URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Tinereţi frânte: Povestea unui majorat însângerat, care a omorât un adolescent de viitor și i-a aruncat prietenul după gratii (FOTO)

Tinereţi frânte: Povestea unui majorat însângerat, care a omorât un adolescent de viitor și i-a aruncat prietenul după gratii (FOTO) PRIETENI PÂNĂ LA MOARTE. Tineri cu perspectivă, prieteni foarte buni şi plini de viaţă. Aşa îi descriu colegii pe Michael Bungău (foto dreapta) şi Cristian Vişoiu (medalion). O rătăcire adolescentină a celui dintâi a dus, însă, la o tragedie ce l-a băgat în mormânt pe celălalt. Abandonată la un centru de dezmembrare din Beiuş, felul în care arată maşina în care a murit Cristian vorbeşte de la sine despre gravitatea accidentului în care au fost implicaţi cei doi elevi
Tinereţi frânte: Povestea unui majorat însângerat, care a omorât un adolescent de viitor și i-a aruncat prietenul după gratii (FOTO) COPII BUNI. Elev eminent, la fel ca şi Cristian Vişoiu (dreapta), Michael Bungău nu s-a băgat niciodată în scandaluri ori extravaganţe. Dimpotrivă, anul trecut a candidat şi a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Elevilor din Colegiul Emanuil Gojdu. Drept cadou, părinţii i-au lăsat maşina familiei, un Volkswagen Polo cu două uşi. În urma accidentului pe care l-a provocat, prietenul său a murit zdrobit, iar autoturismul (foto) a fost distrus în întregime
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întins pe iarbă, corpul băiatului bălai zace inert, în timp ce tânărul prăbuşit în genunchi lângă el încearcă disperat să-l readucă la viaţă. Palmele sale, strânse una peste alta, se mişcă ritmic pe pieptul năclăit de sânge care nu reacţionează, iar când şi când, pentru câteva secunde, îşi lipeşte gura de buzele învineţite ale prietenului său. Clipele trec, lupta continuă cu înverşunare, în aşteptarea unui miracol care, însă, nu se petrece...

Băiatul bălai a murit. Se numea Cristian Vişoiu, avea 18 ani, era elev eminent în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi a fost pasager în maşina condusă de unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, Michael Bungău, şi el elev de excepţie, la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu. Cu mintea amorţită de băutură, acesta pornise într-o cursă nebună până s-a răsturnat cu autoturismul pe câmp. Scăpat teafăr dintre rămăşiţele acestuia, tânărul şofer şi-a luat în braţe prietenul care atârna inconştient pe portieră şi a încercat să-l resusciteze. Din nefericire, degeaba...

În Joia Mare

Tragedia s-a produs în seara de 25 aprilie, Joia Mare de dinaintea Paştelui, în apropiere de Ginta. Michael Bungău, aflat la volanul unui Volkswagen Polo, a pierdut controlul maşinii pe un drum acoperit cu piatră şi a rostogolit-o pe câmp.

Cristian Vișoiu, victimă accident GintaÎn timp ce pasagerul din dreapta sa, Cristian Vişoiu (foto), şi-a pierdut viaţa, şoferul a scăpat cu câteva leziuni uşoare. Adolescentul de 18 ani a fost testat de poliţişti cu aparatul etilotest, care a indicat o concentraţie de 0,36 mg/litru alcool pur în aerul expirat. "I-au fost recoltate şi probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei", preciza o zi mai târziu purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Dinu.

În acea vineri, Michael Bungău a fost reţinut pentru 24 ore, iar ştirea publicată de site-ul BIHOREANULUI a şocat oraşul. Mama tânărului a sunat la redacţie, agitată şi încă în stare de şoc, negând informaţiile furnizate de poliţişti şi pretinzând că nu el a condus maşina, ci victima. "Vă faceţi rating pe drama băiatului meu", a reproşat femeia, refuzând să accepte crunta realitate.

O cursă mortală

BIHOREANUL a aflat ulterior povestea celor doi tineri. Prieteni buni, Michael şi Cristian au fost joi seara la o petrecere de majorat în Ginta. Primul a pornit de acasă la volanul maşinii primite cadou de la părinţi de puţină vreme, un Polo cu două uşi. Împlinise 18 ani la începutul lui februarie, avea permis de conducere de câteva săptămâni, iar părinţii nu şi-au făcut griji deoarece a fost dintotdeauna un copil responsabil.

Michael Bungău, accident GintaElev în clasa a XI-a, zecist şi olimpic la mai multe materii, Michael (foto) era un adolescent exemplar, implicat în numeroase acţiuni de voluntariat, anul trecut fiind ales vicepreşedinte al Consiliului Elevilor din Colegiul Gojdu şi vicepreşedinte şi la Interact, organizaţie non-profit a unor tineri dispuşi să lucreze pentru comunitate.

În seara blestemată, însă, Michael a băut la petrecerea de majorat, iar apoi, după ora 22, i-a căşunat să facă o plimbare cu maşina. Cristian i s-a alăturat, deşi ştia că prietenul său consumase alcool. Alţi doi petrecăreţi au vrut să-l oprească, după cum au aflat ulterior procurorii de la Parchetul Beiuş, cei care se ocupă de anchetă. N-au reuşit, însă, aşa că s-au urcat şi ei într-o altă maşină şi au pornit pe urmele lui Michael şi Cristian, de teamă să nu păţească ceva.

În anchetă

Potrivit celor doi tineri, Michael demarase în trombă, lăsând în urmă un nor de praf, motiv pentru care băieţii au încetinit cursa de urmărire. La un moment dat, când norul s-a disipat, i-au văzut maşina pe marginea drumului, într-o rână.

Michael era teafăr, tocmai ieşea de la volan, prin locul în care fusese parbrizul, dislocat şi aruncat la 7 metri distanţă. Cristian, însă, nu mai mişca. Avea picioarele înăuntrul maşinii, iar corpul îi era ieşit pe geamul din dreapta, atârnând pe jumătate pe plafonul exterior.

Unul dintre martori a sunat imediat la 112, în vreme ce celălalt a intrat în şoc. A coborât din maşină şi s-a oprit lângă cea a lui Michael, privind înmărmurit cum acesta îşi luase în braţe prietenul, aşezându-l pe iarbă şi încercând să-l resusciteze.

Manevrele aveau să fie continuate, apoi, de echipajul de urgenţă sosit la faţa locului împreună cu poliţiştii. Michael a fost luat de lângă prietenul său şi, pentru că aparatul etilotest a arătat că băuse, a fost dus la spital pentru a i se preleva şi probe biologice. Analiza lor a indicat ulterior o concentraţie de 0,66 grame/litru alcool pur în sânge.

În arest

Dus la declaraţii, Michael a susţinut, la început, că cel care condusese maşina ar fi fost prietenul său mort, Cristian. Specialiştii, însă, l-au contrazis. El, nu victima, purta urmele centurii de siguranţă, care pe scaunul şoferului porneşte din stânga sus spre dreapta jos, în timp ce victima, care nici nu avea permis, şezuse alături şi, după leziunile găsite pe corpul său, nu îşi pusese centura.

"Topografia leziunilor pe care le prezenta victima sugerează că cel mai probabil poziţia sa în autovehicul a fost dreapta faţă", arată referatul cu care, la o zi după accident, procurorul Cosmin Pantea a solicitat arestarea preventivă a lui Michael Bungău. "Inculpatul nu a respectat regulile de circulaţie, se afla sub influenţa alcoolului şi are o atitudine de nerecunoaştere a faptei", a justificat anchetatorul propunerea.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa din Beiuş a admis-o, dispunând arestarea preventivă pe 30 de zile. Apărătorul tânărului, avocatul Adrian Stancu, a contestat măsura, iar săptămâna trecută, pe 2 mai, după aproape o săptămână de arest, Tribunalul Bihor a înlocuit-o cu plasarea băiatului sub control judiciar, pentru 60 de zile.

"Clipe groaznice"

"Acest copil a trecut prin clipe groaznice. Nu a fost un laş, a încercat să-şi salveze prietenul, l-a scos din maşină, i-a făcut manevre de resuscitare, timp în care cei doi tineri martori nu au făcut nimic. Stăteau şi se uitau. E greu să faci ceea ce a făcut el, şi tocmai de aceea nu cred că are rost să răsucim cuţitul în rană. Nu mi se pare corectă conduita judecătorului de la Beiuş, pentru că arestul preventiv se impune doar dacă faptele sunt grave, comise cu intenţie. Nu se poate să arestezi un om pentru că nu recunoaşte faptele. Dacă rămânea arestat, i-ar fi distrus pentru totdeauna viitorul", a declarat pentru BIHOREANUL avocatul lui Michael Bungău.

Cert e că, dacă în faţa procurorilor şi la Judecătoria Beiuş tânărul a susţinut că maşina a fost condusă de prietenul său, la Tribunal a recunoscut că el se aflase la volan. "A suferit un şoc şi a încercat să uite, cel mai probabil nu a vrut să accepte ce s-a întâmplat. Oricum, sper să înveţe din ceea ce s-a întâmplat şi tinerii, dar şi părinţii. Să nu-i lase singuri la volan pe copiii neexperimentaţi, mai ales cu asemenea ocazii", a mai spus Adrian Stancu, încercând astfel să justifice minciuna tânărului client.

Lecţia de viaţă

Într-adevăr, povestea ar trebui să îndemne la reflecţie. Şi nu doar pe părinţi, ci şi pe exponenţii generaţiilor tinere de azi, dispuşi prea uşor să forţeze limitele şi să ignore regulile, în numele dorinţei de a fi populari sau, pur şi simplu, din teribilism. Iată, însă, cum o mică aventură adolescentină a distrus două familii.

Cristian, un băiat bun la suflet şi elev eminent, după cum îl descriu colegii săi, şi-a pierdut viaţa, fiind condus pe ultimul drum marţea trecută, la numai trei luni după majorat. Michael va trăi, dar va purta în suflet tot restul vieţii povara de a fi provocat moartea prietenului său, într-un moment de rătăcire. Se pregătea pentru Facultatea de Drept. De-acum, rămâne de văzut dacă va mai avea chemare pentru ea...


VIITOR PENAL
Ucidere din culpă

Michael Bungău a fost inculpat pentru ucidere din culpă, infracţiune pedepsită cu închisoare între 2 şi 7 ani. "Conducând sub influenţa băuturilor alcoolice, cu viteză ridicată, a produs un accident în urma căruia pasagerul a decedat", a justificat procurorul încadrarea juridică a faptelor.

Avocatul său susţine, însă, că ar putea beneficia de circumstanţe atenuante. "Este o persoană tânără, elev cu o situaţie şcolară excepţională, are media 10 pe semestrul trecut şi a încheiat anii anteriori cu media peste 9.50, a participat la olimpiade şcolare, este implicat în numeroase acte de voluntariat. Mai rar un astfel de copil...", spune avocatul Adrian Stancu. Dar cazul lui Michael e dovada că până şi astfel de copii pot greşi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Ipocriți
Bine zice mama băiatului, vă faceți rating de pe seama oricărei situații, de altfel, nu ar fi prima data. În general vorbiți în neștiință de cauză iar articolele sunt deplorabile și plăsmuite aproape în aceeași măsură. Mi-e silă.
Postat 08 Mai 2019, 10:02 de Teodora11
@ MariaB
Ori esti proasta(prost), ori te faci!Decat sa scri astfel de comentarii, mai bine plimba-te prin Lotus sau posteaza pe Facebook.Mai mult de atat, nu cred ca poti!!! Pacat de viitorul tinerilor care-ti citesc comentariile.
Postat 08 Mai 2019, 08:30 de adevarat
P.S
O masina veche costa 1500€, cat un Iphone X ,aproape. 7.000 lei. Chiar nu e moft . Altii dau atat pe o poseta. Ala e moft. Dar din nou, daca isi permit sa aibe mofturi , foarte bine pentru ei:)
Postat 08 Mai 2019, 04:01 de MariaB
In plus
Peste tot lumea se leaga de cei cu posibilitati. De ce? Bravo lor ca au muncit si au reusit sa faca ceva in viata. E plina lumea de oameni care nu fac nimic si au doar pretentii si vise. Nu vad de ce am comenta despre cei care reusesc sa faca ceva. Condoleante familiei si prietenului care a pricinuit accidentul sa ii fie invatatura sa nu mai faca niciodata asa ceva si multa putere sa treaca peste.
Postat 08 Mai 2019, 03:50 de MariaB
Inapoiati
Dragi parinti, nu va inteleg.Doar pentru ca voi nu ati avut posibilitati « pe vremea voastra » inseamna ca nici copiii vostri nu trebie sa primeasca mai mult? De ce sunteti mereu impotriva evolutiei? Ar trebui nici tv sa nu le luam copiilor ca doar asa era pe vremea noastra. Tot ce conteaza e educatia. Daca ne educam copiii cum sa se comporte corespunzator in societate si cum sa evite anumite situatii periculoase nu cred ca trebuie sa ii privam de anumite lucruri. De ce sa nu ii ia masina daca isi permit? Pentru ca altii nu isi permit? Am ramas cumva in comunism sa avem toti in mod egal totul? Si cum vine asta sa nu cumpere masina cuiva fara experienta? Dar cum iti faci experienta la condus ? Mergand cu bicicleta? Da, consider ca ar trebui sa ii supravegheze in primele luni dupa ce au luat carnetul, sa nu ii lase singuri la volan, dar sa nu le ia masina.. hai sa fim seriosi si sa revenim in secolul 21 in care masina nu e un « moft » ci o necesitate, de aia au majoritatea oamenilor.
Postat 08 Mai 2019, 03:43 de MariaB
Doi elevi eminenti si o clipa de ratacire
A fost curmata o viata si distruse alte cateva.
Postat 07 Mai 2019, 18:23 de ZIP
ce oameni
ultima parte din articol este geniala, are nota 10 si ar putea avea circumstante atenuante?? ce legatura are ca este bun la scoala daca a produs o asemenea tragedie . Cand or sa invete parintii oare ca e mai important sa ti educi copii in sensul bun al cuvantului nu sa le oferi la 18 ani tot ca vezi doamne eu nu am avut cand am fost ca el ca asa zic multi. Daca erau in Joia Mare in Biserica poate avea Dumnezeu grija mai mare de ei. Groaznici parinti pacat de Baieti. Dumnezeu sa le aline suferinta.
Postat 07 Mai 2019, 10:46 de oradea
Bravo!
Scolile de soferi sunt praf. Educatia e praf (dar sa zicem ca de la astia 2 trebuia sa avem asteptari mai mari nu?). Parintii sunt idioti ca le cumpara masini soferilor cu zero experienta si zero responsabilitate! Asta e pe scurt rediografia situatiei. Si inca cate vieti, pe langa astea 2, au fost deja distruse asa...
Postat 07 Mai 2019, 09:15 de Kaf
Majorat in Joia Mare? In post?
Greu de descris in cuvinte drama celor doua familii.Dar, poate se putea evita.Nu sunt de acord cu snobismul specific parintilor din Gojdu, si nu numai.Acesti snobi, cand plodul lor implineste 18 ani trebuie sa-i faca majorat cu sute de invitati, shoturi fara numar,mancare mai putina("ca tinerii nu prea mananca", in opinia unora)vomitat prin toalete, droguri, .....etc.Tot la 18 ani le cumpara si masina, ca sa-si arate avutia prin plozii lor.Iar plozii, se dau smecheri ca ei vin cu masina la scoala.Nu mai stiu circula cu tramvaiul, autobuzul.......sau, de ce nu? pe jos!Atata falsitate si ipocrizie! Acesti tineri teribilisti uita ca odata cu implinirea varstei de 18 ani nu au doar drepturi, ci si obligatii.Din pacate pentru acest Michael, obligatie pe viata.Din cei 200 de "tovarasi" pe care i-ai invitat la majoratul tau din Cheriu sunt curios cati din ei mai sunt acum alaturi de tine? cati te sustin pentru abominabila(si inconstienta) ta fapta? Si inca ceva? Cum poti da vina pe "prietenul tau"?Cum ai fi putut trai toata viata cu o asemenea fapta nedeclarata si nepedepsita?Tinerilor din ziua de azi le transmit sa-si aleaga foarte bine prietenii, iar parintilor sa fie mult mai atenti la copiii lor.
Postat 07 Mai 2019, 09:13 de adevarat
Parinti ???
Da. Tipic romanesc....Cea mai mare problema a mamei * a fost ca un ziar "vrea sa faca rating pe drama baiatului..." P.S. Super ales numele...Michael. Ca Mihai nu era ok....
Postat 07 Mai 2019, 08:40 de Kuler
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON