Până la finalul lunii august, orădenii au ocazia unică să vadă în Palatul Baroc peste o mie de obiecte din aur şi argint, toate realizate în şase milenii pe teritoriul românesc, inclusiv în Bihor.
Expoziţia "Aurul şi argintul antic al României" a fost vernisată miercuri seară în faţa a zeci de orădeni curioşi să vadă valoroasele obiecte, de directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, şi de cel al Muzeului Naţional de Istorie, Ernest Oberländer-Târnoveanu. Specialiştii ambelor instituţii, alături de cei ai 30 de muzee din România, au pregătit expoziţia itinerantă timp de trei ani. În total, expoziţia numără 1.004 piese, de la podoabe, la vase, arme, accesorii vestimentare ori obiecte funerare. Ele au fost realizate în perioada dintre Neo-Eneolitic şi Antichitatea Târzie.
"Am decis să le aducem românilor aproape de casă lucrurile pe care nu le-au văzut decât în cărţi, pentru că toţi cetăţenii ţării plătitori de taxe şi impozite susţin Muzeul Naţional şi celelalte muzee din ţară. Este normal ca muzeul să se întoarcă cu faţa spre public", a precizat Ernest Oberländer-Târnoveanu.
După Bucureşti şi Timişoara, Oradea este al treilea oraş din România unde este prezentată expoziţia care beneficiază de măsuri de securitate speciale. Firesc, dat fiind că exponatele au fost asigurate pentru uriaşa sumă de 70 de milioane de euro.
"Este un eveniment pe care îl veţi povesti şi nepoţilor", a mai spus directorul Muzeului Naţional. Cel mai probabil aşa vor face orădenii care au văzut exponatele, dat fiind că la vernisaj au rămas impresionaţi. Măiestria şi delicateţea cu care au fost realizate podoabele de aur în urmă cu mii de ani ar lăsa cu gura căscată orice bijutier, iar detaliile reliefate în vasele de argint conving că meşteşugarul care le-a făurit a avut o mână la fel de preţioasă.
Una din vitrinele atent studiată de vizitatori a fost cea care conţine bijuterii şi monede găsite în satele bihorene Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău Nou ori chiar în Oradea. Acestea datează din secolele II î.Hr. - I d.Hr. De asemenea, mai sunt expuse vase romano-bizantine de la Tăuteni, datând din secolele IV-V.
La Muzeul Ţării Crişurilor, expoziţia rămâne deschisă publicului până la data de 31 august, putând fi vizitată marţea, joia şi sâmbăta între orele 10 şi 15, iar miercurea, vinerea şi duminica în intervalul orar 10-18. Preţul unui bilet este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.
Doritorii pot să-şi achiziţioneze şi catalogul expoziţiei, la preţul de 90 de lei, ori vederi cu obiecte din expoziţie, care costă 2 lei bucata.
Citeşte pe această temă şi articolul "Comoara din Muzeu: Peste 1.000 de obiecte de aur şi argint, în valoare de 70 de milioane de euro, expuse la Oradea"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.