URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2014, 18:44

Szabo Odon: Un consulat al Ungariei la Oradea era OK, dar "modul în care a pus problema Guvernul maghiar este greşit"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a criticat vineri modul în care Guvernul de la Budapesta a procedat în ce priveşte înfiinţarea de noi consulate pe teritoriul României, la Oradea şi la Târgu Mureş.

"De obicei, asemenea propuneri se fac publice doar în momentul în care există deja o înţelegere cel puţin preliminară între statul care propune înfiinţarea de noi consulate şi statul pe al cărui teritoriu se doreşte acest lucru. Modul cum a pus problema Guvernul maghiar este greşit, cred eu, pentru că trebuia întâi să facă o înţelegere cu Guvernul român. Acum ai o Hotărâre de Guvern (n.r. - în Ungaria), dar fără aplicabilitate", a declarat liderul UDMR Bihor, Szabo Odon, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri.

În opinia acestuia, autorităţile de la Budapesta au procedat intenţionat în acest fel, anunţând hotărârea de înfiinţare a încă două consulate pe teritoriul României fără a fi avut acordul autorităţilor de la Bucureşti, din motive electorale, şi tot din motive electorale au acţionat şi oficialii români. "Şi acolo (n.r. - în Ungaria) a fost un interes politic, să se arate că noi vă iubim, şi pe cei din Oradea, şi pe cei din Târgu Mureş", a spus Szabo Odon. "Cred că alegerile prezidenţiale din acest an vor stabiliza totuşi viaţa publică din România din următorii cinci ani, în Ungaria este deja stabilă pe următorii patru ani, şi sunt premise pentru a se realiza un dialog. Dar, după părerea mea, deciziile care se iau (n.r. - în România) au conotaţii electorale pentru alegerile prezidenţiale", a adăugat deputatul Szabo.

De asemenea, liderul UDMR a mai afirmat că înfiinţarea a două noi consulate ungare ar fi benefică. "Din punctul nostru de vedere, un consulat la Oradea ar fi ok ca să nu porţi oamenii pe drumuri, pentru că până la Cluj (n.r. - de la Oradea) sunt 150 de kilometri. (...) Cred că ar fi fost pozitiv, măcar din punct de vedere economic, pentru ar mai fi fost angajaţi aici zece oameni, iar cei cu probleme nu se mai deplasau în alte localităţi", a arătat preşedintele executiv al UDMR Bihor.

Szabo Odon a spus şi că în ceea ce priveşte numărul consulatelor României din Ungaria şi cel al consulatelor Ungariei din România există o "disproporţionalitate", chiar dacă în cifre este vorba şi de o parte şi de alta de acelaşi număr - trei. "Desigur, există o disproporţionalitate, atâta timp cât în România există 3,2 milioane de persoane de etnie maghiară, iar în Ungaria este o pondere mai puţin semnificativă a populaţiei româneşti. Există trei reprezentanţi ai statului român în Ungaria şi trei ai statului maghiar în România. Dar este o decizie suverană a fiecărui stat", a spus deputatul UDMR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Diversiuni ordinare
Ungaria nu a vrut consulate, Ungaria a vrut scandal si a forțat refuzul prin modul in care a cerut cele doua consulate. Oare când se vor întreba ungurii din Romania: Ungaria chiar acționează in interesul lor? In al doilea rand de unde a scos Szabo Odon cifra asta de 3.2 mil? Ar însemna ca in Transilvania sunteți vre-o 45%, hai sictir.
Postat 05 Iulie 2014, 08:37 de emil
o minciuna sfruntata
3,2 milioane de unguri sunt in total in afara granitelor Ungariei ,in Romania daca sunt putin peste 1 milion.De ce le place vecinilor si prietenilor nostri sa exagereze ?
Postat 05 Iulie 2014, 07:37 de U din O
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON