URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2012, 12:50

Szabo Odon promite că, odată ajuns deputat, nu va uita problemele alegătorilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, rezultatele unei anchete sociologice pe care a început-o încă din luna octombrie, când a sondat populaţia maghiară din zona Săcueni, cea unde candidează pentru un loc în Camera Deputaţilor.

Investigaţia a constat în redactarea a zece chestionare pe tot atâtea teme (cultură, învăţământ, culte, administraţie publică, sport, tineret, economie, agricultură, sănătate şi probleme sociale), expediate prin poştă către 8.000 de persoane (din care i-au răspuns circa 14%, adică 600 de oameni), plus participarea la cinci consultări populare susţinute în localităţile Sălard, Tămăşeu, Borş, Săcueni şi Diosig.

"Atât în răspunsurile primite prin poştă, cât şi la consultări am primit idei foarte bune, pe care le pot transforma în proiecte legislative", a declarat Szabo Odon, după care a prezentat câteva din rezultatele "anchetei".

Politica, pe locul 1

Potrivit prezentării liderului UDMR, la întrebarea în ce domeniu consideră oamenii că s-ar putea realiza cel mai uşor, cei mai mulţi au răspuns că în politică (20%), în activităţile ecleziastice (adică devenind preoţi - 11%), în sănătate (activând ca medici, asistente etc - 10%, dar şi în poliţie şi în armată - tot 10%, pe când doar 5% au spus că s-ar putea realiza profesional dacă ar munci în educaţie).

Cel mai greu de îndeplinit obiectiv ar fi, conform sondajului, cel de a avea un loc de muncă şi o locuinţă, de a călători în străinătate şi de a avea o afacere proprie. Pentru educatorii din mediul rural, cele mai mari probleme sunt lipsa disciplinei, a manualelor şi a condiţiilor locative, lipsa de apreciere din partea comunităţii şi de motivare din partea statului.

În ce priveşte cele trei cauze principale ale înapoierii din mediul rural, respondenţii la chestionarele lui Szabo au afirmat că acestea sunt lipsa locurilor de muncă, îmbătrânirea populaţiei, lipsa pregătirii profesionale şi violenţa domestică din familii.

Răspunsurile la chestionare au arătat, de asemenea, că oamenii şi-ar dori simplificarea birocraţiei, cumularea diverselor taxe şi impozite în mai puţine forme, precum şi introducerea gestiunii electronice a plăţilor.

Cu privire la concurenţa între UDMR şi PPMT, etnicii maghiari au spus în proporţie de 69% că "nu este o idee bună", în timp ce 13% au afirmat că "nu este bine, dar este necesar".

Sursă de inspiraţie

Date fiind informaţiile culese, Szabo Odon a susţinut că o parte din acestea îi vor servi în activitatea de deputat, dând şi câteva exemple.

Astfel, el a spus că va face un proiect legislativ pentru ca administraţiile locale să poată oferi burse de studii cu locuri de muncă garantate la finele acestora, de aşa manieră încât absolvenţii să aibă unde lucra, iar funcţionarii să fie oameni "cu vocaţie", nu posesori de diplome care se angajează în administraţie doar pentru că nu şi-au găsit joburi în alte domenii sau pentru că nu au reuşit să-şi pună o afacere pe roate. Asta chit că, nici în prezent, nu administraţia este domeniul unde rămân locuri de muncă neocupate, ci sănătatea şi educaţia, mai ales în mediul rural.

Un alt exemplu, mai pragmatic, se referă la desfiinţarea Trezoreriilor locale, dat fiind faptul că plăţile ar putea fi făcute electronic de către administraţiile locale, ceea ce ar duce la micşorarea risipei şi la intensificarea circuitelor financiare. Tot legat de acest lucru, Szabo a întrebat retoric de ce sunt obligate primăriile să-şi ţină banii în trezorerii şi nu şi-i pot depozita în bănci, unde disciplina financiară este la fel de mare şi - în plus - ar putea obţine dobânzi mai profitabile.

A treia exemplificare făcută de candidatul UDMR se referă la situaţia medicilor de familie din mediul rural angrenaţi în Centrele de Permanenţă, dar care nu beneficiază de susţinere financiară pentru dotarea acestora, Szabo afirmând că va propune un program naţional în acest sens, la fel ca alte programe naţionale susţinute de Ministerul Sănătăţii ori de administraţiile locale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Odorizantul Magnifique
Stim kakastigi da tot un jeg de marioneta ramai.... la mana lui Teleprecizia manipulanta! Esti lipsit de continut , noi te-am pune la MUzeu,,sa insotesti grupPuletze ....Tu chiar nu te vezi caraghioSule!
Postat 06 Decembrie 2012, 07:54 de JuJiko
ha ha...sau?
Un politician care promite...:))))))) Culmea ar fi sa uite problemele pe care tot ei le creeaza...of of....cat ii mai rabdam?
Postat 04 Decembrie 2012, 22:40 de kaboom
???????????
Da, da, asa zicea si marmota, ca ea impacheteaza bine ciocolata!
Postat 04 Decembrie 2012, 14:27 de Merlin from Berlin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON