URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2011, 13:25

Ţîrle şi conflictul cu Selina: "Mai bine să fiu criticat decât anchetat"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întrebarea unui jurnalist a fost suficientă, la conferinţa de presă desfăşurată joi, pentru ca preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, să se derobeze de orice răspundere privind întârzierea lucrărilor la viitorul sediul al Muzeului Ţării Crişurilor şi să afirme că vinovăţia aparţine conducerii firmei Selina.

"Regret că am semnat"

Întrebat dacă apreciază că este vinovat sau nu pentru amânarea dării în folosinţă a viitorului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, Ţîrle a răspuns că "unul dintre lucrurile pe care nu le-am putut controla a fost colaborarea cu firma Selina".

Ţîrle a amintit că licitaţia pentru modernizarea fostei Garnizoane a fost organizată, iar lucrarea a fost adjudecată, contra a 13 milioane de euro, pe vremea fostului preşedinte Alexandru Kiss, şi că el a întârziat începerea lucrărilor deşi putea chiar să refuze semnarea contractului, lucru pe care regretă că nu l-a făcut. "Acuma îmi pare rău, era mai bine să amânăm lucrările şi să le scoatem mai ieftin decât să avem problemele pe care le avem acum", a spus şeful CJ.

"Eu nu am absolut nicio vină că Selina n-a înţeles să lucreze corect", a adăugat Ţîrle, referindu-se la faptul că de câteva luni această firmă a stopat orice activitate pe şantier, sub pretextul că nu şi-ar fi primit banii, ba chiar împiedică firma CIAC să înlocuiască ţiglele defecte pe care le-a montat pe acoperişul fostei Garnizoane.

Firmă cu "abonament"

Şeful CJ a afirmat, însă, că a procedat legal. Pe de o parte, a spus Ţîrle, Selina a cerut o plată în avans mascată, sub forma decontării de către CJ a 73 de miliarde de lei vechi aferent unor utilaje care nici măcar nu există în realitate. Pe de altă parte, a continuat el, Selina a cheltuit 40 de miliarde de lei vechi pentru aşa-zise lucrări suplimentare, în plus faţă de cele prevăzute în contract, dar care nu fuseseră aprobate de CJ.

"Niciodată cât voi fi preşedinte la Consiliu nu voi semna pentru lucruri care nu există. Selina a vrut să le dăm 73 de miliarde de lei pentru utilaje pe care nu le-a cumpărat, sub forma unei luări în custodie, dar legea îmi interzice să recepţionez lucruri care nu există", a spus Ţîrle. "Selina are prin contract 15% profit şi 15% pentru lucrări neprevăzute. Au făcut cheltuieli suplimentare de 40 de miliarde de lei - sumă cu care au majorat contractul de bază - pentru lucrări pe care noi nu le-am aprobat. S-au obişnuit să lucreze cu profituri mari", a adăugat preşedintele CJ.

"Puteam fi bun..."

Radu Ţîrle a afirmat că, de altfel, apetitul pentru profituri nemeritate al Selinei este notoriu, nu doar în Bihor, ci şi în alte judeţe, cum la fel de cunoscut ar fi şi faptul că firma ar lucra de mântuială.

"Îmi spun alţi preşedinţi de Consilii Judeţene că nu vor să-i mai vadă pe la ei prin judeţe. Vedeţi ce au făcut şi la Bistriţa, şi în alte locuri...", a spus Ţîrle, fără a da amănunte.

Ţîrle a adăugat că Selina "a fost destul abonată la banii publici" şi că era cazul ca cineva, precum el, să nu mai închidă ochii atunci când firma cere majorări de contracte cu maxim permis de lege, după ce câştigă licitaţii la preţuri de dumping. "Mereu au vrut să suplimenteze valoarea lucrărilor cu 49,99 la sută. La deszăpeziri ar fi vrut să le plătim 40% profit numai pentru staţionarea utilajelor. Sigur că dacă Ţîrle a refuzat nu e bun. Eram bun dacă le dădeam bani...", a mai spus şeful CJ.

Radu Ţîrle a precizat că poliţiştii şi procurorii anchetează un dosar ca urmare a plângerii făcute de el în urma cheltuirii de către Selina a 40 de miliarde de lei vechi pentru lucrări suplimentare neaprobate, dar şi faptul că, la rându-i, a fost cercetat anul trecut de DNA, după plângerile făcute de patronul Selinei, Beniamin Rus.

În final, Ţîrle a mai spus că îşi va păstra până la finalul mandatului aceeaşi conduită, cu riscul de a fi permanent criticat: "Asta-i situaţia, nu-mi convine, nu mi-am dorit-o, dar nu pot fi de acord cu asemenea practici. Mai bine să fiu criticat decât anchetat".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
LICITATII
DE OBICEI PROFITUL ESTE 6-8% , IAR CHELTUIELILE INDIRECTE MAXIM 10% LA LICITATII , ADICA VALORI PROCENTUALE CAT MAI MICI. SI CE UTILAJE SPECIALE VRETI LA REPARAREA UNEI CLADIRI ?.... FELICITARI D-LUI PRESEDINTE TIRLE SI SA -L APERE BUNUL DUMNEZEU!
Postat 08 Aprilie 2011, 08:10 de ROMAN
Epurati partidele de impostori
Ne-am saturat de acesti papagali,cu studii indoielnice facute aiurea(gen Tirle,Funeriu etc) infiltrati in toate partidele, al caror scop este doar personal si eventual misionar pe langa un popor crestinat APOSTOLIC de 2000 de ani.
Postat 08 Aprilie 2011, 07:21 de ANDREI
RUSINE
Rusine pt. judet cu un asa presedinte, handicapat in ceea ce priveste administratia, rusine pt. organele statului ca-i permit nesimtitului de RUS BENIANIM sa mulga cum vrea banii publici ! De cind are toate firmele , BENI nu a facut nici o lucrare cu vreun privat ,toate numai cu statul ! RUSINEEEE !!!
Postat 07 Aprilie 2011, 18:44 de adrian
tarle dispari!
sa plece odata acest tarle, ca numai cu minciuni umbla. se poate lauda ca in mandatul lui a facut tot posibilul sa nu avem muzeu dand vina pe selina care asa cum e , e singura firma capabila sa ia lucrari mari. celelalte firme n-au utilaje, asta uita sa spuna penticostalul.
Postat 07 Aprilie 2011, 15:04 de sergiu
@Luky
Sau poate cei de la Primarie au acceptat ceea ce CJ nu a acceptat? La asta te-ai gandit?
Postat 07 Aprilie 2011, 14:22 de @Luky
oare?
curios cum primaria a stiut sa-i puna la punct pe cei de la selina,inseamna ca acolo sint mai profesionisti,de fapt Tirle nu prea are cu ce sa se laude in mandatul sau la CJ,poate cu vizitele prin strainatate iar noi ne amintim de el de cite ori mergem pe drumurile judetene,sper ca Bolojan sa nu mai ia la remorca in viitoarele alegeri unul ca Tirle
Postat 07 Aprilie 2011, 13:42 de luky
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON