URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 MAI 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Bolojan le-a spus actorilor că vor avea contracte pe durată determinată, urmând ca doar cei valoroși, în timp, să primească contracte permanente. Măsura nu are impact financiar, cam tot atât te costă un actor plătit pe perioadă determinată sau nu. Dar așa managerul are un as în mână și poate să-l țină în șah pe actorul care nu i se pare potrivit, leneș sau pur și simplu mai puțin talentat.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu-i prima oară când Bolojan vrea să rezolve probleme gingașe cu metode... inginerești. Ideea trecerii actorilor și instrumentiștilor pe contracte de muncă pe durată determinată, pentru „eficientizarea” actului cultural, reflectă un reflex al stilului managerial cu iz dictatorial care l-a făcut celebru - dar, fără îndoială, și eficient - pe fostul edil al Oradiei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ştiţi bancul cu olteanul care, când nu are ce face, se dezbracă şi îşi păzeşte hainele? Aşa şi Guvernul nostru, de parcă n-ar fi avut atâtea alte lucruri de făcut, serioase, s-a apucat să dea săptămâna trecută o Ordonanţă menită, cică, să "debirocratizeze activitatea în cadrul microîntreprinderilor". Concret, firmele cu până la 9 angajaţi nu mai sunt obligate să aibă fişa postului pentru aceştia şi nici regulament intern...
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Am patru amintiri mai aparte de la trecerea frontierei în Ungaria. Prima dată când am ieşit din ţară, în 1991, mă aflam într-un autobuz plin de rockeri, cu toţii excitaţi că urma să vedem AC/DC, Metallica şi Mötley Crüe la Budapesta. Autobuzul întârziase, coada la vamă era lungă şi ne temeam că vom întârzia...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Veţi merge în vacanţă vara aceasta?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În aceste zile, Parlamentul României dezbate în regim de maximă urgență o propunere legislativă vizând modificări importante ale codului de procedură penală. Originea acestor modificări se află într-o decizie din 7 aprilie a.c. a Curții Constituționale, nepublicată încă, decizie prin care au fost declarate neconstituționale mai multe prevederi din codul de procedură penală, judecătorii constituționali statuând, în esență, că „este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării”.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul medicamentos al ulcerului duodenal are 4 obiective majore: ameliorarea durerii, accelerarea procesului de vindecare a leziunii ulceroase, prevenirea recăderilor şi a complicaţiilor.
30 Aprilie 2021, 07:58

Teroristul Kiki! Situaţie aberantă în Bihor: îşi terorizează, bate şi înşală consătenii, inclusiv pe oamenii legii, dar rămâne nepedepsit (FOTO / VIDEO)

Teroristul Kiki! Situaţie aberantă în Bihor: îşi terorizează, bate şi înşală consătenii, inclusiv pe oamenii legii, dar rămâne nepedepsit (FOTO / VIDEO) O VICTIMĂ. Supărat că poliţiştii îl vizitează prea des din pricina reclamaţiilor la adresa lui, Ioan Coste (foto) şi-a lipit o vreme un afiş pe poartă: "La mine intraţi numai cu mandat". "Am scos-o, amu’, de două-trei zile", spune el, susţinând că tot satul îl vrea "terminat" şi îi pun "serviciile" pe urme. "Până şi în tramvai mă urmăresc, doamnă", zice bărbatul pe care specialiştii l-au găsit "cu discernământ"...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La crâşma din Poienii de Jos, poveştile despre isprăvile lui Kiki curg mai dihai ca apa de pe munte după dezgheţ. Când îi tună, şi se întâmplă des, Ioan Coste intră noaptea în case peste oameni, taie roţi de maşini şi biciclete, fură, înşală, se leagă de vecini, de copii, femei şi bătrâni, pe care îi mai şi loveşte cu ce-i vine la mână. Pe o fetiţă a atacat-o cu o furcă, unui bătrân de 82 ani i-a dat cu o sticlă în cap, pe un altul l-a ciomăgit cu cârja...

"Nu poţi să-ţi imaginezi ca un om să facă atâta şi să nu i se întâmple nimic. Ăsta nu se opreşte până nu omoară pe cineva!", e concluzia consătenilor, care nu ştiu unde să mai ceară ajutor. De vreo trei ani, de când Coste a început să-i terorizeze, poliţiştii sunt chemaţi uneori şi de patru ori pe săptămână, dar bărbatului pare să nu-i pese şi continuă cu batjocura...

Supărarea când îi vine...

Fost miner, pensionat pe motive de boală, Coste a fost mereu pus pe scandal, zic sătenii. Neînsurat şi lăsat în plata Domnului chiar şi de familie, din pricina firii violente, bărbatul stă singur. O vreme s-a ocupat şi el, ca mai toţi localnicii, cu plante medicinale pe care le vindea prin târguri prin ţară, până în urmă cu vreo 3 ani, când l-a prins "boala" păcănelelor şi a băuturii. De atunci, parcă a intrat diavolul în el, zic oamenii.

Mariana Coste, vecina agresoruluiMariana Coste (foto) îi este vecină de gard şi, deşi soţul ei e văr primar cu bărbatul, nu-i chip să se înţeleagă. Kiki îi jigneşte de câte ori îi vede, urlând după ei şi blestemându-i, inclusiv pe copii şi nepoţi. "Într-o duminică dimineaţă, când am deschis poarta, îşi făcuse nevoile la noi la poartă, şi treaba mică şi treaba mare. Mintea mea de om nu poate concepe cum poate fi aşa", zice femeia.

De gât cu secretarul

Alin Peti, fost şef al ARR BihorPe un alt sătean, Alin Peti (foto), fost şef al ARR Bihor, acum director la CAO Beiuş, l-a sunat vara trecută noapte de noapte, de pe un număr ascuns, cerându-i 5.000 euro ca să nu-i răpească şi să-i omoare copilul. Omul n-a ştiut cine îl ameninţa, a făcut plângere la Poliţie, dar tot el a fost cel care l-a dibuit. Ioan Coste a şi fost trimis în judecată pentru şantaj, dar Judecătoria Beiuş tocmai l-a achitat săptămâna trecută, pe motiv că fapta lui "nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni".

"Nu s-a liniştit nici după ce a ajuns cercetat. Ca să se răzbune, mi-a tăiat roţile de la o maşină, de la un camion şi de la un tractor, a furat bicicleta copilului, îmi intra noaptea în fermă, fura din frigidere... N-am mai făcut reclamaţii, că ar însemna să stau toată ziua pe la Poliţie, pentru declaraţii. Dar pentru povestea cu copilul nu-l las, nu va rămâne aşa", susţine Peti, revoltat.

Pe Kiki l-a reclamat şi secretarul comunei, că l-a luat de gât chiar în sediul Primăriei, furios că nu voia să-i dea datele personale ale unor săteni. "A vrut să-i dau CNP-urile celor cu care avea probleme. Când i-am spus că nu se poate, m-a luat de gât. L-am şi filmat, am depus o plângere pentru ultraj, am dat şi înregistrarea, dar i-au clasat dosarul. Nu mai înţeleg ce se întâmplă", zice Florin Puie.

Condamnat şi nu prea

Tot de ultraj s-au plâns şi şeful de post, Ioan Gudiu, şi ajutorul acestuia, Andrei Ţepuş, pe care Coste i-a atacat în 2019, când agenţii l-au căutat acasă cu un proces-verbal de sancţionare, după un scandal pe care îl provocase. De altfel, în dosarul cu poliţiştii, acum două săptămâni, a şi fost condamnat la un 1 an şi 9 luni de închisoare cu suspendare.

Fiind în proces cu el, poliţiştii nu au mai preluat reclamaţiile sătenilor îndreptate împotriva lui, trimiţând oamenii la Ştei. Dar şi poliţiştii de acolo, zic localnicii, se iau de cap când aud de Kiki şi chiar cer să nu-i mai bombardeze cu plângeri ori să se împace cu el.

Mădălin Suciu, reclamantA păţit-o şi Mădălin Suciu (foto), luat la ochi de Coste după ce a ajuns martor împotriva lui în procesul poliţiştilor. "Mi-a intrat în curte şi mi-a înţepat cauciucurile de la bicicletă, apoi mi-a furat motoreta parcată în faţa casei. I-au găsit şi cuţitul cu care a tăiat lanţul. După ce am făcut reclamaţie, a venit o poliţistă de la Ştei ca s-o retrag, că pe ei îi costă mai mult să-l dovedească decât motoreta pe care mi-a furat-o şi bicicleta pe care mi-a distrus-o", zice cu obidă Mădălin.

Chetă în numele primarului

Stela Pirtea, victimăDar plângerile continuă. Stela Pirtea (foto), o tânără din Poieni, a apelat la poliţişti după ce Coste i-a lovit cu o furcă fetiţa de 7 ani, târând-o apoi de păr pe stradă. O altă femeie din sat, Loredana Dan, a sunat la Poliţie recent, pe 8 aprilie, după ce bărbatul a urlat la ea, în plină stradă, de faţă cu copiii, şi şi-a tras jos pantalonii, arătându-i organul.

Şi asta nu e tot. Pentru că nu are bani, Kiki umblă prin sate cu "colecta", păcălind mai ales văduvele bătrâne. "La un moment dat a cerut câte 30 lei. A zis că trebuie să le dăm muncitorilor care lucrau la conducte. Acum, când a aflat că primaru-i bolnav, s-a dus pe la bătrâne să ceară bani pentru operaţia lui. E de toată groaza...", spune Mădălin Suciu.

Nu doar localnicii au zăcut victime nebuniilor lui Coste, ci şi echipajele medicale de urgenţă pe care le-a chemat de două ori în ultima lună, sub pretextul că se simte rău. Realitatea, zic oamenii, a fost că voia să ajungă la Beiuş şi n-a găsit "ocazie", aşa că a sunat la 112, fiind transportat la Compartimenul de Urgenţă al spitalului de unde, după investigaţii, a fost lăsat să plece. "A făcut-o de două ori, l-a luat ambulanţa chiar din faţa barului", povesteşte un sătean.

Normal, dar...

Deşi oamenii locului cred că nu-i cu toate "ţiglele la casă", mai ales că o vreme a şi fost internat la Spitalul de Neuropsihiatrie din Nucet, poliţiştii şi procurorii susţin că bărbatul a fost testat şi găsit cu discernământ. În schimb, Coste (foto jos) se declară doar "stresat", jurându-se că toate acuzaţiile la adresa sa "sunt minciuni".

"N-am nimic cu nimeni, n-am înjurat, n-am bătut pe nimeni, n-am furat, mint toţi. Io cheltui 3 milioane de lei pe lună pentru boabe de stres din cauza lor. Toţi îs pe mine, pentru că n-am pe nimeni. Toţi mă provoacă, şi şeful de post, să dau în cineva. Io nu dau în nimeni", pretinde Kiki, hotărât să se răzbune pe toţi "duşmanii" cu care are baiuri.

"Dacă scăp de puşcărie - uitaţi aci’ la mine, că io trăiesc mult, că mama are 98 ani, iar bunica a trăit până la 102 - io mă duc în străinătate, că am trei nepoţi. Stau 10 ani, adun vreo 3 miliarde. Cu banii ăia, aduc mafia din Sicilia şi, pe rând, pe toţi îi execută, pe Alin Peti, pe Suciu, pe domnul şef de la Parchet, pe şeful de post, pe toţi... În 3 ani îi termin. Şi când oi avea 80 de ani, mă întorc în România şi zic: da, io i-am pus să-i omoare!", zice Kiki. Îşi va face dreptate cu mâna altora, cum ar veni, rece, calculat şi... cu tot discernământul.


DOSARIADA
Reclamat şi reclamant

prim-procurorul Parchetului Beiuş, Cosmin Pantea Pe numele lui Ioan Coste s-au strâns din 2019 până în prezent 11 dosare penale, dintre care trei au fost trimise în faţa instanţei. "Cauzele privesc infracţiuni de ameninţare, loviri şi alte violenţe, distrugere, ultraj, violare de domiciliu, şantaj", susţine prim-procurorul Parchetului Beiuş, Cosmin Pantea (foto), şi el "duşman" de-al lui Kiki, care îl acuză de abuz.

Pe lângă acestea, la Poliţia Ştei şi Parchetul Beiuş aşteaptă să fie rezolvate alte câteva zeci de petiţii, în parte ale sătenilor din Poienii de Jos, care cer să se ia măsuri împotriva lui Coste, iar altele depuse în replică de el împotriva reclamanţilor săi.

De ce nu se iau măsuri mai ferme împotriva bărbatului şi dacă e adevărat că poliţiştii au încercat să-i convingă pe reclamanţi să-şi retragă plângerile, reprezentanţii Poliţiei au refuzat să comenteze. "La Inspectoratul de Poliţie Bihor nu s-au depus reclamaţii legat de astfel de aspecte. Dacă există, se vor dispune cercetări de către şeful Inspectoratului", a transmis BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, comisarul-şef Alina Fărcuţa.

Vezi mai jos video reportaj! Atenție, conținut explicit!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
::::))))))
Pe fiecare ulita din Bihor, gaseti un batran ca asta :::))))
Postat 30 Aprilie 2021, 23:49 de Sandu2100
Râde ciobul de oala spartă
Boacter, mare mândrie pe capul tău că dintre ciurucuri numai tu ai reușit să nu te răstorni! Iar dacă ești lăsat să comentezi pe aici, pentru tine înseamnă că ai ajuns foarte departe!
Postat 30 Aprilie 2021, 09:43 de FaBULA
Caracal
Binș, unde s-o rasturnat ciurucurile
Postat 30 Aprilie 2021, 08:40 de Boacter
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0683 RON
  • 1 EUR = 4.9253 RON
  • 1 HUF = 0.0138 RON