URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2012, 11:30

Test de patriotism

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Despre voievozi am învăţat că toţi erau Mari, Bătrâni (adică înţelepţi) şi, mai nou, şi Sfinţi. Iar asta pentru că, în ciuda multelor bătălii pe care le-au pierdut şi a puţinelor răgazuri de pace căpătate contra-cost de la Înalta Poartă, pe haraci şi peşcheşuri, aşa a vrut propaganda să ni-i înfăţişeze. În schimb, deşi regilor, ca şi Brătienilor, le datorăm România Independentă şi Mare, despre monarhie nu ni s-a spus, decenii la rând, decât că ultimul suveran, putred de bogat, a fugit din ţară într-un tren ticsit cu cele mai scumpe tablouri.

Ba chiar şi după 1989, acelaşi tragic personaj istoric, Regele Mihai, nevoit să-şi câştige existenţa în exil când ca mecanic, când ca pilot, a fost bălăcărit ba de Iliescu, care sub lozinca apărării orânduirii republicane i-a interzis repatrierea, ba de Băsescu care, mai din topor, l-a făcut trădător şi slugă la ruşi.

Cu toate astea, istoria adevărată, pe care mai devreme sau mai târziu neamul acesta tot o va învăţa, stă mărturie că România a înflorit în timpul Regalităţii, când ţara a fost smulsă Evului Mediu şi transformată într-un stat european prestigios, cu instituţii moderne, o economie în intensă dezvoltare şi o cultură strălucitoare din care am şi dat la export, până şi snobului Apus.

Tot cu timpul, vom realiza că nu doar "ţărănimea", gloata, a făcut Marea Unire din 1918, ci mai ales cărturarii, dar şi că Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia ar fi rămas zadarnică, fără absolut nicio urmare juridică (să zicem ca referendumul de azi-vară), dacă nu exista contribuţia decisivă a doi oameni a căror inteligenţă a fost depăşită doar de patriotismul lor: prim-ministrul Ion I. C. Brătianu şi Regina Maria. Fără tenacitatea celui dintâi şi fără relaţiile şi farmecul suveranei nu ar fi urmat niciodată zodia bună a României Mari. Place sau nu, Regina şi Brătianu au smuls cancelariilor occidentale Tratatul de la Trianon, fiind mai convingători decât iscusiţii diplomaţi unguri, care - să nu uităm - conduseseră de la Viena o bună parte a Europei.

Din aceste considerente, în ideea de a repune la Oradea statuia Reginei Maria acolo unde i-a fost locul, în faţa Teatrului ce-i poartă acum şi numele, eu văd un gest de recuperare istorică mai mult decât un act de artă sau de urbanism. Programată de ziua oraşului pe care Regina îl vizita acum un secol în entuziasm general, ceremonia dezvelirii monumentului poate fi însă şi un test al patriotismului de care mai suntem capabili noi, cei de azi.

Într-un oraş ai cărui locuitori se strâng de 1 Decembrie atraşi mai degrabă de fasolea la cazan decât de sentimentul datoriei faţă de înaintaşi, dar care în acelaşi timp bombăne când concitadinii maghiari ies la paradă de 15 martie şi când îşi "marchează" micile lor enclave cu propriile statui, suntem apţi să trecem acest test, pur şi simplu printr-o participare masivă? Sunt curios.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
huo securistilor
da, trebuiau sa posteze si securistii imputiti ai lui basescu, nu puteau rata momentul. cancerul sa-i manace!
Postat 19 Octombrie 2012, 09:48 de mihai
hai tu..
ACEST DOMN NU ESTE IN MASURA SA-SI DE-A CU PRESUPUSU E URAT......
Postat 17 Octombrie 2012, 21:53 de eu
@monarhia
Mihai I de Hohenzollern Sigmaringen, a fost departe de ceea ce trebuie sa fie un sef de stat. A incarcat si asta cat a putut si dus a fost. Pe urma dupa '90, s-a intors sa ceara iar vreo cateva sute de milioane de euro, in timp ce pensionarii si copii ni se stingeau din cauza lipsei medicamentelor, etc.
Postat 13 Octombrie 2012, 15:07 de com
De la Nistru pan\' la Tisa...
"De la Nistru pân-la Tisa/ Tot românul plânsu-mi-s-a/ Că nu mai poate străbate/ De-atâta străinătate..........Curg duşmanii în puhoi/ Şi s-aşează pe la noi;/ Si cum vin cu drum de fier,/ Toate cântecele pier."...
Postat 13 Octombrie 2012, 14:19 de Oradean
Marea închinăciune de la Oradea
În concluzie ar fi nevoie de revenirea monarhiei în România pentru ca acest popor să poată respira un aer normal de viaţă. Însă cum acest popor nu ştie să-şi respecte propia "poartă" spre cei care ar putea păstra "cheia" şi are veşnica tendinţă să se încline la alte "porţi" cum a fost în istorie Înalta Poară de la Istambul, iar mai recent "Înalta Poartă" de la Washington şi apoi "Înalta Poartă" de la Bruxelles, subiectul e "terminat" până la instaurarea Noii Ordini, unde tot o colonie vom fi pentru cele 2-3 centre de putere care vor rămâne. În rest se pune totuşi o întrebare ... dacă România ar fi o monarhie, tabloidul Bihoreanul ar mai exista ? Aşa că rămâne de ales, sau nu, statutul dorit !?!
Postat 12 Octombrie 2012, 17:05 de Carp III
Romania
Chiar şi în secolul XIX, mulţi doreau ca românii să dispară. Numai că românii au refuzat să dispară”, spune istoricul american Larry Watts. Au disparut in schimb, navalitorii-barbari veniti de prin fundurile Asiei. Asta ca sa vezi cum functioneaza Justitia Divina.
Postat 12 Octombrie 2012, 00:17 de book
Doina
"De la Nistru pan- la Tisa Tot Romanul plansu-mi-s-a Ca nu mai poate strabate De-atata strainatate. Din Hotin si pan- la Mare Vin Muscalii de-a calare, De la Mare la Hotin Mereu calea ne-o ating Din Boian la Vatra Dornii Au umplut omida cornii Si strainul te tot paste, De nu te mai poti cunoaste. Sus la munte, jos la vale Si-au facut dusmanii cale; Din Satmar pana in Sacele Numai vaduri ca acele".....
Postat 11 Octombrie 2012, 06:57 de observator
@sipos sergiu
hai, canta la alta masa, CLOVNULE ! esti o SLUGA, josnica !
Postat 11 Octombrie 2012, 06:49 de forum
TRAIASCA REGELE IN PACE SI ONOR
Majestatea Sa Maria, Regină a României, Principesă a Romaniei, Principesă de Edinburg și de Saxa Coburg și Gotha, „Mama răniților” și „Regina-soldat”, ne mandrim cu atitudinea ei bravă din timpul Primului Război Mondial, când, alături de doamnele de la curte a lucrat direct pe front în spitale de campanie și a coordonat activitatea unei fundații de caritate, diplomat, artista si iubitoare de arta. În testamentul Reginei Maria se găsește o ultimă adresare către poporul român și către țară: „Țării mele și Poporului meu, Când veți ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veșnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Și totuși, din marea dragoste ce ți-am purtat-o, aș dori ca vocea mea să te mai ajungă încă odată, chiar de dincolo de liniștea mormântului. [...] Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veșnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare.. Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută. Am credința ca v'am priceput: n'am judecat, am iubit...” Oradeni, sa fim mandri ca regina Maria e cu noi. Felicitari tuturor celor ce s-au implicat in acest proiect! ....si mai am o problema: acele tufisuri inalte ce nu te lasa sa faci o poza... poate vor fi taiate. E o piata, nu o padure. Va multumesc!
Postat 11 Octombrie 2012, 02:46 de SIPOS SERGIU
pt gunoiul separatist
in zadar au incercat ungurii nevalitori sa ungurizeze numele romanilor din Transilvania, sa le darame bisericile, sa le ingradeasca accesul la cultura, etc. Rezultatul il vedem cu totii. ungurii au fost alungati definitiv si Transilvania, pamant romanesc, eliberat ! Aceasta este realitatea. iredentismul unguresc, a incercat in felurite moduri sa fure Transilvania, insa, Dumnezeu i-a pedepsit si i-a facut neputinciosi ! acuma ati ajuns sa latrati ca si cainii la luna !!!! hahahahaha..................
Postat 11 Octombrie 2012, 00:54 de ROMANIA !!!
pt gunoiul separatist
marsh in ungaria, tembelule! mai mult decat ungurii, nu a furat nimeni din Transilvania. noi romanii avem o cultura si traditii multimilenare. avem aceiasi religie, aceleasi valori, in vreme ce voi gunoaiele separatiste sunteti vai de capul vostru.
Postat 11 Octombrie 2012, 00:40 de ROMANIA !!!
@cristi
mah, abjectule, o sa fii tu si tot neamul tau oale si ulcele dar TRANSILVANIA tot ROMANA va fi !!!!!
Postat 11 Octombrie 2012, 00:30 de ROMANIA !!!
bai cris
ai fi in stare sa scoti tu, oamenii cu forta sa-i aplaude "fetzele regale".... pupincuristule, lingaule. au aparut alte vremuri.... alt festivism, alti grandomani, alti lingai. @cristi... marsh in ungaria si acolo sa faci separatism si izolationism. marsh la orban si sa va dea el pamant sa faceti segregationism ! draq sa te ia, gunoi separatist, izolationist. au fost ungurii vremelnic stapanitori pe aici si s-au dovedit a fi cele mai mari gunoaie ! sa te pupe ma-ta tzeapan si rece, jegosule !
Postat 11 Octombrie 2012, 00:21 de Oradean
vreau altfel
Acum, la atatia ani de la marea unire...imi doresc sa fim doar NOI. La cit de bine o ducem condusi de acesti mitici, imi doresc sa en conducem NOI. Fara moldoveni si olteni care sint pusi doar pe furt si care traiesc bine pe banii produsi de noi in aceasta parte. Nu vor si nu stiu decit sa fure si sa traiasca din ajutoare sociale, la fel ca si tiganii iar noi producem ca ei sa-si traga spagile la fiecare licitatie. Vreau o granita la Predeal si pe urma fiecare cu ce are. Fiti convinsi ca am fi un Rai si nu ne-ar mai amesteca toata Europa cu numele de \'roman\' si \'din romania\'. Despre monarhie...Basescu are partial dreptate. Inaintasii lui Mihai si-au facut datoria, dar sa nu uitam de 1907 si inca altele cateva. Mihai a fost un tradator si asa va ramane. A plecat si acuma se plinge ca a fost mecanic auto si asta dupa ce anul acesta a pupat mina gunoiului de iliescu si a altor tradatori. Vreau o tara a mea rupta de tara lor. Asa sa ne ajute Dumnezeu!!!
Postat 10 Octombrie 2012, 13:13 de singur
Kalokerinos
In afara de o vizita de "relatii publice" ,nu vad sa fii facut pentru ORADEA . Sa fii finantat vreun spectacol al teatrului,vreun spital?vreo scoala ? Parerea mea ARTA CU POLITICA nu trebuie sa se amestece. Cand o sa vin in vizita iar cu co pii mei si o sa ma intrebe de ce este staiua acolo,n-o sa am sa le raspund asa cum n-am avut ce sa le spun despre Mihai Viteazu .Exista si alte locuri maii potrivite muzeul orasului ,centrul civic. Poate statuia lui Iosif Vulcan in fata teatrului era mai potrivita.Nu contest ca pentru Romania a fost o Regina remarcata,dar pentru Oradea ca sa-i dee acest loc in fata teatrului nu inteleg sensul,numai acea vorba a grecului "sa zgariem rani ".
Postat 10 Octombrie 2012, 11:32 de Ilias
pentru oradean
Ce tu nu poti intelege din pacate, draga "Oradean", este ca munca nu se face doar cu matura, ciocanul, volanul sau pixul ci se face si discutand, sustinand si aparand o idee, o valoare, un principiu. Iar monarhia a lucrat pentru Romania mai mult decat esti tu capabil sa vezi si sa accepti. Data viitoare inainte sa ridici piatra sau maciuca, incearca sa gandesti inainte, sa te mai informezi, sa intrebi, sa asculti. Nu e rusine sa nu stii, rusine e sa nu vrei sa stii.
Postat 10 Octombrie 2012, 09:49 de Cristi
bai, cris, esti josnic.
hahahahhahahahaha........ nici Ceausescu nu a avut parte de asemenea pupincuristi penibili! Alo, monarhia, la munca nu la intins mana ! La munca ! Asa cum face oricare cetatean cinstit al tarii
Postat 10 Octombrie 2012, 00:05 de Oradean
Scrieti adevarul....daca-l stiti !
Cu Regina sau fara, cu Bratieni sau fara, cu Alba Iulia sau fara, cam tot aia ar fi fost, adica n-ar fi fost, daca Antanta pierdea lupta cu Puterile Centrale ! Gratie revolutiilor (au fost mai multe !) din Rusia, a venit si Basarabia, ca ,,bonus'' ! La fel in 1947, Pacea de la Paris, daca ungurii se miscau mai repede si le bagau nemtilor cutitul in spate, asa cum am facut noi sau italienii, ne lingeam pe bot de Transilvania. E drept ca in ambele conflagratii mondiale au murit romani cu duiumul (motivele sunt discutabile, mai ales in WW II), dar... Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne cinstim Conducatorii, aici ma refer la Regii Romaniei, la Maresalii Romaniei, La Generalii cmd-ti de mari unitati si nu in ultimul rand la Soldatul care a dus greul luptelor !
Postat 09 Octombrie 2012, 18:38 de .
RO
Respect, Crisule!
Postat 09 Octombrie 2012, 13:57 de Balcescu
monarhia
Ar fi foarte bine si in acelas timp benefic, daca BIHOREANUL.ar dedica cateva articole acestui subiect
Postat 09 Octombrie 2012, 13:19 de ionut
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON