Când am fost rugată să scriu câteva cuvinte despre atmosfera de primăvară italiană a anului 2020, am rămas un moment în tăcere. Ce aş mai putea adăuga într-un context în care cifrele vorbesc de la sine, în Roma, în fiecare seară la ora 18:30?
Dar în ciuda a tot ce se întâmplă aici sau pe "tranşeele" din nordul Italiei, unde medicii sunt puşi în faţa unor mari decizii, soarele încă continuă să răsară, primăvara tot continuă să fie şi oamenii îşi dau întâlnire zilnic la ora 18 la ferestre şi balcoane pentru flash mob-uri care se încheie cu ropote de aplauze pentru eroii zilei: cadrele medicale.
Viaţa socială a celor din peninsulă s-a mutat preponderent în online. Oamenii s-au aşezat în tihna casei şi au înţeles că mai presus de viaţa fiecăruia stau vieţile celor care îi înconjoară. Trăim un moment suprarealist, dar de conversiune pe toate palierele societăţii, de la individual la social.
Deşi oamenii din peninsulă nu se întâlnesc fizic, au găsit un alt loc de întâlnire: rugăciunea. În fiecare dimineaţă de la ora 7, papa Francisc celebrează liturghia în live streaming, tot el fiind iniţiatorul unor rugăciuni colective universale în spaţiul public. Oamenii au nevoie să afle răspunsuri şi, atunci când nu le mai găsesc aici, se refugiază în rugăciune, meditaţie, acel tip de însingurare care face bine.
Vine un moment 0, în care o vom lua de la capăt, când vom păşi într-o dimineaţă devreme spre locul de muncă sau spre şcoală. Când ne vom reîntâlni cu cei dragi de acasă, care acum nu-şi dorm nopţile ştiindu-ne aici, dar care au ceva mult mai puternic decât cred ei în suflete: speranţa. Şi ea este în fiecare dintre noi. Vom avea o altă optică şi vom aborda diferit viaţa.
E matematic chiar, cu cât colaborăm mai mult, cu atât timpii se restrâng. Dincolo de discuţii politice, este cert că toate guvernele fac eforturi magistrale în această perioadă. Nimeni nu doarme, de aceea poate ar fi de bun augur să ne trezim şi noi, cetăţenii.
Alina-Maria Balaj
Asociat în Biroul de Comunicarea al Universității Pontificale Santa Croce și al Centrului de Cercetare Markets Culture and Ethics, Roma
Absolventă de Jurnalism și Realții Internaționale, Universitatea Oradea
Masterand în Comunicare Instituțională, Universitatea Pontificală Santa Croce, Roma
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.