URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2013, 10:58

Tăcere vinovată: Fostul iubit al tinerei ucise în Săcueni, considerat vinovat fiindcă... tace

Tăcere vinovată: Fostul iubit al tinerei ucise în Săcueni, considerat vinovat fiindcă... tace ULTIMUL DRUM. Trupul Izoldei Baczoni (medalion) a fost ridicat din canalul în care fusese aruncat de criminal. Plimbat de anchetatori prin oraş şi la locul crimei, Sabin Godja (foto) a refuzat să indice traseul pe care l-a parcurs împreună cu fosta sa iubită, fiind cât pe ce să fie linşat de oamenii care cereau să se facă dreptate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Împătimit al păcănelelor, mitoman, beţiv, neserios. Aşa îl descrie procurorul Alin Leucea pe Sabin Godja, băiatul de 21 ani acuzat că în noaptea de 6/7 iulie şi-a ucis fosta iubită.

Procurorul n-a reuşit să găsească dovada incontestabilă că Sabin a comis omorul deoarece individul nu a lăsat nicio urmă, nici pe cadavru, nici la locul faptei. Dar toate celelalte probe şi declaraţii strânse îi arată lui vinovăţia. A fost singurul cu care fata de 23 ani fusese văzută în noaptea crimei şi cu el plecase spre marginea oraşului unde, două zile mai târziu, îi era găsit cadavrul. În plus, Godja avea urme de noroi pe hainele şi încălţările purtate atunci, şi sunt dovezi că a folosit telefonul tinerei după moartea acesteia. Pus să se apere, suspectul a ales tăcerea, pe care anchetatorul a luat-o drept dovadă suplimentară a vinovăţiei!

Căutări

Baczoni Izolda a dispărut în noaptea de 6/7 iulie, de la o discotecă din Săcueni, unde şi locuia. Făcea parte dintr-o familie respectată. Părinţii ei au un magazin de mobilă, iar ea era masterandă la Universitatea Babeş-Bolyai, secretară la Uniunea Studenţilor Maghiari din Cluj şi voluntar la Primăria din oraşul natal. Cum nu avea obiceiul să plece fără să anunţe, părinţii au sesizat Poliţia. Coordonaţi chiar de primarul Beres Csaba, sute de oameni, voluntari şi poliţişti, au pornit în căutarea ei, periind întreaga zonă. Fotografia fetei a fost distribuită pe reţelele de socializare, rudele şi prietenii rugând pe oricine care putea da informaţii să anunţe autorităţile ori familia.

Din nefericire, tânăra era moartă. Cadavrul i-a fost găsit o zi mai târziu, pe 8 iulie, într-un canal colector de la marginea oraşului, într-o zonă cu terenuri agricole. Era dezbrăcată de la brâu în jos, cu chilotul şi ciorapii rulaţi până la glezne, iar antebraţul mâinii drepte şi gâtul îi erau înfăşurate într-un jerseu cu care fusese strangulată, după cum au stabilit criminaliştii.

Câmp de luptă

La autopsie, legiştii au descoperit că Izolda întreţinuse relaţii sexuale protejate cu atacatorul, iar partida de amor se terminase prost. Fata n-a mai apucat să se îmbrace, fiind lovită cu pumnii în faţă şi trântită la pământ, cu capul în jos. Agresorul a continuat s-o lovească, rupându-i ficatul şi mai multe coaste, care i-au străpuns plămânii.

Medicii spun că tânăra a luptat cu disperare pentru viaţa ei, încercând să se elibereze, dovadă fiind zgârieturile fără număr găsite pe braţe, antebraţe şi gambe. Atacatorul s-a dovedit însă mai puternic: a fixat-o la pământ şi a strangulat-o!

În timp ce legiştii analizau cadavrul, criminaliştii au cercetat zona din jurul canalului colector. Aşa au descoperit locul exact al crimei, pe o pajişte unde iarba era culcată la pământ, pătată de sânge înnegrit. În jur erau o pereche de pantofi, ochelarii, un cercel şi o brăţară, toate ale victimei.

Suspect: iubitul din adolescenţă

13 Alin Leucea.jpgCercetările au fost coordonate de procurorul Alin Leucea (foto), şeful secţiei Urmărire penală din Parchetul Bihor. Primul suspectat era chiar fostul iubit al fetei, Sabin Godja. Un pierde-vară, care de trei luni plecase de acasă minţindu-şi părinţii că lucrează ca bucătar la un restaurant din Oradea deşi, în realitate, îşi petrecea zilele prin baruri, la păcănele. 

Martorii au dezvăluit că băiatul a fost prima dragoste a Izoldei. Îl cunoscuse în clasa a IX-a şi a fost cu el timp de un an, după care l-a părăsit la insistenţele părinţilor. Cei doi şi-au reluat legătura până în primăvara acestui an, dar pe ascuns. Părinţii fetei nu ar fi acceptat situaţia, iar în plus, Sabin mai avea o prietenă, Timea, pe care nu voia s-o părăsească.

De altfel, în seara de 6 iulie, Sabin a minţit-o pe Timea spunându-i că pleacă la bunici. A petrecut însă cu Izolda la discoteca din Săcueni, iar apoi au plecat spre marginea localităţii, de unde s-a întors doar el. Pe fată n-a mai văzut-o nimeni.

În arest

Suspiciunile procurorului au fost alimentate şi de numeroasele declaraţii contradictorii date de băiat. Godja a prezentat cel puţin 6 variante ale modului în care şi-a petrecut seara crimei, ultima fiind că a ieşit cu Izolda din discotecă ca să-şi cumpere ţigări de la cofetăria din apropiere, unde au decis să se despartă amiabil. Supărat fiind, ar fi plecat la casa nelocuită a bunicilor, unde a stat preţ de "două ţigări" până când l-a sunat un amic să se întoarcă la discotecă, fiindcă acolo era scandal şi avea probleme. A avut şi martor, pretindea el: un bărbat, pe care l-a şi salutat.

Povestea nu "puşca" însă cu mărturiile altora, care susţineau că Sabin şi Izolda au plecat împreună spre zona în care fata a fost omorâtă. În plus, tânărul avea zgârieturi ce puteau fi din noaptea crimei, cum era o vânătaie de pe mână, despre care se presupune că provenea de la o lovitură pe care a aplicat-o cu pumnul în dinţii fetei.

În aceeaşi seară, Sabin a fost dus în arestul Poliţiei Bihor. În dimineaţa următoare, era deja pus sub învinuire pentru omor şi arestat pentru 10 zile. Doar atât, căci cercetările erau la început, iar probele strânse împotriva sa încă puţine. Tot din acea zi, tânărul a refuzat să mai facă altă declaraţie, invocând dreptul la tăcere.

I-a luat telefonul!

Ulterior, anchetatorii au găsit noi probe. Prima care i-a ajutat a fost chiar Timea, care le-a dezvăluit că locul în care fusese ucisă Izolda era unul cu semnificaţii speciale pentru Sabin, deoarece acolo se retrăgeau şi ei pentru a face dragoste.

O altă descoperire importantă a fost telefonul victimei, dispărut în noaptea crimei. Aparatul a fost găsit pe 15 iulie la o casă de amanet, unde fusese adus de fratele lui Sabin. Cercetând codul IMEI, anchetatorii i-au reconstituit traseul: în noaptea de 6/7 iulie, în jurul orei 2, deci imediat după dispariţia fetei, în telefon a fost introdusă cartela lui Sabin, de pe care s-a şi vorbit de mai multe ori până duminică, în jurul orei 12.30, când a fost închis.

Cum a ajuns telefonul Izoldei la el? Tânărul a refuzat să spună, la fel cum a refuzat să descrie pe unde s-a plimbat cu fata şi unde s-a despărţit de ea. Când procurorii l-au scos din arest, pentru reconstituire, a fost dus şi la casa bunicilor săi, unde spusese că a fumat 2-3 ţigări, dar nu au găsit nici măcar un singur chiştoc. Suspectul a fost dus şi pe strada unde declarase că stă "la a 3-a sau a 4-a casă" bărbatul cu care s-a întâlnit în noaptea crimei. Poliţiştii şi procurorul au bătut la toate casele de pe stradă, dar niciunul dintre locatari nu se întâlnise cu Godja.

Expertize neconcludente

Deşi toate probele arată că Sabin a fost cu Izolda la locul crimei, anchetatorii nu au reuşit nici până azi să găsească mobilul crimei şi nici dovada certă că acesta şi-a ucis victima. Tânărul avea urme de noroi pe hainele şi încălţările purtate în noaptea respectivă, dar specialiştii n-au putut stabili dacă acestea provin din zona în care s-a comis fapta.

Nici analizele ADN nu au fost de ajutor: urmele biologice prelevate de pe corpul victimei aveau "un unic profil genetic, al victimei", în timp ce pentru cele 6 fire de păr ridicate de pe chiloţii, ciorapii şi din palmele fetei rezultatele au fost "neconcludente". În ciuda lipsurilor din probatoriul strâns, Sabin Godja a fost trimis în faţa instanţei, sub acuzaţia de omor şi furt calificat (privind telefonul).

"Tăcerea inculpatului"

Rechizitoriul procurorului Leucea e cu totul inedit. Împărţit pe capitole, asemenea unui roman poliţist, prezintă pe rând victima şi ucigaşul, locul crimei şi deducţiile anchetatorului despre modul în care a fost comisă fapta, plus probele cu care a demontat alibiul inculpatului.

Într-o secţiune intitulată "Tăcerea inculpatului", Leucea disecă refuzul tânărului de a face declaraţii. Dreptul la tăcere, de altfel, este prevăzut în Codul de procedură penală ca urmare a unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului, care a statuat că persoanele anchetate pot să nu dea declaraţii, pentru a nu se autoinculpa ori pentru a nu-şi agrava situaţia.

Leucea susţine, însă, că acest drept nu ar trebui să fie absolut, argumentând tot cu decizii ale CEDO, conform cărora acuzaţii trebuie să dea declaraţii atunci când se impune şi "în cazul în care sunt în măsură să le dea". "Printr-un raţionament de bun-simţ, absenţa unei explicaţii poate conduce la concluzia că nu există niciuna şi că acuzatul este vinovat", se arată într-una dintre decizii. E şi cazul lui Godja, care, spune procurorul, ar fi trebuit "să ofere explicaţii plauzibile". Deşi iniţial a fost de acord să se supună până şi testului poligraf, tânărul a refuzat să mai colaboreze, "ceea ce dovedeşte că este vinovat", concluzionează Leucea. Rămâne de văzut dacă şi judecătorii vor fi de aceeaşi părere...


VARIANTE
Alba-neagra cu declaraţiile

Sabin Godja a prezentat versiuni diferite despre noaptea crimei, în funcţie de persoana cu care discuta. La discotecă, când una din prietenele Izoldei l-a întrebat unde a dispărut fata, el i-a spus că "s-au certat şi ea a mers acasă". A doua zi, luat la întrebări de Timea, iubita "oficială", Sabin i-a spus că Izolda l-ar fi chemat afară din discotecă ca să-i ceară să reia relaţia, însă el ar fi refuzat-o, astfel că tânăra i-ar fi spus s-o lase singură, fără a o mai întâlni ulterior. În faţa mamei sale şi a părinţilor Izoldei, povestea a sunat mult mai sec: s-a întâlnit cu Izolda la discotecă, au petrecut împreună, dar în jurul orei 2 ea a plecat acasă, iar el a rămas. Nici în faţa poliţiştilor nu a recunoscut că a dus-o pe tânără la marginea oraşului. "Am fost împreună numai până la cofetărie, unde ne-am despărţit".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
lipsa de profesonalism
adevarul e ca ff multi sunt in puscarii din cauza orgoliilor bolnave a celor care amcheteaza si dau condamnari.pt ca au o mare problema in asi recunoaste incompetenta cu gandul la salariile mari pe care le primesc si la pensia umflata excesiv,care-i asteapta la pensionarea timpurie.dar cum pestele se impute de la cap....!asa e in tara noastra...probabil au un fetis de-a distruge vietile oamenilor sau asa doar se simt barbati sau femei implinite sau oameni importanti in vietile lor lipsite de ceva frumos!.....asta e viata in frumoasa romanie..
Postat 19 Noiembrie 2013, 09:06 de tavi
Ciudat
Habar n-am daca amaratul ala este vinovat sau nu dar inca o data se dovedeste cat de profesionisti sant anchetatorii de la noi.Intr-un alt caz celebru(Elodia)cineva este arestat pt omor fara a exista cadavru,in cazul de fata nu exista probe concludente directe dar e vinovat pentru ca isi exercita un DREPT sa TACA.Din cauza incompetentei,de multe ori ajung nevinovati tapi ispasitori
Postat 01 Noiembrie 2013, 08:34 de picaro
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON