URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2021, 07:58

Teroristul Kiki! Situaţie aberantă în Bihor: îşi terorizează, bate şi înşală consătenii, inclusiv pe oamenii legii, dar rămâne nepedepsit (FOTO / VIDEO)

Teroristul Kiki! Situaţie aberantă în Bihor: îşi terorizează, bate şi înşală consătenii, inclusiv pe oamenii legii, dar rămâne nepedepsit (FOTO / VIDEO) O VICTIMĂ. Supărat că poliţiştii îl vizitează prea des din pricina reclamaţiilor la adresa lui, Ioan Coste (foto) şi-a lipit o vreme un afiş pe poartă: "La mine intraţi numai cu mandat". "Am scos-o, amu’, de două-trei zile", spune el, susţinând că tot satul îl vrea "terminat" şi îi pun "serviciile" pe urme. "Până şi în tramvai mă urmăresc, doamnă", zice bărbatul pe care specialiştii l-au găsit "cu discernământ"...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La crâşma din Poienii de Jos, poveştile despre isprăvile lui Kiki curg mai dihai ca apa de pe munte după dezgheţ. Când îi tună, şi se întâmplă des, Ioan Coste intră noaptea în case peste oameni, taie roţi de maşini şi biciclete, fură, înşală, se leagă de vecini, de copii, femei şi bătrâni, pe care îi mai şi loveşte cu ce-i vine la mână. Pe o fetiţă a atacat-o cu o furcă, unui bătrân de 82 ani i-a dat cu o sticlă în cap, pe un altul l-a ciomăgit cu cârja...

"Nu poţi să-ţi imaginezi ca un om să facă atâta şi să nu i se întâmple nimic. Ăsta nu se opreşte până nu omoară pe cineva!", e concluzia consătenilor, care nu ştiu unde să mai ceară ajutor. De vreo trei ani, de când Coste a început să-i terorizeze, poliţiştii sunt chemaţi uneori şi de patru ori pe săptămână, dar bărbatului pare să nu-i pese şi continuă cu batjocura...

Supărarea când îi vine...

Fost miner, pensionat pe motive de boală, Coste a fost mereu pus pe scandal, zic sătenii. Neînsurat şi lăsat în plata Domnului chiar şi de familie, din pricina firii violente, bărbatul stă singur. O vreme s-a ocupat şi el, ca mai toţi localnicii, cu plante medicinale pe care le vindea prin târguri prin ţară, până în urmă cu vreo 3 ani, când l-a prins "boala" păcănelelor şi a băuturii. De atunci, parcă a intrat diavolul în el, zic oamenii.

Mariana Coste, vecina agresoruluiMariana Coste (foto) îi este vecină de gard şi, deşi soţul ei e văr primar cu bărbatul, nu-i chip să se înţeleagă. Kiki îi jigneşte de câte ori îi vede, urlând după ei şi blestemându-i, inclusiv pe copii şi nepoţi. "Într-o duminică dimineaţă, când am deschis poarta, îşi făcuse nevoile la noi la poartă, şi treaba mică şi treaba mare. Mintea mea de om nu poate concepe cum poate fi aşa", zice femeia.

De gât cu secretarul

Alin Peti, fost şef al ARR BihorPe un alt sătean, Alin Peti (foto), fost şef al ARR Bihor, acum director la CAO Beiuş, l-a sunat vara trecută noapte de noapte, de pe un număr ascuns, cerându-i 5.000 euro ca să nu-i răpească şi să-i omoare copilul. Omul n-a ştiut cine îl ameninţa, a făcut plângere la Poliţie, dar tot el a fost cel care l-a dibuit. Ioan Coste a şi fost trimis în judecată pentru şantaj, dar Judecătoria Beiuş tocmai l-a achitat săptămâna trecută, pe motiv că fapta lui "nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni".

"Nu s-a liniştit nici după ce a ajuns cercetat. Ca să se răzbune, mi-a tăiat roţile de la o maşină, de la un camion şi de la un tractor, a furat bicicleta copilului, îmi intra noaptea în fermă, fura din frigidere... N-am mai făcut reclamaţii, că ar însemna să stau toată ziua pe la Poliţie, pentru declaraţii. Dar pentru povestea cu copilul nu-l las, nu va rămâne aşa", susţine Peti, revoltat.

Pe Kiki l-a reclamat şi secretarul comunei, că l-a luat de gât chiar în sediul Primăriei, furios că nu voia să-i dea datele personale ale unor săteni. "A vrut să-i dau CNP-urile celor cu care avea probleme. Când i-am spus că nu se poate, m-a luat de gât. L-am şi filmat, am depus o plângere pentru ultraj, am dat şi înregistrarea, dar i-au clasat dosarul. Nu mai înţeleg ce se întâmplă", zice Florin Puie.

Condamnat şi nu prea

Tot de ultraj s-au plâns şi şeful de post, Ioan Gudiu, şi ajutorul acestuia, Andrei Ţepuş, pe care Coste i-a atacat în 2019, când agenţii l-au căutat acasă cu un proces-verbal de sancţionare, după un scandal pe care îl provocase. De altfel, în dosarul cu poliţiştii, acum două săptămâni, a şi fost condamnat la un 1 an şi 9 luni de închisoare cu suspendare.

Fiind în proces cu el, poliţiştii nu au mai preluat reclamaţiile sătenilor îndreptate împotriva lui, trimiţând oamenii la Ştei. Dar şi poliţiştii de acolo, zic localnicii, se iau de cap când aud de Kiki şi chiar cer să nu-i mai bombardeze cu plângeri ori să se împace cu el.

Mădălin Suciu, reclamantA păţit-o şi Mădălin Suciu (foto), luat la ochi de Coste după ce a ajuns martor împotriva lui în procesul poliţiştilor. "Mi-a intrat în curte şi mi-a înţepat cauciucurile de la bicicletă, apoi mi-a furat motoreta parcată în faţa casei. I-au găsit şi cuţitul cu care a tăiat lanţul. După ce am făcut reclamaţie, a venit o poliţistă de la Ştei ca s-o retrag, că pe ei îi costă mai mult să-l dovedească decât motoreta pe care mi-a furat-o şi bicicleta pe care mi-a distrus-o", zice cu obidă Mădălin.

Chetă în numele primarului

Stela Pirtea, victimăDar plângerile continuă. Stela Pirtea (foto), o tânără din Poieni, a apelat la poliţişti după ce Coste i-a lovit cu o furcă fetiţa de 7 ani, târând-o apoi de păr pe stradă. O altă femeie din sat, Loredana Dan, a sunat la Poliţie recent, pe 8 aprilie, după ce bărbatul a urlat la ea, în plină stradă, de faţă cu copiii, şi şi-a tras jos pantalonii, arătându-i organul.

Şi asta nu e tot. Pentru că nu are bani, Kiki umblă prin sate cu "colecta", păcălind mai ales văduvele bătrâne. "La un moment dat a cerut câte 30 lei. A zis că trebuie să le dăm muncitorilor care lucrau la conducte. Acum, când a aflat că primaru-i bolnav, s-a dus pe la bătrâne să ceară bani pentru operaţia lui. E de toată groaza...", spune Mădălin Suciu.

Nu doar localnicii au zăcut victime nebuniilor lui Coste, ci şi echipajele medicale de urgenţă pe care le-a chemat de două ori în ultima lună, sub pretextul că se simte rău. Realitatea, zic oamenii, a fost că voia să ajungă la Beiuş şi n-a găsit "ocazie", aşa că a sunat la 112, fiind transportat la Compartimenul de Urgenţă al spitalului de unde, după investigaţii, a fost lăsat să plece. "A făcut-o de două ori, l-a luat ambulanţa chiar din faţa barului", povesteşte un sătean.

Normal, dar...

Deşi oamenii locului cred că nu-i cu toate "ţiglele la casă", mai ales că o vreme a şi fost internat la Spitalul de Neuropsihiatrie din Nucet, poliţiştii şi procurorii susţin că bărbatul a fost testat şi găsit cu discernământ. În schimb, Coste (foto jos) se declară doar "stresat", jurându-se că toate acuzaţiile la adresa sa "sunt minciuni".

"N-am nimic cu nimeni, n-am înjurat, n-am bătut pe nimeni, n-am furat, mint toţi. Io cheltui 3 milioane de lei pe lună pentru boabe de stres din cauza lor. Toţi îs pe mine, pentru că n-am pe nimeni. Toţi mă provoacă, şi şeful de post, să dau în cineva. Io nu dau în nimeni", pretinde Kiki, hotărât să se răzbune pe toţi "duşmanii" cu care are baiuri.

"Dacă scăp de puşcărie - uitaţi aci’ la mine, că io trăiesc mult, că mama are 98 ani, iar bunica a trăit până la 102 - io mă duc în străinătate, că am trei nepoţi. Stau 10 ani, adun vreo 3 miliarde. Cu banii ăia, aduc mafia din Sicilia şi, pe rând, pe toţi îi execută, pe Alin Peti, pe Suciu, pe domnul şef de la Parchet, pe şeful de post, pe toţi... În 3 ani îi termin. Şi când oi avea 80 de ani, mă întorc în România şi zic: da, io i-am pus să-i omoare!", zice Kiki. Îşi va face dreptate cu mâna altora, cum ar veni, rece, calculat şi... cu tot discernământul.


DOSARIADA
Reclamat şi reclamant

prim-procurorul Parchetului Beiuş, Cosmin Pantea Pe numele lui Ioan Coste s-au strâns din 2019 până în prezent 11 dosare penale, dintre care trei au fost trimise în faţa instanţei. "Cauzele privesc infracţiuni de ameninţare, loviri şi alte violenţe, distrugere, ultraj, violare de domiciliu, şantaj", susţine prim-procurorul Parchetului Beiuş, Cosmin Pantea (foto), şi el "duşman" de-al lui Kiki, care îl acuză de abuz.

Pe lângă acestea, la Poliţia Ştei şi Parchetul Beiuş aşteaptă să fie rezolvate alte câteva zeci de petiţii, în parte ale sătenilor din Poienii de Jos, care cer să se ia măsuri împotriva lui Coste, iar altele depuse în replică de el împotriva reclamanţilor săi.

De ce nu se iau măsuri mai ferme împotriva bărbatului şi dacă e adevărat că poliţiştii au încercat să-i convingă pe reclamanţi să-şi retragă plângerile, reprezentanţii Poliţiei au refuzat să comenteze. "La Inspectoratul de Poliţie Bihor nu s-au depus reclamaţii legat de astfel de aspecte. Dacă există, se vor dispune cercetări de către şeful Inspectoratului", a transmis BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, comisarul-şef Alina Fărcuţa.

Vezi mai jos video reportaj! Atenție, conținut explicit!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
::::))))))
Pe fiecare ulita din Bihor, gaseti un batran ca asta :::))))
Postat 30 Aprilie 2021, 23:49 de Sandu2100
Râde ciobul de oala spartă
Boacter, mare mândrie pe capul tău că dintre ciurucuri numai tu ai reușit să nu te răstorni! Iar dacă ești lăsat să comentezi pe aici, pentru tine înseamnă că ai ajuns foarte departe!
Postat 30 Aprilie 2021, 09:43 de User anonimizat
Caracal
Binș, unde s-o rasturnat ciurucurile
Postat 30 Aprilie 2021, 08:40 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON