URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 24 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mare vâlvă a făcut vestea că România a dat unul din cele patru sisteme Patriot Ucrainei. Dacă nouă ne ardea buza după ele, erau operaționalizate de mult, dar abia acum am reușit să punem în funcțiune a doua baterie. Și nici nu e sigur că cele gata montate chiar sunt pregătite de luptă, că în armia română mereu se vor găsi niște ”majuri” să vândă motorină, să fure niște piese, cum s-a întâmplat de altfel la baza Kogălniceanu sub ochii mirați ai americanilor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
25 Mai 2024, 13:15

Țara Moților a devenit ecomuzeu: Șapte comune, inclusiv una din Bihor, și-au asumat obligația de a conserva locurile și obiceiurile din Apuseni (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șapte comune de pe teritoriul Parcului Natural Apuseni au semnat, vineri, la intersecția celor trei județe pe care se întinde parcul – Bihor, Cluj și Alba – Carta Ecomuzeului Țării Moților, un document prin care se obligă să păstreze identitatea locală și să promoveze o dezvoltare socio-economică durabilă, în beneficiul comunităților locale.

La intersecția județelor

Inițiativa a avut-o Administrația Parcului Natural Apuseni, care a invitat toate cele 18 comune eligibile, adică aflate în Țara Moților din Apuseni, să se alăture demersului. Deocamdată, la fondarea ecomuzeului, doar 7 primării au participat: Buntești din Bihor, Arieșeni, Gârda de Sus, Scărișoara și Hoea din județul Alba, respectiv Săcuieu și Mărgău din Cluj.

„Ne-am propus ca până la finalul anului să încheiem procesul de adeziune”, a declarat pentru BIHOREANUL Alin Moș, directorul APNA.

Fondarea Ecomuzeului Țara Moților a fost marcată în Poiana Călineasa, locul unde cele trei județe din Apuseni se intersectează și unde vineri a fost dezvelit un monument anume creat: o bornă din lemn de fag, cu trei fețe, fiecare întoarsă spre unul dintre cele trei județe. Monumentul stă pe un postament de piatră și este acoperit, ca să fie protejat cât mai mult timp, și a fost dezvelit vineri, în prezența reprezentanților APNA, ai primăriilor fondatoare și a câtorva sute de oameni din Țara Moților.

Apoi, edilii celor 7 primării au semnat propriu-zis Carta Ecomuzeului, asumându-și astfel zece principii, inclusiv să susțină comunitatea locală în inventarierea și păstrarea patrimoniului cultural material și imaterial, să promoveze protejarea activă și punerea în valoare a peisajului caracteristic teritoriului Ecomuzeului Țării Moților, să contribuie la diseminarea valorilor culturale ale trecutului și prezentului care au inspirat înființarea Ecomuzeului ori să creeze și să mențină condițiile esențiale funcționării acestuia.

Cu ce-i ajută pe moți?

După ceremonie, toți participanții au petrecut la prima „expoziție” a ecomuzeului, adică o demonstrație gastronomică a moților din Apuseni și o alta a folclorului care îi caracterizează. Pentru toți cei prezenți, o bună ocazie să socializeze, sărbătorind așa cum și strămoșii lor o făceau, cu mâncare și muzica locului.

„M-am bucurat că am găsit optimism la oamenii de acolo. La eveniment, au fost două categorii de remarci. Una a fost de mulțumire pentru eforturile de a începe acest demers și de a-l concretiza, prin crearea Ecomuzeului. A doua categorie a venit de la oameni mai în vârstă care m-au întrebat ce poate să schimbe în bine pentru ei Ecomuzeul. Ca să le răspund, i-am întrebat de câte generații a fost nevoie ca să se ajungă la ce are fiecare familie, ca proprietate. Aici e cheia subiectului. Pentru ceea ce au majoritatea oamenilor astăzi au fost 10-15, poate 20 de generații care au muncit și au creat acele suprafețe de teren pe care le posedă, pentru că zona era împădurită, și le-au lăsat familiilor. Averea pe care o au s-a adunat în generații, s-a lucrat greu pentru ea, dar se poate pierde într-o oră. Asta încercăm să evităm, toți cei de-acolo să-și păstreze avuția, de orice fel ar fi ea”, a declarat Moș pentru BIHOREANUL.

Directorul APNA a transmis că Ecomuzeul Țării Moților nu va schimba nimic din rânduiala locului, ci doar va milita pentru conservare. „Înseamnă să rămâi ceea ce ești, să nu devii altceva. Zonele se vor moderniza în continuare, nimeni nu exclude asta, dar oamenii trebuie să nu se transforme”, a precizat Moș.

Din Bihor, mai pot adera la Ecomuzeul Țării Moților primăriile din Budureasa, Pietroasa, Câmpani și Nucet.

Evenimentul din Poiana Călineasa a marcat și Ziua Europeană a Parcurilor Naturale, sărbătorită an de an pe 24 mai.


Principiile asumate de fondatorii Ecomuzeului Țării Moților:

1. Să constituim Ecomuzeul Țării Moților începând cu data semnării prezentei Carte, prin asocierea unităților administrativ-teritoriale cu scopul păstrării identității locale și promovării unei dezvoltări socio-economice durabile în beneficiul comunităților locale;

2. Să facilităm și să susținem implicarea activă a membrilor comunităților locale în inventarierea și păstrarea patrimoniului cultural material și imaterial, și de asemenea în planificarea, implementarea și evaluarea activităților ecomuzeale, creând un cadru inclusiv de reprezentare a domeniilor socio-culturale și economice, în principal cele ale antreprenoriatului, educației, culturii, administrației publice și societății civile;

3. Să promovăm și să susținem politicile și acțiunile care vizează protejarea  activă și punerea în valoare a peisajului caracteristic teritoriului Ecomuzeului Țării Moților, înțeles ca spațiu distinctiv și fundament al identității comunităților noastre, cu obiective de calitate a peisajului stabilite prin consultarea continuă cu toți cei interesați;

4. Să contribuim activ la diseminarea valorilor culturale ale trecutului și prezentului care au inspirat înființarea Ecomuzeului Țării Moților;

5. Să creăm și să menținem condițiile esențiale a funcționării ecomuzeului prin promovarea unor politici publice care să integreze funcțiile de cercetare, documentare, conservare și punere în valoare a patrimoniului cultural material și imaterial reprezentativ din punct de vedere al trecutului nostru cu scopul păstrării și asigurării continuității identității locale;

6. Să asigurăm o împletire armonioasă a valorilor trecutului și prezentului astfel încât să contribuim semnificativ la creșterea rezilienței comunităților noastre în contextul schimbărilor socio-economice, culturale și climatice la care asistăm azi,

7. Să realizăm evenimente anuale sau specifice prin care să punem în valoare cultura locală, respectând trecutul și moștenirea lăsată de înaintașii noștri, asigurând în acest fel continuitatea identității culturale pentru generațiile viitoare, precum și recunoașterea și aprecierea națională și internațională.

8. Să participăm activ la planificarea utilizării patrimoniului cultural material și imaterial al comunităților noastre, precum și al capitalului natural al întregului teritoriu, într-un mod sustenabil, și să îmbunătățim capacitatea de autoguvernare a comunităților noastre rurale;

9. Să sprijinim și să contribuim activ la educarea și formarea generațiilor tinere din comunitățile noastre, în scopul conștientizării și aprecierii valorilor identitare, precum și asigurării implicării lor viitoare în viața comunităților din care provin.

10. Pentru asigurarea unei evoluții naturale a ecomuzeului din punct de vedere teritorial, considerăm procesul de formare a Ecomuzeului Țării Moților ca unul deschis aderării altor unități administrativ-teritoriale învecinate, cu condiția ca teritoriul acestora să se suprapună parțial cu suprafața Parcului Natural Apuseni și a ariilor naturale protejate integrate. Aderarea acestora se va face prin semnarea de către reprezentanții delegați în acest scop a unui addendum la prezenta Carta.

Articole pe aceeași temă:
Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
E clar că la Buntești nu a ajuns încă niciun liberal din tribul Bolojan&Co.
Că altfel ... adio tradiții, conservare și tot felul de obiceiuri specifice, care nu potrivesc nicicum cu turnatul inutil de betoane, oriunde se vede o pajiște naturală și niște copaci seculari prin jur.
Postat 25 Mai 2024, 18:46 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6535 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON