URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
30 Ianuarie 2024, 20:53

„Teatrul vine la tine”: Spectacole de teatru gratuite în satele din Bihor

„Teatrul vine la tine”: Spectacole de teatru gratuite în satele din Bihor Imagine generică, sursa: Fundația Comunitară Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociația Teatrul de Copii din Oradea, sub îndrumarea actorului Şerban Borda, va aduce spectacole în mediul rural prin proiectul "Teatrul vine la tine", sprijinit de Fundaţia Comunitară Oradea (FCO). Evenimentele sunt gratuite şi vor avea loc în 5 sate din judeţul Bihor.

Aflat la a treia ediţie, proiectul este finanţat de Fundaţia Comunitară prin Bursa Talentelor, ediția a X-a, iar detalii despre acesta au fost prezentate marţi într-o conferinţă de presă susţinută de Şerban Borda.

Dragoste cu năbădăi

"Anul acesta am avut plăcuta surpriză să văd că fondurile pentru proiectele culturale s-au mărit şi am observat că e o tendinţă la nivel naţional. M-am bucurat că inclusiv la Fundaţia Comunitară Oradea se întâmplă acest lucru", a declarat actorul Şerban Borda (foto), care a adăugat că se bucură că proiectul propus de el se află printre cele cinci finanțate de FCO prin această bursă.

Șerban Borda

Proiectul îşi propune să aducă teatrul în mediul rural şi se adresează în special seniorilor, oferindu-le acces la activităţi culturale în proximitatea lor. „Bineînţeles că nu se adresează doar seniorilor, speranţa noastră este ca bunicii şi părinţii să vină însoţiţi de copii şi nepoţi”, a precizat inițiatorul proiectului.

"Prin „Teatrul vine la tine” dorim să ducem un spectacol de teatru în 5 localităţi rurale din judeţul Bihor. În primele două ediţii am fost în zona rurală şi mic urbană din Bihor, dar cu spectacole pentru copii. Ne-am hotărât ca, de data asta, să îl dedicăm seniorilor şi dorim ca în aceste localităţi rurale din judeţul Bihor să ajungem la cel puţin 500 de seniori", a adăugat Borda.

Astfel, în luna iunie a acestui an, în localităţile Suplacu de Barcău, Gepiu, Tinca, Tulca şi Vadu Crişului se vor juca în aer liber spectacolele "Dragoste cu năbădăi", după "Ursul" şi "Cerere în căsătorie" de A.P. Cehov.

Din distribuţie fac parte actorii Mihaela Gherdan, Şerban Borda, Corina Cernea şi Andrian Locovei.

"În zona rurală, din păcate, activităţile culturale se cam reduc la mersul la biserică şi la zilele comunei", a constatat Borda, dar a subliniat că există public şi pentru alte activităţi culturale organizate la sat. 

"Majoritatea bihorenilor se află undeva între 45 de minute şi 2 ore de cel mai apropiat loc în care pot vedea un eveniment cultural. Sincer, nu văd pe nimeni să se urce în maşină, de la marginea judeţului, să facă 2 ore până în Oradea să vadă un spectacol şi, după, să meargă 2 ore înapoi. Atunci m-am gândit că este important să mergem noi spre ei", a adăugat actorul. 

Profesorul trăsnit

Pe de altă parte, Asociaţia Culturală Teatrul de Copii a obţinut finanţare de la Fundaţia Comunitară Oradea, prin Fondul Ştiinţescu 6.0, și pentru "Profesorul Trăsnit", un proiect ce va explica ştiinţa într-un mod accesibil şi atrăgător pentru elevi, cu ajutorul artei teatrale.

Acest proiect are ca scop organizarea de spectacole interactive pentru copii, în luna mai, în alte 5 localităţi: Roşia, Parhida, Batăr, Vârciorog şi Marghita. Actorul Şerban Borda va interpreta personajul Profesorul Trăsnit, prezentând cunoştinţe elementare de fizică, chimie şi matematică într-un mod captivant.

"Motivul pentru care am ales să finanţăm proiectele propuse de Şerban a fost faptul că a identificat foarte bine nevoile. Ambele programe încearcă să răspundă la nişte nevoi şi să vină cu nişte soluţii. În cadrul Profesorului Trăsnit a fost vorba de nevoia de a aduce ştiinţa în rândul unor copii din mediul rural care, poate, nu au acces la ştiinţă mai mult decât prin intermediul unor manuale. Şi cum să faci să fie şi mai interesantă ştiinţa pentru ei şi să o înţeleagă cât mai bine, dacă nu prin arta teatrală?", a adăugat şi Beatrice Bungo, manager de comunicare al Fundaţiei Comunitare, prezentă la conferinţa de presă. 

Proiectul "Teatrul vine la tine" este finanţat de FCO cu suma de 19.258 lei, în timp ce pentru "Profesorul trăsnit" Fundaţia a alocat un buget total de 17.700 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mare minune că niște edili ai PNL ...
... au fost de acord să finanțeze deplasări cultural-educative în mediul rural, în loc ca pe banii cheltuiți astfel să mai spargă un parc spre exemplu, ca să pună de o pastilă betonată cu tartar pentru dat vreo doi-trei cu rolele.
Postat 31 Ianuarie 2024, 09:39 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON