URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2022, 19:50

Toate tunurile pe Primăria Oradea! Opoziţia PSD reclamă lucrările dezorganizate, taxele prea mari şi salariile prea mici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aflaţi la jumătatea mandatului, consilierii locali ai opoziţiei PSD au pus tunurile pe conducerea Primăriei Oradea.

Atac la Primărie

Într-o conferință de presă susținută marți, social-democraţii au reclamat dezorganizarea investiţiilor publice care au declanşat aglomeraţia în oraş, impozitele şi taxele majorate peste rata inflaţiei şi nivelul redus al salariilor din oraş.

„Una dintre principalele probleme este lipsa de organizare a proiectelor. Există experienţa de a finaliza lucrări în anii electorali. Suntem cu majoritatea proiectelor complicate rămase pe ultimul an: coridorul de mobilitate Nufărul - Cantemir, proiectele mari din centrul oraşului şi altele”, a spus liderul grupului PSD din Consiliul Local Oradea, Adrian Madar.

Social - democratul a reproşat municipalităţii faptul că lucrări anunţate în urmă chiar și cu patru ani au fost demarate abia acum. „Etapa a treia de reabilitare a reţelelor de termoficare a fost lansată în 2018. Surprinzător, în 2020, când s-ar fi putut lucra, nu s-a întâmplat nimic, şi ne apucăm de lucru în 2022, odată cu celelalte proiecte mari", a susținut Madar.

„Să afişăm graficele de implementare”

În ceea ce priveşte lucrările la pasajele din centrul civic al Oradiei, consilierul a subliniat că cel din Piaţa Cetăţii ar trebui să intre în faza de finalizare. „În centrul civic ne-am apucat de lucru la patru ani după ce este anunţat proiectul. Primăria prezintă în presă că, peste un an de zile, cele cinci pasaje ar trebui finalizate, în condiţiile în care pasajul din Piaţa Cetăţii ar trebui să fie luna asta gata, şi nu este realizat nici în proporţie de 50%”, a acuzat consilierul.

Suprapunerea lucrărilor a declanşat aglomeraţie în oraş, a mai spus Madar: „Dacă astăzi aţi locui pe strada Horea, dimineaţa ar trebui să aşteptaţi şi 20 de minute ca să intraţi în trafic". 

Reprezentantul PSD a cerut municipalităţii o organizare mai bună a lucrărilor din oraş şi mai multă transparenţă cu privire la derularea lor. „Să afişăm public graficele de implementare şi să vedem cum evoluează lucrările!", a cerut el.

Taxe şi tarife prea mari...

Liderul grupului PSD a mai criticat fiscalitatea locală, susținând că taxele sunt disproporţionate atât faţă de inflaţie, cât şi faţă de puterea de cumpărare a orădenilor. „În ultimii doi ani, taxele au crescut cu 20% - 30% faţă de o inflaţie de 6%, iar veniturile din amenzi au crescut de peste trei ori, ceea ce nu este normal", a afirmat social-democratul.

Madar a mai înfierat „monopolurile Primăriei”, declarând că „profitul Administraţiei Domeniului Public sau al Companiei de Apă Oradea este prea mare raportat la situaţia orădenilor" şi afirmând că „este inadmisibil ca în Oradea creşa să coste de patru ori mai mult decât oriunde în ţară".

... la salarii prea mici

În acelaşi ton s-au pronunţat şi ceilalţi doi consilieri locali ai PSD prezenţi la conferinţa de presă, Florica Bungău şi Liviu Sabău Popa.

Aflat la al treilea mandat în Consiliul Local, după ce fostul lider de grup Emilian Pavel a preferat postul de subprefect, Sabău Popa a spus despre Compania de Apă Oradea că are venituri atât de mari încât a ajuns să investească 8 milioane lei în două hale cu o suprafaţă de 500 metri pătraţi în care să spele şi să adăpostească 7 autospeciale pentru vidanjare.

„Dacă ne permitem luxul să dăm aceşti bani, ne permitem luxul să scădem tarifele pentru că înseamnă că avem prea mulţi bani", a spus social-democratul.

Liviu Sabău Popa a mai arătat că „suntem pe locul 26 în ţară, cu 3.183 lei la salariul net, fiind alături de Sălaj şi Tulcea la nivel salarial, dar la preţul utilităţilor suntem peste Cluj şi Timişoara, ca să îi depăşim şi noi cu ceva".

„20 de ani de PNL în Oradea este prea mult”

Social-democratul a criticat şi situaţia „extrem de gravă" a aeroportului orădean. „Unul din motivele invocate de Primărie pentru această situaţie a fost războiul din Ucraina, dar dacă ne uităm la aeroporturi mai apropiate de Ucraina, cum este Suceava, o să vedem că are 13 curse externe spre deosebire de Oradea, care are doar două, deci argumentul nu stă în picioare". 

Mai mult, Sabău Popa a afirmat că finanţările de 800.000 euro acordate de la bugetul local companiei Ryanair nu şi-au atins scopul. „Sub 50% din cei care au zburat sunt bihoreni. O bună parte sunt din judeţele vecine. Noi subvenţionăm alte judeţe. Pasagerii nici măcar nu stau o noapte la Oradea ca să spunem că ne vin ceva bani din turism", a spus consilierul.

„20 de ani de PNL în Oradea este prea mult. E nevoie de altceva", a susținut, în concluzie, Adrian Madar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Nu se înțelege
Cum adică: "consilierii locali ai opoziţiei PSD"..... "Într-o conferință de presă susținută marți, social-democraţii au".... Păi nu era vorba că sunt consilierii opoziției PSD? Ai opoziției PSD! Acum sunt chiar ai PSD? Nu mai sunt ai opoziției? Sau PSD are consilieri și pro și în opoziție?????
Postat 27 Octombrie 2022, 00:15 de Dinu29
Și totuși …
Ce credibilitate poate avea un “organ” provenit dintr-o “organizație” ce face “naveta” între lege și interesul propriu … Nu pot sa cred ca nu puteți găsi măcar un OM credibil in PSD Bihor. USR - ul nu are unde caută ca toți sunt viituri frustrate din alte partide. Asta este marea problema! Și eu vreau o primărie fără Birta, un PNL fără Hatos, Căuș, nemuritorul, i-am și uitat numele, Cupsa! Dar voi nu veniți cu NIMIC credibil. Chiar sunteți un “0” barat!
Postat 26 Octombrie 2022, 13:30 de User anonimizat
Parțial corect.
Dar nici in voi nu ne putem pune speranțele ca lucrurile se vor schimba in bine. Mang, Pop, Madar, Sirca, ăla din Sanmartin, mai lipseste “Căpitan America, sa formați o distribuție cât de cât credibila. Sunteți praf, vai și amar de capul vostru! Bolojan și Birta pot dormi liniștiti cât timp le faceți voi opoziție. Sunteți cel puțin la fel de corupți ca ei! Ne bucurăm ca nu ați avut prilejul sa demonstrați ca puteți duce corupția pe trepte mai înalte. Aveți credibilitate “0”
Postat 26 Octombrie 2022, 12:42 de User anonimizat
PARAZITI
S-au adunat parazitii sa dea din gura , ca altceva nu stiu si nu su fost in stare sa realizeze decat critica , in rest de ce nu reclama faptul ca isi iau salariile degeaba ca nu fac chiar nimic si nici nu gandesc un proiect macar sau o solutie pt salarii mai bune sau pt bunastarea cetateanului , doar paraziti
Postat 26 Octombrie 2022, 10:56 de Mare_blue17
“laicuri”
Incep sa scriu cele cateva randuri , dureaza un minut si apar zeci de “laicuri” la postari precedente, unde nu existau. Eu unul ma lipsesc de ele, multumesc.
Postat 26 Octombrie 2022, 07:22 de User anonimizat
Esti in eroare.
Madar e cel mai onest acolo, iar cu organu era Sirca.
Postat 26 Octombrie 2022, 07:19 de User anonimizat
Uite-i ma
Liviut: ala care fara studii a ocupat abuziv si politic un post caldut la ambulanta. Norocul lui ca inca are scaun caldut (a se citi biologic) si ca la consilier nu se cer studii (8 clase in 10 ani ajung). In rest, rotunjor bine de cand, falcute care guita ce ii zice bo$$ mang. Apoi madar, nu asta era cu carnea in gura nu demult? Care invita pe altii sa i-o ... de se credea Titus Steel (asta mai tare merita majuscule la nume decat aialalti). Mai lipseste primarita-muaythay si inca vreo 3 din stia de nici circul de la Auchan nu i-ar pune de clowni si ar fi imaginea perfecta. Cred ca li se subtiaza stocu de la saltea si dispera incet. Apropos, daca liviut si madar ar trebui sa justifice averea din veniturile legal obtinute oare ar face o cura de slabire consistenta?
Postat 26 Octombrie 2022, 06:32 de poiu
Sa săturat PSD de ei, de PSD-ei :::)))
O sa reduceți voi taxe, o sa creșteți salariile și o sa faceți ordine pe șantiere??? Eu cred ca voi o sa va bucurați de taxele mari și o sa asfaltați un drum cu banii pe care Bolojan asfaltează 5 drumuri. Săriți la atac pt ca știți ca nu aveți șanse și credeți ca cea mai buna metoda e să-l ataci pe Bolojan:::))) Dobitocilor care sunteți noi vedem ce face Bolojan, am văzut și ce ați facut voi, spre exemplu ce va oprit pe voi la județ sa faceți măcar 5% din cât face Bolojan ??? Odată cu Bolojan sa schimbat mentalitatea in zonă, acceptam taxe mari și proiecte multe cu dezordine cu tot, pt ca daca voi veniți o sa fie calm NIMIC NU SE VA INTAMPLA IN ORADEA . Va doare sufletul acum , asta e , noi va taxam, o să-l taxam și pe Bolojan dar pana acolo mai este mult. Un sincer MU13PSD.
Postat 25 Octombrie 2022, 22:35 de Sandu2100
“opozitie”
Alternative, solutii. Critica, constanta, abundenta, are efectul opus.
Postat 25 Octombrie 2022, 22:06 de User anonimizat
nu am auzit la prima mana integral declaratia lor
dar taxele si tarifele si amenzile sunt 3 lucruri diferite. Taxele le vrem mici, tarifele trebuie insa sa fie la nivelul PIETEI COMERCIALE, dupa cerere si oferta, iar amenzile trebuie sa fie mari si descurajatoare. Razboiul din Ucraina ca si scuza a primariei pentru aeroport, nu e ca a fost bombardat aeroportul Oradea, si nici ca se amana cursa Oradea-Kiev, ci ca e instabilitate pe piata, e pretul la combustibil asa cum il simtim cu totii. In rest, fac opozitie, si e de asteptat si de inteles pozitia lor ca prea multi ani de PNL, votantii vor decide insa.
Postat 25 Octombrie 2022, 21:34 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON