URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Aprilie 2020, 11:00

Teama de virus, frica de șef

Teama de virus, frica de șef foto generic, sursa: doctorbuildings.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În vremurile pandemiei, când teama de inamicul invizibil creşte de la zi la zi, tot frica de şefi rămâne mai puternică în România. De când medicii şi asistenţii din spitale s-au trezit că nu au materiale de protecţie, unii au avut curajul să îşi strige nemulţumirea în public, în faţa camerelor de luat vederi. Dar cei mai mulţi dintre ei au cerut să li se protejeze identitatea. Au apărut astfel în jurnalele TV cu feţele ascunse şi vocile distorsionate, de parcă ar fi intrat în programul de protecţie a martorilor.

Să strigi în gura mare că n-ai ce-ţi trebuie pentru munca de zi cu zi e interzis în sistem. În orice sistem. E revoltă, e disidenţă, e sabotaj! Dăunează la funcţie, la avansări, la sporuri sau măriri de salarii, la relaţiile cu colegii şi cu şefii. Frica de realitate şi băgatul capului în nisip prevalează în faţa sincerităţii. Dacă nu ne spunem baiurile în faţă, parcă nici ele nu-s aşa de mari. Cel care tace e înţelept, cel care deschide gura e executat, poate nu azi, dar într-o zi tot o va păţi cumva. "Era o persoană incomodă", îi va fi cioplit pe cruce.

Virusul cel mai periculos din jurul nostru rămâne tot incompetenţa. Blestemul politichiei care înscăunează oameni din motive de loialitate, nicidecum de performanţă, face mai multe victime decât pandemiile. Dar în vremuri de criză ei nu îşi mai pot ascunde limitele intelectuale şi nepriceperile profesionale. Cu "Să trăiţi, şefu!" şi "Mulţumesc, boierule!" nu se face performanţă, doar se ia un salariu bun şi se acumulează o pensie ultra-decentă. Iar schimbarea de lideri la 2-3 luni nu rezolvă nimic.

Le recomand oamenilor cu feţele ascunse şi vocile distorsionate să nu se mai teamă. Cu cât vor fi mai mulţi, cu atât vor fi mai greu de persecutat. Ceea ce au ei de spus este real. Să vrei o mască de protecţie nu e o dorinţă absurdă, să vrei combinezon în vreme de pandemie nu e un moft, să ai proceduri medicale puse la punct nu este un cadou din partea lui Dumnezeu. Sistemul de sănătate nu e femeia aia grasă pe care o minţi frumos spunându-i că arată bine şi că a mai slăbit. Dacă nu spui lucrurilor pe nume, condamni oamenii la suferinţă şi la moarte.

Nu cred că pesediştii, peneliştii, useriştii sau udemeriştii au moduri diferite de a reacţiona în faţa unei boli. Organismele lor sunt identice, funcţionează la fel, indiferent de culoarea sângelui care le curge prin vene. Poate că momentul acesta este ideal pentru a-şi lua labele şi influenţa politică de pe sistemul de sănătate, să extirpeze politrucii înşurubaţi acolo împotriva firii şi să-l lase să-şi scoată singur la suprafaţă profesioniştii care să conducă cum scrie la carte. Fără licitaţii trucate, fără contracte cu dedicaţie, fără supraevaluări, fără soluţii de dezinfectare diluate, fără minciuni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON