URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Martie 2023, 16:31

Tiberiu Soare dirijează concertul care încheie Festivalul Primăverii la Oradea

Tiberiu Soare dirijează concertul care încheie Festivalul Primăverii la Oradea (foto: www.facebook.com/Filarmonica Sibiu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivalul Primăverii al Filarmonicii Oradea se încheie joi, de la ora 19, cu un concert ce îi are în prim-plan pe doi dintre cei mai apreciați muzicieni ai momentului: Tiberiu Soare și Bogdan Zvorișteanu.

Invitați importanți

La pupitru se va afla maestrul Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, care colaborează cu orchestre ale unor filarmonici şi teatre de operă din ţară și participă la turnee alături de prestigioase ansambluri din întreaga lume, a înregistrat mai multe lucrări și concerte, a obținut numeroase distincții, printre care Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului „Traviata - 150 de ani”, precum și „Ordinul Coroana României” în Grad de Cavaler, în 2015 și în Grad de Ofițer, în 2018.

Un alt muzician important care va urca pe scena Filarmonicii este violonistul Bogdan Zvorișteanu, care de asemenea a câștigat numeroase competiții internaționale, a înregistrat recitaluri și concerte la Radio România Cultural, Radio Télévision Suisse sau BBC. Bogdan Zvorișteanu este invitat permanent pe scene din Asia, America de Sud și Europa, colaborând cu artiști de renume internațional. Bogdan Zvorișteanu susține concertele pe o vioară „Nicolo Gagliano” din anul 1761.

Muzică readusă la viață

Concertul pentru vioară și orchestră în Re Major, op. 61 scris de către Ludwig van Beethoven nu a fost primit cu entuziasm la început, iar partitura a fost evitată timp de aproape patru decenii. În anul 1844, însă, violonistul de doar 12 ani Joseph Joachim a readus-o la viață într-un concert susținut la Londra, sub bagheta lui Felix Mendelssohn. De atunci, lucrarea a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate lucrări de vioară din repertoriul universal.

Simfonia nr. 6 în Do major, D 589 de Franz Peter Schubert a avut premiera în 1828, la 10 ani de la crearea ei, în Viena, la câteva săptămâni de la moartea compozitorului. Simfonia a 6-a a fost adăugată de către Schubert la o serie de 5 simfonii compuse în perioada când era elev al lui Salieri.

Bilete la concertul de joi, ultimul programat în cadrul Festivalului Primăverii, se mai pot cumpăra de aici, la prețuri între 10 și 50 lei.

Vioară, clarinet și pian

Până atunci, însă, în cadrul aceluiași Festival al Primăverii, melomanii mai pot participa la concertele de marți și miercuri, de la ora 19.

Marți, Orchestra de cameră a Filarmonicii de Stat Oradea va fi dirijată de maestrul Ciprian Marinescu și îi va avea ca soliști pe Kálmán Nagy și Yukia Yoshida la vioară și pe Petru Pane la clarinet. În program se vor afla lucrări de S. Bach – Dublu concert pentru vioară în Re minor, BWV 1043, Rossini – Introducere și temă cu variațiuni pentru clarinet și orchestră, și A. Mozart – Simfonia nr. 25 în Sol minor, KV 183.

Miercuri, în cadrul recitalului cameral, solist la vioară va fi tot Kálmán Nagy, alături de Tomonori Terai, la pian, care vor interpreta lucrări de: L.v Beethoven – Sonata pentru vioară si pian Nr. 5, Op 24 (Primăvara) și Sonata pentru pian nr. 8, Op 13 (Patetica) și de Massenet – Meditație din opera Thais.

Biletele pentru concertele de marți și miercuri costă 21 de lei indiferent de categorie și sunt gratuite pentru elevi, studenţi și pentru cei care și-au achiziţionat un pachet de bilete pentru stagiunea 2022-2023.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON