ani, România!” și a cântat ”Treceți batalioane române Carpații”. ”Tupeul” românului care a scandat ”La mulți ani, România!” în centrul municipiului Sfântu Gheorghe chiar de Ziua Națională În data de 1 decembrie 2013, de Ziua Națională a României, cetățeanul I.V. din comuna Dobârlău, jud. Covasna, se afla împreună cu familia în centrul municipiului Sfântu Gheorghe. În jurul orei 19:00, acesta s-a urcat singur pe scena amplasată în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, cu drapelul României în mână, și s-a adresat mulțimii din fața scenei de la microfonul amplasat pe scenă. I.V. a scandat ”La mulți ani, România!” și a început să cânte ”Treceți batalioane române Carpații”, moment în care a fost imediat bruscat de către angajați ai Poliției Locale din Sfântu Gheorghe. Ulterior, cetățeanul I.V. a fost legitimat de către angajații Jandarmeriei Române prezenți și ei la fața locului. Pe moment, I.V. nu a fost înștiințat de comiterea vreunei fapte anti-sociale. Scena era amplasată acolo de către Primăria Sfântu Gheorghe, condusă de primarul Antal Arpad Andras (UDMR), nu pentru a sărbători Ziua Națională. Primăria Sfântu Gheorghe nu amplasează niciodată o scenă în centrul municipiului Sfântu Gheorghe de Ziua Națională. Asta pentru că românii nu merită să-și serbeze Ziua Națională pe o scenă în centrul orașului. Scena era amplasată acolo pentru o manifestare religioasă catolică, dedicată Adventului. În fața scenei nu se aflau români care serbau Ziua Națională ci etnici maghiari care nu au sărbătorit Ziua Națională dar care au venit să serbeze Adventul. De menționat este și faptul că Primăria Sfântu Gheorghe, la comanda primarului, a dat jos drapelurile României de pe stâlpii din jurul scenei amplasată în Piața Libertății tocmai pentru ca să nu se creeze impresia că maghiarii adunați acolo ar sărbători în vreun fel Ziua Națională a României. Ce urmeza dupa toate astea? Apropo de joulti, e un mare porc!
Postat 08 Ianuarie 2014, 01:07 de qed
@jolti
bai jolti, noi zicem ca esti un MARE ESCROC ! E TIPIC PT CEI ASEMENI TIE ! ! huu.............
Postat 08 Ianuarie 2014, 00:44 de TRANSILVANIA=ROMANIA
bah zoldi
Ne confruntam cu mai multe probleme dar cea mai perversa este iredentismul unguresc, iredentism care a provocat multa varsare de sange in Transilvania. asta e marea dorinta a iredentismului unguresc, si anume sa-si desfasoare activitatile subversive, antiromanesti in liniste, nederanjati de nimeni. Sa dea lovitura fatala romanilor, fara a fi deranjati de cineva ! Altfel, cum mai decurge procesul dintre ungurii care au venit cu acte false sa 'revendice' o multime valori de pe teritoriul Statului Roman ? SA-TI FIE RUSINE ! Cu autonomia teritoriala, cum stati ? O luati prin gura ?
Postat 08 Ianuarie 2014, 00:33 de @jolti
nu mai fiti orbi!!!
pe voi va f* grija lu tokes?! cand ponta ,iliescu si ceata lor de talhari ne vind si ultimele resurse ramase pe bani de nimic si ne fac sclavi in tara noastra!!!nu va mai faceti timp sa cititi baliverne cu unguri contra romani si invers!!!!problemele sunt mult mai serioase!!!!ce-o sa ziceti cand n-o sa mai avem apa termala in felix??ca ungurii-s devina??
Postat 08 Ianuarie 2014, 00:19 de jolti
Info
har-cov-mures + partium.... viktor orban, incoloneaza ungurii din Romania sub sloganul: “AUTONOMIA, SINGURA SOLUTIE ACCEPTABILA” !!!!!! Ministru de externe al ungariei, geza jeszenski afirma transant, raspicat,. obiectivele budapestei: „Urmarim ca Transilvania să devină un spatiu de complementaritate al economiei ungare !!!!!!!!!! Ca scop politico-strategic, unirea maghiarilor in granitele lor existențe inainte de Trianon !!!!!!!!!! Infiintarea Euroregiunii Carpatice reprezinta doar inceputul care conturează perspectiva reintregirii ungariei mari, prin masuri preponderent economice“ !!!!!!!!!!! (Mitocratia imperiala. Chestiunea maghiara. Provocarea autonomiei – frontiera interna. Razboiul logistic si „armele“ sale in Europa Centrală, pagina 179 – George Roncea – Revista de Sociologie, Geopolitica si Geoistorie – EUXIN). Preşedintele Jobbik (partid aflat la guvernare in Ungaria) avertizează in Harghita: “Nu vom renunta la ideea anularii Trianonului ! „Maghiarii, intr-o singura patrie”!
Postat 07 Ianuarie 2014, 23:36 de Info
Iredentismul unguresc in agonie
La Trianon, s-a facut dreptate ! Romanii majoritari aflati pe propriul pamant si-au castigat drepturile, in vreme ce ungurii minoritari nu si le-au pierdut pe ale lor ! S-au stabilit aceleasi drepturi pt toti, lucru cu care kakatul de "ungaria mare", stat artificial creat de unguri cu ajutor austriac cu scopul de a jefui, exploata, a trai o viata de huzur pe munca, pe efortul populatiei tarilor invadate (Romania, Slovacia, Serbia, Croatia, Ucraina), nu putea sa fie de acord sub nici o forma. Iredentismul unguresc fierbe si acum ca si atunci, in suc propriu, jinduind la avutul altora !
Postat 07 Ianuarie 2014, 23:28 de Traiasca Trianon-ul!
Ofiter
perfect adevarat ce a spus "Blue"
Postat 07 Ianuarie 2014, 23:20 de nicolae
Politica antimaghiara ?!?
Nici vorba ! Asta e varful antiromanismului, votat si sustinut de unguri si de "tara mama" hungaria. Au jurat (el si restul) credinta si loialitate hungariei, tara care se amesteca intens in problemele interne ale Romaniei, instigand minoritatea maghiarofona la separatism, izolationism, etc. tokes lazlo, este unul din pilonii acestor actiuni antiromanesti !
Postat 07 Ianuarie 2014, 23:16 de Aircraft Patrolled
fara cuvinte
Cum poate primi un gunoi ca asta , Steaua Romaniei ??? Cum, ca nu inteleg ?! Pe ce lume traim, fratilor ?
Postat 07 Ianuarie 2014, 23:09 de Marius
Politica antiromaneasca nu se vede?
Maiorul Tokes Laszlo din cadrul MTI (serviciu secret maghiar) a avansat in intervalul 1991 - 2005 pana la gradul de general, fiind recompensat si in multi bani pentru activitatea sa sustinuta in favoarea Republicii Ungare. Nu retragerea unei medalii trebuia sa fie subiectul de azi ci arestarea unui agent strain care a adus prejudicii Romaniei lucrand in interiorul sistemului politic romanesc. Socialistii unguri l-au scos pe Tokes la pensie dar dupa ce a ajuns la putere Orban a fost recuperat si onorat de acesta cu promisiunea de a fi mentinut pe linia activitatii.
Postat 07 Ianuarie 2014, 18:56 de Blue
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON