URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
01 Aprilie 2020, 11:00

Teama de virus, frica de șef

Teama de virus, frica de șef foto generic, sursa: doctorbuildings.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În vremurile pandemiei, când teama de inamicul invizibil creşte de la zi la zi, tot frica de şefi rămâne mai puternică în România. De când medicii şi asistenţii din spitale s-au trezit că nu au materiale de protecţie, unii au avut curajul să îşi strige nemulţumirea în public, în faţa camerelor de luat vederi. Dar cei mai mulţi dintre ei au cerut să li se protejeze identitatea. Au apărut astfel în jurnalele TV cu feţele ascunse şi vocile distorsionate, de parcă ar fi intrat în programul de protecţie a martorilor.

Să strigi în gura mare că n-ai ce-ţi trebuie pentru munca de zi cu zi e interzis în sistem. În orice sistem. E revoltă, e disidenţă, e sabotaj! Dăunează la funcţie, la avansări, la sporuri sau măriri de salarii, la relaţiile cu colegii şi cu şefii. Frica de realitate şi băgatul capului în nisip prevalează în faţa sincerităţii. Dacă nu ne spunem baiurile în faţă, parcă nici ele nu-s aşa de mari. Cel care tace e înţelept, cel care deschide gura e executat, poate nu azi, dar într-o zi tot o va păţi cumva. "Era o persoană incomodă", îi va fi cioplit pe cruce.

Virusul cel mai periculos din jurul nostru rămâne tot incompetenţa. Blestemul politichiei care înscăunează oameni din motive de loialitate, nicidecum de performanţă, face mai multe victime decât pandemiile. Dar în vremuri de criză ei nu îşi mai pot ascunde limitele intelectuale şi nepriceperile profesionale. Cu "Să trăiţi, şefu!" şi "Mulţumesc, boierule!" nu se face performanţă, doar se ia un salariu bun şi se acumulează o pensie ultra-decentă. Iar schimbarea de lideri la 2-3 luni nu rezolvă nimic.

Le recomand oamenilor cu feţele ascunse şi vocile distorsionate să nu se mai teamă. Cu cât vor fi mai mulţi, cu atât vor fi mai greu de persecutat. Ceea ce au ei de spus este real. Să vrei o mască de protecţie nu e o dorinţă absurdă, să vrei combinezon în vreme de pandemie nu e un moft, să ai proceduri medicale puse la punct nu este un cadou din partea lui Dumnezeu. Sistemul de sănătate nu e femeia aia grasă pe care o minţi frumos spunându-i că arată bine şi că a mai slăbit. Dacă nu spui lucrurilor pe nume, condamni oamenii la suferinţă şi la moarte.

Nu cred că pesediştii, peneliştii, useriştii sau udemeriştii au moduri diferite de a reacţiona în faţa unei boli. Organismele lor sunt identice, funcţionează la fel, indiferent de culoarea sângelui care le curge prin vene. Poate că momentul acesta este ideal pentru a-şi lua labele şi influenţa politică de pe sistemul de sănătate, să extirpeze politrucii înşurubaţi acolo împotriva firii şi să-l lase să-şi scoată singur la suprafaţă profesioniştii care să conducă cum scrie la carte. Fără licitaţii trucate, fără contracte cu dedicaţie, fără supraevaluări, fără soluţii de dezinfectare diluate, fără minciuni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON