URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 21 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iunie 2014, 18:21

Tăieri cu ştampilă: Primăria va mai putea doborî copaci doar cu avizul APM

Tăieri cu ştampilă: Primăria va mai putea doborî copaci doar cu avizul APM FĂRĂ TEMEI. Ecologiştii orădeni au acuzat muncitorii RER Ecologic Service că au toaletat fără noimă pomii din Parcul Ghioceilor şi că aceştia s-au uscat. Societatea este responsabilă, însă, doar de toaletările de pe malul drept al Crişului Repede...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În curând, Primăria nu va mai avea voie să doboare copacii după cum pofteşte. Camera Deputaţilor a votat o lege care obligă primăriile din întreaga ţară să obţină avize pentru doborârea copacilor de la Agenţiile judeţene pentru Protecţia Mediului.


Noua lege ar trebui să-i liniştească pe ecologiştii orădeni, care urmăresc atent starea pomilor din oraş şi care nu iartă nicio greşeală. Chiar dacă uneori ei înşişi greşesc...

Amenzi mari

Noile obligaţii privind tăierile arborilor au fost introduse de Parlament în Legea 24/2007 privind administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor şi vizează exclusiv tăierile de arbori sănătoşi. Astfel, Primăria va putea să doboare cu de la sine putere doar arborii bolnavi, în timp ce pe cei care încurcă feluritele amenajări îi vor analiza şi specialiştii de mediu. În caz contrar, legea stabileşte amenzi între 40.000 şi 70.000 lei. Cât costurile de plantare a unei pădurici! Modificarea mai trebuie publicată în Monitorul Oficial, ca să intre în vigoare, aşa că este o chestiune de zile până când va fi literă de lege.

În teorie, noua lege ar trebui să asigure şi pacea între municipalitate şi ecologiştii orădeni, nemulţumiţi de multe ori când s-au făcut tăieri de arbori. Chiar zilele trecute, un grup de orădeni au acuzat Primăria că a tăiat zeci de pomi de pe strada Şelimbărului pentru amenajarea unor locuri de parcare, investiţia fiind considerată nepotrivită de "verzi".

Acuze verificate

Tot recent, ecologiştii i-au acuzat şi pe muncitorii operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, de nepricepere în toaletarea arborilor, arătând că mai mulţi copaci s-au uscat din această cauză. Conducerea societăţii a verificat acuzele, constatând însă că nu sunt fondate: o parte din lucrări nici nu fuseseră executate de muncitorii societăţii, iar în alte cazuri copacii erau bolnavi înainte de a fi toaletaţi.

Orădenii trebuie să ştie că RER Ecologic Service răspunde de toaletări doar pe malul drept al Crişului Repede şi că fiecare astfel de acţiune se face exclusiv la comanda Primăriei. Un angajat al instituţiei este prezent în timpul toaletărilor şi precizează expres care crengi anume să fie toaletate, astfel încât muncitorii nu au cum să realizeze lucrări neautorizate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
E GROASA !
Acum ca Bolojan nu mai poate omora nici caini si nici copaci, ia ghiciti cine urmeaza ...
Postat 26 Iunie 2014, 22:40 de CARP IV
Drujbistii lui Bolo
normal ca dobitocii de la RER nu sunt devina niciodata de taierile facute aiurea ca apoi sa platim 10.000 de euro pentru 20 de nuiele plantate de firma lui Peste Prajit ...
Postat 26 Iunie 2014, 21:31 de Johny B
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5871 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON