URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2024, 20:53

„Teatrul vine la tine”: Spectacole de teatru gratuite în satele din Bihor

„Teatrul vine la tine”: Spectacole de teatru gratuite în satele din Bihor Imagine generică, sursa: Fundația Comunitară Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociația Teatrul de Copii din Oradea, sub îndrumarea actorului Şerban Borda, va aduce spectacole în mediul rural prin proiectul "Teatrul vine la tine", sprijinit de Fundaţia Comunitară Oradea (FCO). Evenimentele sunt gratuite şi vor avea loc în 5 sate din judeţul Bihor.

Aflat la a treia ediţie, proiectul este finanţat de Fundaţia Comunitară prin Bursa Talentelor, ediția a X-a, iar detalii despre acesta au fost prezentate marţi într-o conferinţă de presă susţinută de Şerban Borda.

Dragoste cu năbădăi

"Anul acesta am avut plăcuta surpriză să văd că fondurile pentru proiectele culturale s-au mărit şi am observat că e o tendinţă la nivel naţional. M-am bucurat că inclusiv la Fundaţia Comunitară Oradea se întâmplă acest lucru", a declarat actorul Şerban Borda (foto), care a adăugat că se bucură că proiectul propus de el se află printre cele cinci finanțate de FCO prin această bursă.

Șerban Borda

Proiectul îşi propune să aducă teatrul în mediul rural şi se adresează în special seniorilor, oferindu-le acces la activităţi culturale în proximitatea lor. „Bineînţeles că nu se adresează doar seniorilor, speranţa noastră este ca bunicii şi părinţii să vină însoţiţi de copii şi nepoţi”, a precizat inițiatorul proiectului.

"Prin „Teatrul vine la tine” dorim să ducem un spectacol de teatru în 5 localităţi rurale din judeţul Bihor. În primele două ediţii am fost în zona rurală şi mic urbană din Bihor, dar cu spectacole pentru copii. Ne-am hotărât ca, de data asta, să îl dedicăm seniorilor şi dorim ca în aceste localităţi rurale din judeţul Bihor să ajungem la cel puţin 500 de seniori", a adăugat Borda.

Astfel, în luna iunie a acestui an, în localităţile Suplacu de Barcău, Gepiu, Tinca, Tulca şi Vadu Crişului se vor juca în aer liber spectacolele "Dragoste cu năbădăi", după "Ursul" şi "Cerere în căsătorie" de A.P. Cehov.

Din distribuţie fac parte actorii Mihaela Gherdan, Şerban Borda, Corina Cernea şi Andrian Locovei.

"În zona rurală, din păcate, activităţile culturale se cam reduc la mersul la biserică şi la zilele comunei", a constatat Borda, dar a subliniat că există public şi pentru alte activităţi culturale organizate la sat. 

"Majoritatea bihorenilor se află undeva între 45 de minute şi 2 ore de cel mai apropiat loc în care pot vedea un eveniment cultural. Sincer, nu văd pe nimeni să se urce în maşină, de la marginea judeţului, să facă 2 ore până în Oradea să vadă un spectacol şi, după, să meargă 2 ore înapoi. Atunci m-am gândit că este important să mergem noi spre ei", a adăugat actorul. 

Profesorul trăsnit

Pe de altă parte, Asociaţia Culturală Teatrul de Copii a obţinut finanţare de la Fundaţia Comunitară Oradea, prin Fondul Ştiinţescu 6.0, și pentru "Profesorul Trăsnit", un proiect ce va explica ştiinţa într-un mod accesibil şi atrăgător pentru elevi, cu ajutorul artei teatrale.

Acest proiect are ca scop organizarea de spectacole interactive pentru copii, în luna mai, în alte 5 localităţi: Roşia, Parhida, Batăr, Vârciorog şi Marghita. Actorul Şerban Borda va interpreta personajul Profesorul Trăsnit, prezentând cunoştinţe elementare de fizică, chimie şi matematică într-un mod captivant.

"Motivul pentru care am ales să finanţăm proiectele propuse de Şerban a fost faptul că a identificat foarte bine nevoile. Ambele programe încearcă să răspundă la nişte nevoi şi să vină cu nişte soluţii. În cadrul Profesorului Trăsnit a fost vorba de nevoia de a aduce ştiinţa în rândul unor copii din mediul rural care, poate, nu au acces la ştiinţă mai mult decât prin intermediul unor manuale. Şi cum să faci să fie şi mai interesantă ştiinţa pentru ei şi să o înţeleagă cât mai bine, dacă nu prin arta teatrală?", a adăugat şi Beatrice Bungo, manager de comunicare al Fundaţiei Comunitare, prezentă la conferinţa de presă. 

Proiectul "Teatrul vine la tine" este finanţat de FCO cu suma de 19.258 lei, în timp ce pentru "Profesorul trăsnit" Fundaţia a alocat un buget total de 17.700 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mare minune că niște edili ai PNL ...
... au fost de acord să finanțeze deplasări cultural-educative în mediul rural, în loc ca pe banii cheltuiți astfel să mai spargă un parc spre exemplu, ca să pună de o pastilă betonată cu tartar pentru dat vreo doi-trei cu rolele.
Postat 31 Ianuarie 2024, 09:39 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON