URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2017, 15:10

Târgul e deschis! Orădenii sunt invitaţi la "marele spectacol al cărţii" în Piaţa Unirii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediţia a IV-a a Târgului Gaudeamus de la Oradea a fost deschisă oficial, miercuri, la prânz, când organizatorii, primarul Ilie Bolojan şi preşedintele de onoare al evenimentului, poetul Traian Ştef, i-au îndemnat pe orădeni să viziteze pavilionul de 400 metri pătraţi amplasat în premieră în Piaţa Unirii şi plin cu volume aduse de edituri de top.

Gaudeamus poposeşte anul acesta în Oradea în perioada 10-14 mai şi aduce 60 de expozanţi reuniţi în 40 de standuri, cu belestristică, volume de psihologie, noi apariţii editoriale, CD-uri şi discuri, cărţi pentru copii, cărţi religioase, bestseller-uri, etc.

Deschiderea oficială s-a făcut rapid, în cinci minute, timp în care au ţinut scurte speech-uri Bogdan Roşca, directorul Radio Cluj, reprezentant al organizatorilor, primarul Ilie Bolojan şi preşedintele de onoare al acestei ediţii, poetul Traian Ştef, redactor-şef al Revistei Familia.

"Suntem convinşi că şi de această dată vom depăşi numărul de vizitatori de la ediţia precedentă. Vreau să mulţumesc în mod special Primăriei Oradea. Este singura primărie din ţară care se implică nu numai logistic, ci contribuie şi financiar pentru a aduce cărţile primăvara aici la Oradea", a spus Bogdan Roşca.

Primarul Ilie Bolojan i-a îndemnat pe orădeni să viziteze târgul. "Evenimentul a devenit deja o tradiţie în Oradea. Totuşi, este prima oară când se ţine în Piaţa Unirii, această frumoasă piaţă a oraşului. Vreau să le mulţumesc organizatorilor şi vă invit pe toţi să cumpăraţi şi să citiţi carte în următoarele zile", a spus edilul.

La rândul său, poetul Traian Ştef a vorbit despre cărţi ca fiind "o merinde de drum lung". "Cu multe vremuri înainte în acest spaţiu era marele târg al oraşului. Astăzi, aici - prin grija Primăriei şi a organizatorilor - este marele târg al cărţii, marele spectacol al cărţii. Cartea este o merinde de drum lung. Aşa cum ştiţi, Gheorghe Şincai umbla pe păşunile Transilvaniei cu desaga cu cărţi. Aceste cărţi au făcut România. Îi îndemn pe orădeni să vină să-şi ia această merinde, care nu trebuie consumată imediat, care nu se strică şi nu se termină…", a spus preşedintele de onoare al ediţiei a IV-a Târgului Gaudeamus.

În pavilionul din Piaţa Unirii se găsesc mii de titluri, între care romane celebre, cărţi motivaţionale, dicţionare, cărţi în limba engleză, noii apariţii, biografii şi autobiografii, multe cărţi şi albume pentru copii. Între expozanţi se numără Humanitas, RAO, Nemira, în premieră editura Şcoala Ardeleană din Cluj, Univers Enciclopedic, Aquila, Grupul Editorial ALL şi Editura Trei. Toate au fie o parte dintre cărţi, fie toate titlurile la preţuri reduse.

În premieră, lângă pavilionul expoziţional, editura orădeană R&R a amenajat un "colţ al cititorului", unde vizitatorii pot răsfoi diverse cărţi puse la dispoziţie de R&R şi pot bea o cafea. Programul de vizitare este: miercuri - sâmbătă între orele 10.00 şi 20.00, iar duminică între orele 10.00 şi 15.00. 


Evenimente Gaudeamus Oradea:

Joi, 11 mai

12.00 - 13.30 EDITURA CASA: Lansare de carte: "Prietenii păsărilor", autor Orbán Zoltán, Invitaţi: Váncsa Éva - Societatea Ornitologică Română

16.00 – 17.30 EDITURA CASA: Lansare de carte: "Compoziţia", autor Kőnig Frigyes, Invitaţi: dr. Ramona Novicov - critic de artă, studenţi ai Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, Universitatea Oradea

Sâmbătă, 13 mai

10.30 – 11.00 EDITURA CARMINIS: Lansarea volumelor "Când paronimele preferă rimele. Mic dicţionar de paronime", autor Passionaria Stoicescu; "Ultimul Hrisov", autor Petru Demetru Popescu, Invitaţi: Traian Ştef, redactor revista "Familia", Prezintă: Carmen Iordăchescu, director editorial

11.00 – 11.30 EDITURA ŞCOALA ARDELEANĂ: Întâlnire cu Ion Simuţ; Lansarea volumului din Colecţia "Şcoala ardeleană de critică şi istorie literară": "Literaturile române postbelice" de Ion Simuţ; Sesiune de autografe

11.30 - 12.00 EDITURA ŞCOALA ARDELEANĂ: Întâlnire cu Paşcu Balaci; Lansarea volumului: "Sonetele Sfântului Munte Athos" de Paşcu Balaci (Colecţia "Şcoala ardeleană de poezie"); Invitat special: Ion Simuţ; Sesiune de autografe

12.00 – 12.30 RADIO ROMÂNIA: Invitaţi de nota 10: Olimpicii României

12.30 – 13.30 EDITURA ŞCOALA ARDELEANĂ: Întâlnire cu Ioan Bolovan; Lansarea volumelor din Colecţia "Şcoala ardeleană de istorie": "Istoria Transilvaniei" de Ioan-Aurel Pop şi Ioan Bolovan, Ediţia a II-a, revăzută, adăugită şi ilustrată. Proiect editorial susţinut de Banca Transilvania, apărut sub egida Academiei Române – Centrul de Studii Transilvane şi recomandat de Revista Sinteza; "Primul Război Mondial şi realităţile demografice din Transilvania. Familie, moralitate şi raporturi de gen" de Ioan Bolovan, prefaţă de Liviu Maior; "Ispititoarea Transilvanie. Multiperspectivitate şi adevăr în istoria unei provincii" de Ioan Bolovan şi Sorina Paula Bolovan; Invitat special: Sorin Şipoş; Sesiune de autografe.

13.30 - 14.00 EDITURA ŞCOALA ARDELEANĂ: Întâlnire cu Traian Ştef; Recital de poezie Traian Ştef, din volumele "Laus" şi "Poemul de dragoste" (Colecţia "Şcoala ardeleană de poezie"); Invitat special: Ioan Moldovan; Sesiune de autografe

14.00 - 15.30 EDITURA CASA: Atelier de creaţie: pictură pe sticlă; Invitată: Tóth Beáta - Dekor Mania, Oradea

15.30 - 17.00 EDITURA CASA: Atelier de creaţie: semne de carte cu tehnica "string art"; Invitată: Tóth Beáta - Dekor Mania, Oradea

18.00  RADIO ROMÂNIA: Tombola GAUDEAMUS

Duminică, 14 mai

13.00 DECERNAREA TROFEELOR GAUDEAMUS ORADEA, EDIŢIA A IV - A

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
coment
O singura problema: au blocat accesul pe langa cort a.i. iti ramane sa calci pe pamant daca vrei sa treci pe langa el pe partea dreapta. Targ caravana - iau banii si pleaca. Librariile locale pierd.
Postat 11 Mai 2017, 09:09 de alexcuce
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON