URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2020, 11:00

Teama de virus, frica de șef

Teama de virus, frica de șef foto generic, sursa: doctorbuildings.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În vremurile pandemiei, când teama de inamicul invizibil creşte de la zi la zi, tot frica de şefi rămâne mai puternică în România. De când medicii şi asistenţii din spitale s-au trezit că nu au materiale de protecţie, unii au avut curajul să îşi strige nemulţumirea în public, în faţa camerelor de luat vederi. Dar cei mai mulţi dintre ei au cerut să li se protejeze identitatea. Au apărut astfel în jurnalele TV cu feţele ascunse şi vocile distorsionate, de parcă ar fi intrat în programul de protecţie a martorilor.

Să strigi în gura mare că n-ai ce-ţi trebuie pentru munca de zi cu zi e interzis în sistem. În orice sistem. E revoltă, e disidenţă, e sabotaj! Dăunează la funcţie, la avansări, la sporuri sau măriri de salarii, la relaţiile cu colegii şi cu şefii. Frica de realitate şi băgatul capului în nisip prevalează în faţa sincerităţii. Dacă nu ne spunem baiurile în faţă, parcă nici ele nu-s aşa de mari. Cel care tace e înţelept, cel care deschide gura e executat, poate nu azi, dar într-o zi tot o va păţi cumva. "Era o persoană incomodă", îi va fi cioplit pe cruce.

Virusul cel mai periculos din jurul nostru rămâne tot incompetenţa. Blestemul politichiei care înscăunează oameni din motive de loialitate, nicidecum de performanţă, face mai multe victime decât pandemiile. Dar în vremuri de criză ei nu îşi mai pot ascunde limitele intelectuale şi nepriceperile profesionale. Cu "Să trăiţi, şefu!" şi "Mulţumesc, boierule!" nu se face performanţă, doar se ia un salariu bun şi se acumulează o pensie ultra-decentă. Iar schimbarea de lideri la 2-3 luni nu rezolvă nimic.

Le recomand oamenilor cu feţele ascunse şi vocile distorsionate să nu se mai teamă. Cu cât vor fi mai mulţi, cu atât vor fi mai greu de persecutat. Ceea ce au ei de spus este real. Să vrei o mască de protecţie nu e o dorinţă absurdă, să vrei combinezon în vreme de pandemie nu e un moft, să ai proceduri medicale puse la punct nu este un cadou din partea lui Dumnezeu. Sistemul de sănătate nu e femeia aia grasă pe care o minţi frumos spunându-i că arată bine şi că a mai slăbit. Dacă nu spui lucrurilor pe nume, condamni oamenii la suferinţă şi la moarte.

Nu cred că pesediştii, peneliştii, useriştii sau udemeriştii au moduri diferite de a reacţiona în faţa unei boli. Organismele lor sunt identice, funcţionează la fel, indiferent de culoarea sângelui care le curge prin vene. Poate că momentul acesta este ideal pentru a-şi lua labele şi influenţa politică de pe sistemul de sănătate, să extirpeze politrucii înşurubaţi acolo împotriva firii şi să-l lase să-şi scoată singur la suprafaţă profesioniştii care să conducă cum scrie la carte. Fără licitaţii trucate, fără contracte cu dedicaţie, fără supraevaluări, fără soluţii de dezinfectare diluate, fără minciuni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON