URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2019, 16:14

Tânărul fermier: Agricultori de succes din Bihor, care s-au dezvoltat cu bani europeni, prezentaţi la Prefectură (FOTO / VIDEO)

În satele bihorene se poate face şi agricultură profitabilă, nu doar de subzistenţă! Este mesajul pe care l-au transmis şase tineri fermieri, beneficiari de fonduri europene pentru agricultură, miercuri, în şedinţa Colegiului Prefectural.

Cei şase au ajuns la Prefectură la invitaţia directorului Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Bihor, Cristian Buzlea, chemat să prezinte raportul despre absorbţia de fonduri europene pentru măsuri în agricultură şi, îndeosebi, despre derularea programului "Tânărul fermier".

Potrivit lui Bulzea, prin acest program, peste 900 de bihoreni care au cel mult 40 de ani au primit 40.000 sau 50.000 de euro, pentru a-şi înfiinţa o fermă. Împreună, aceştia au atras 40 de milioane de euro.

Planuri mari

Succint, tinerii au spus ei înşişi cum au folosit banii. Adriana Tirb, funcţionară într-o bancă din Oradea, şi-a înfiinţat la Lăzăreni o fermă de lavandă, care acum este un punct de atracţie în special pentru mirii dornici să-şi facă poze în lanul mov. Cu banii europeni, "Lavanda Adrienne" a achiziţionat cele necesare pentru a produce ulei de lavandă, dar şi cutii de lemn personalizate, perfecte pentru cadouri "aromate". "Ultima tranşă, pe care urmează să o primesc, o voi folosi pentru a-mi deschide un magazin", a spus fermiera.

Lavanda Adrienne

Simona Liuţa Pop, proprietara a două solarii din Dernişoara, comuna Derna, în care cultivă căpşuni, fasole şi alte legume, a precizat că se străduiește să aducă pe piaţă soiuri autohtone, crescute fără chimicale. "Am încercat să nu vând otravă", a explicat ea. Planul ei pentru ultima tranşă de bani este să mai amenajeze patru solarii şi, dacă vânzările vor continua să meargă bine, să facă şi un centru de procesare. "În satul copilăriei mele", a spus tânăra, precizând că a amenajat solariile pe terenuri primite de la bunici.

Vedetă pe Facebook

Al treilea fermier prezentat în Colegiul Prefectural este unul care deja este "viral": Ionuţ Moldovan (foto), tânărul de 23 de ani care are pagina de Facebook "Ferma lui Ionuţ" şi care le duce acasă orădenilor care comandă de pe site-ul lui legume proaspete. În solarii din Roit, tânărul cultivă roşii, ardei, castraveţi şi alte legume, aşa cum au fac şi părinţii lui, încă din tinereţe. Toate se pot comanda online, iar pentru că legumele sunt şi gustoase, tânărul a devenit cunoscut în Bihor. Mărturisind, totodată, că fără aceşti bani nu reuşea să facă mai nimic...

Ionuţ Moldovan, Ferma lui Ionuţ

Lucian Sereş, un alt beneficiar al programului, a mărturisit că a avut o pasiune pentru animale de mic, aşa că a preluat de la bunicii lui mica lor exploataţie din Nojorid, adică patru vaci şi 12 hectare de teren. Azi cultivă 50 de hectare de pământ şi are 12 vaci, inclusiv un viţel de rasă Angus, dar şi 100 de oi. Cu banii din proiect şi-a cumpărat utilaje agricole şi plănuieşte să se dezvolte.

De la căpşuni la... salam

Pentru orădeni, căpşunile de Oşorhei, vândute în gherete chiar în forma fructului, devin un produs tot mai cunoscut, dar puţini ştiu că proprietara afacerii, Daniela Surdan, din Cheriu (comuna Oşorhei) s-a dezvoltat tot graţie banilor din "Tânărul fermier". Asta după ce cinci ani a lucrat în străinătate, la cules căpşuni şi sparanghel!

Acum, Daniela cultivă căpşuni pe 1,7 hectare, în solarii anume cumpărate din Anglia, care sunt culisante, astfel că ploaia ajune pe plante. "Provocarea cea mare a fost valorificarea. De aceea am cumpărat gheretele în formă de căpşuni", a explicat tânăra, de asemenea dornică să-şi extindă cultura.

Căpşuni din Oşorhei

Planuri mari are şi Marius Cacuci, fermier din Beznea (comuna Bratca), care de la un bivol deţiunt în 2016 a ajuns acum la o fermă de 60 de exemplare. De asemenea, tânărul şi-a extins suprafaţa de terenuri cultivate de la 10 hectare la 100! "La început am procesat lapte, dar acum nu, pentru că nu mai am cu cine să lucrez. Facem produse tradiţionale din carne", a spus Marius. Alături de un fermier din Arad, vrea să producă salam de mangaliţă şi bivol.

Toate aceste exemple au fost aplaudate de directorii prezenţi la şedinţa Colegiului Prefectural. Iar concluzia a tras-o directorul OJFIR Bihor: "Satul românesc are viitor".

Vezi mai jos video de prezentare a celor şase fermieri:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON