URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
28 Martie 2023, 16:31

Tiberiu Soare dirijează concertul care încheie Festivalul Primăverii la Oradea

Tiberiu Soare dirijează concertul care încheie Festivalul Primăverii la Oradea (foto: www.facebook.com/Filarmonica Sibiu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivalul Primăverii al Filarmonicii Oradea se încheie joi, de la ora 19, cu un concert ce îi are în prim-plan pe doi dintre cei mai apreciați muzicieni ai momentului: Tiberiu Soare și Bogdan Zvorișteanu.

Invitați importanți

La pupitru se va afla maestrul Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, care colaborează cu orchestre ale unor filarmonici şi teatre de operă din ţară și participă la turnee alături de prestigioase ansambluri din întreaga lume, a înregistrat mai multe lucrări și concerte, a obținut numeroase distincții, printre care Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului „Traviata - 150 de ani”, precum și „Ordinul Coroana României” în Grad de Cavaler, în 2015 și în Grad de Ofițer, în 2018.

Un alt muzician important care va urca pe scena Filarmonicii este violonistul Bogdan Zvorișteanu, care de asemenea a câștigat numeroase competiții internaționale, a înregistrat recitaluri și concerte la Radio România Cultural, Radio Télévision Suisse sau BBC. Bogdan Zvorișteanu este invitat permanent pe scene din Asia, America de Sud și Europa, colaborând cu artiști de renume internațional. Bogdan Zvorișteanu susține concertele pe o vioară „Nicolo Gagliano” din anul 1761.

Muzică readusă la viață

Concertul pentru vioară și orchestră în Re Major, op. 61 scris de către Ludwig van Beethoven nu a fost primit cu entuziasm la început, iar partitura a fost evitată timp de aproape patru decenii. În anul 1844, însă, violonistul de doar 12 ani Joseph Joachim a readus-o la viață într-un concert susținut la Londra, sub bagheta lui Felix Mendelssohn. De atunci, lucrarea a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate lucrări de vioară din repertoriul universal.

Simfonia nr. 6 în Do major, D 589 de Franz Peter Schubert a avut premiera în 1828, la 10 ani de la crearea ei, în Viena, la câteva săptămâni de la moartea compozitorului. Simfonia a 6-a a fost adăugată de către Schubert la o serie de 5 simfonii compuse în perioada când era elev al lui Salieri.

Bilete la concertul de joi, ultimul programat în cadrul Festivalului Primăverii, se mai pot cumpăra de aici, la prețuri între 10 și 50 lei.

Vioară, clarinet și pian

Până atunci, însă, în cadrul aceluiași Festival al Primăverii, melomanii mai pot participa la concertele de marți și miercuri, de la ora 19.

Marți, Orchestra de cameră a Filarmonicii de Stat Oradea va fi dirijată de maestrul Ciprian Marinescu și îi va avea ca soliști pe Kálmán Nagy și Yukia Yoshida la vioară și pe Petru Pane la clarinet. În program se vor afla lucrări de S. Bach – Dublu concert pentru vioară în Re minor, BWV 1043, Rossini – Introducere și temă cu variațiuni pentru clarinet și orchestră, și A. Mozart – Simfonia nr. 25 în Sol minor, KV 183.

Miercuri, în cadrul recitalului cameral, solist la vioară va fi tot Kálmán Nagy, alături de Tomonori Terai, la pian, care vor interpreta lucrări de: L.v Beethoven – Sonata pentru vioară si pian Nr. 5, Op 24 (Primăvara) și Sonata pentru pian nr. 8, Op 13 (Patetica) și de Massenet – Meditație din opera Thais.

Biletele pentru concertele de marți și miercuri costă 21 de lei indiferent de categorie și sunt gratuite pentru elevi, studenţi și pentru cei care și-au achiziţionat un pachet de bilete pentru stagiunea 2022-2023.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON