URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2012, 13:01

Ţîrle îi cere lui Boc amnistie fiscală pentru angajaţii CJ Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, a anunţat că i-a transmis premierului Emil Boc un memoriu prin care îi cere amnistia fiscală a personalului contractual şi funcţionarilor publici care, în urma unor decizii ale Curţii de Conturi, trebuie să restituie drepturi băneşti încasate suplimentar faţă de salarii în perioada 2008-2011.

"Vreau să fac un anunţ important pentru angajaţii noştri, că am transmis ieri la Cabinetul primului-ministru Emil Boc, un memoriu prin care îi solicit amnistia fiscală pentru salariaţii care trebuie să returneze drepturi băneşti în urma unor decizii ale Curţii de Conturi, şi că sprijinim iniţiativa legislativă în acest sens a preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor", a spus preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, în deschiderea şedinţei de joi a Consiliului Judeţean.

Angajaţi disperaţi

Şeful CJ şi-a motivat demersul prin faptul că "nu există săptămână în care cel puţin câte un angajat să nu mi se plângă că pur şi simplu nu mai are din ce să trăiască, deoarece salarizarea a ajuns insuficientă, iar oamenii îşi plătesc tot mai greu ratele la bănci".

De asemenea, Ţîrle a afirmat că din cauză că "salariaţii sunt împovăraţi de grija zilei de mâine, a scăzut şi randamentul lor la serviciu şi ca atare şi calitatea serviciilor publice oferite cetăţenilor, iar unii colegi, fiindcă nu se mai pot întreţine din aceste salarii, au renunţat la locurile de muncă".

În 2008, legal

Îm memoriul trimis la Guvern, preşedintele CJ Bihor arată că angajaţii instituţiei au beneficiat în perioada 2008-2011, în baza Contractului colectiv de muncă (aplicabil personalului contractual) şi a Acordului colectiv de muncă (aplicabil funcţionarilor publici) de plata unor sume de bani sub forma "drepturilor speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă" (în sumă fixă de circa 400 lei lunar) şi sub forma "sporului de dispozitiv" (în cuantum de 25% din salariul de bază).

"Atât Contractul, cât şi Acordul colectiv de muncă au fost aprobate prin Hotărâri ale Consiliului Judeţean, şi au fost avizate, la data înregistrării lor, la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Bihor, şi nici această Direcţie, nici Ministerul Muncii nu au contestat legalitatea lor. Mai mult, şi Prefectura judeţului Bihor a acordat avizul de legalitate pe Hotărârile de Consiliu Judeţean", se arată în memoriul transmis premierului de preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle.

Din 2009, nelegal

Documentul mai precizează, de asemenea, că Acordul şi Contractul colectiv de muncă au devenit "lege între părţi", adică între conducerea CJ şi sindicatul "Forum" al angajaţilor, "iar salariaţii au beneficiat de drepturi în temeiul prezumţiei de legalitate a clauzelor contractuale" până în anul 2009, când Curtea de Conturi, prin Camera de Conturi Bihor, "a constatat că autoritatea judeţeană a efectuat plăţi nelegale sub forma sporului de dispozitiv", respectiv până în 2010, când "a constatat efectuarea de plăţi nelegale sub forma drepturilor speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă".

Conducerea CJ a contestat deciziile Camerei de Conturi Bihor în instanţă, însă atât Tribunalul Bihor, cât şi Curtea de Apel Oradea, fără a anula Contractul şi Acordul colectiv de muncă, au menţinut deciziile inspectorilor de conturi, iar personalul contractual şi funcţionarii publici ai CJ Bihor au fost obligaţi să returneze în următorii trei ani sume între 20.000 şi 30.000 lei, în condiţiile în care prin Legea salarizării unitare le-au fost reduse cu 25% şi salariile de bază.

Salarii de mizerie

"În prezent, din 149 de angajaţi ai CJ Bihor, 46 au venituri lunare nete sub 500 de lei, 69 au venituri lunare nete între 501 şi 1.000 lei, 18 salariaţi au venituri lunare nete între 1.501 şi 2.000 lei, şi doar 4 salariaţi au venituri lunare nete peste 2.001 lei", se arată în memoriul transmis premierului Emil Boc.

Preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, afirmă în document că "situaţia angajaţilor este dramatică, deoarece majoritatea au rate bancare la credite, girate cu locuinţele, credite contractate cu convingerea că salariile lor sunt conforme cu legea şi fără a putea prevede că peste ani ar putea fi obligaţi la restituirea unor sume uriaşe de bani".

Statul ia, dar nu dă

"Având în vedere necesitatea realizării responsabilităţilor ce revin autorităţii locale şi eficientizarea serviciilor oferite cetăţenilor, în vederea apărării interesului social al salariaţilor, astfel încât aceştia să poată da randamentul scontată în muncă, vă adresăm rugămintea de a parcurge la amnistierea sumelor de bani datorate de angajaţii CJ Bihor bugetului de stat, sume primite între 2008-2011 în temeiul Contractului şi al Acordului de muncă legal încheiate", îi cere preşedintele CJ Bihor premierului Emil Boc.

În încheierea memoriului, preşedintele CJ Bihor arată că, dacă acest obiectiv nu poate fi realizat, îi solicită premierului "să se parcurgă la adoptarea unui act normativ de anulare a tuturor majorărilor aferente sumelor datorate de angajaţii noştri, întrucât aplicarea unor penalităţi şi majorări de întârziere duce practic la dublarea datoriilor". Pentru a fi convingător, Ţîrle a subliniat că şi statul, după ce a promis profesorilor că le majorează salariile cu 50%, a amânat plata acestei majorări, pe care o va face fără a acorda şi dobânzi.

Idee marca UDMR

Memoriul adresat de preşedintele CJ Bihor premierului Emil Boc survine la trei zile după ce preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că a solicitat în şedinţa de luni a coaliţiei guvernamentale adoptarea unei legi privind amnistia fiscală.

Liderul UDMR a explicat că legea ar urma să fie aplicată celor circa 300.000 de bugetari care au de restituit diverse sporuri salariale încasate până în anul 2011.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@proCaragiale
Am reusit sa observ doar ce am putut pricepe. Altminteri ce sa fi inteles din polologhia aia dezlanata ? Iti sugerez sa-ti cenzurezi elucubratiile, incercand, treptat, de la rudotel pana la lobotomie, ceva-ceva tot iti va domoli nelinistile !
Postat 28 Ianuarie 2012, 20:01 de goe
Bravo goe!
Bravo goe! ai reusit sa observi esenta! CARAGIALE este "marca inregiatrata" (poate stii si asta...!) iar proCarageale se vrea aluzie la umbra spiritului marelui consacrat; In rest se pare ca adevarurile n-au valaore........ Salutare taica si noroc.........
Postat 28 Ianuarie 2012, 16:54 de proCarageale
@proCaragiale
Macar lui CARAGIALE trebuia sa-i scrii numele corect !
Postat 28 Ianuarie 2012, 16:05 de goe
Curat Murdar!
Nu stiu dece, dar imi \"intra pe retina mintii\" dobitocii cu nume de substantiv comun: porc si capra, cei care mai ieri protestau (LA PROPRIU!) in Piata Universitatii din Bucuresti (pentru \"dobitoci\" a se vedea DEX-ul!!! -patruped domestic-)....Si uite-asa in ograda lui Jean de la Fontaine patrupezii au mincat o portie mai mare de laturi, din \"gresala\" (a se intelege incompetenta!) chiaburului; care culmea, mai apoi -cind si-a dat seama de ce a facut-, ia taiat ratia patrupezilor si tot el se mira cu nonsalanta, ca dobitocii scad in putere, randamet si pe de-asupra nici nu zimbesc!?! Fie vorba-ntre noi \"capra\" are si ea vina ei (a se intelege in continuare: vina=incompetenta!). Chiaburul evlavios, s-a mai facut de rusine cu capra plecata la \"oras\" (a se-ntelege oras= Bucuresti) unde nu numai ca n-a luat proba (examenul de inalt functionar public) ci s-a facut/a facut satul (a se intelege satul=judetul) de rusine.....eh! asta e; adica asta e cea care face legea la chiaburul evlavios. Acum patrupezii, dupa ce au mincat portia in \"plus\" se uita la ce s-a facut din acel plus si se gindesc ca parca \"asta\" ar fi ceea ce se mai poate da inapoi! Mare-i gradina Domnului!!!!!
Postat 28 Ianuarie 2012, 15:59 de proCarageale
DOMNULUI bihorean
Apreciez aprecierile Dvs.Multumesc,ma straduiesc.Despre inteligenta am notat cateva idei in "Clubul inorogilor-scurt tratat de serendipitate".Sper sa va placa si veti gasi raspunsurile adecvate la intrebarile pe care mi le puneti. N-am denigrat pe nimeni,doar am consemnat cateva realitati usor observabile.Usor observabil este ca sunteti "bihorean",la fel ca subsemnatul.Diferenta-i ca Dvs. preferati un incognito curajos.N-am idee pe ce va bazati afirmand ca-s platit de altii si de ce ar trebui sa fiu intr-o functie politica? Trec peste faptul ca ma tutuiti,lucru pe care eu nu mi-l permit fata de Dvs.Doar sesizez ca "unii incearca sa faca ceva pentru semenii lor" fara prea multe rezultate notabile,ceea ce-i pierdere de vreme si mai si costa.Asta-i Secretul lui Polichinelle...Inca un aspect:nu-s defel curios daca va plateste cineva pentru rolul de avocat.Degeaba.
Postat 27 Ianuarie 2012, 17:57 de gyorgy tozser
Sa se dea cate una, sa ajunga la toti !
,,Avand in vedere, bla, bla, bla... în vederea apărării interesului social'', propun sa se acorde o amnistie fiscala tuturor cetatenilor acestei tari pt. datorii catre stat in cuantum de pana la 2000 de lei. Aici se incadreaza 99% din populatie. Ceilalti 1% sunt ,,smecherii'', deci sa-i lasam sa se descurce. E vorba de amenzi, impozite neplatite, s.a.m.d. Ce zici, popo, cum iti suna ?! Nu prea-ti place ! Tu cat ai de dat indarat ? Mult, ca fonctia, fonctie, deh....
Postat 27 Ianuarie 2012, 09:58 de .
Geniului pustiu
gyorgy tozser daca tot esti asa de inteligent si stii sa manuiesti asa de bine vocabularul limbii romane, cum de nu esti intr-o functie politica ci ai ramas doar un geniu pustiu platit de altii sa stea pe margine si sa denigreze pe altii care incearca sa faca ceva pentru semenii lor?
Postat 27 Ianuarie 2012, 08:38 de bihorean
Retard
Domnu\' Tarle e intr-o usoara intarziere cu \"initiativa\".Din Statele Unite (sau de aiurea) greu se putea observa cu ochiul liber ca ceva nu-i in regula prin parohia dansului.Urcarea pe val (a se-ntelege OPORTUNISMUL) se manifesta inclusiv prin iuteala RALIERII LA SPUSELE ANTEVORBITORILOR.Daca mai adaugam si brusca \"pocaire\" ideologica -ergo trecerea de la PNL la PDL-a aceluiasi protagonist-observam un caracter care-n fotbal se numeste POMANAGIU.In politica e vorba de teatru ieftin jucat cu diverse scopuri,inclusiv de imagine.Ceea ce,in perspectiva unor alegeri nu strica nimanui...Numai ca grabele recente n-au cum sa estompeze retardurile celor 3 ani de mandat consumate si inapetenta comunicationala dovedita.Ar fi interesanta o dare de seama comparandu-se oferta electorala trecuta a d-lui Tarle cu realizarile la zi ,plus/minus biletele de avion (inclusiv ale companionilor) la pachet cu referatele aferente...Chestioare la care bihoreanul are ,categoric,dreptul. Inclusiv BIHOREANUL...Chiar si cu intarziere.
Postat 26 Ianuarie 2012, 16:58 de gyorgy tozser
angajez disponibilizati de la prefectura
Firma cu activitate in agricultura (cresterea animalelor si cultura legumelor in solarii) fac un efort pentru ai ajuta pe cei nemultumiti de veniturile lunare nete castigate in prefectura si angajez 25 persoane, indiferent de studii, varsta, pregatire, vechime in munca, religie. Salarizare cu 50% mai mare decat salariul net lunar castigat in prefectura. Program de lucru 5 zile pe saptamana x 8 ore/zi, orele suplimentare nu sunt obligatorii dar se platesc conform legii. Asiguram o masa calda la locul de munca, transportul la si de la locul de munca asigurat de firma. Astept inscrieri. Locuri limitate, primul venit primul servit. Va multumesc.
Postat 26 Ianuarie 2012, 13:46 de petru
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON