"Noi, UDMR Bihor, nu vom susţine această variantă şi vom vota pentru căderea Guvernului, indiferent de decizia UDMR la nivel central", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, referindu-se la varianta înlocuirii actualelor judeţe cu opt "mega-judeţe", aşa cum vor preşedintele Traian Băsescu şi liderii PDL.
Nu vor sub Cluj
Szabo a afirmat că varianta prezentată de preşedintele Traian Băsescu şi de secretarul general al PDL, Ioan Oltean, contravine inclusiv protocolului de colaborare pe care l-au încheiat UDMR şi PDL în plan local.
"UDMR îşi respectă totdeauna cuvântul dat, chiar dacă îşi dă cuvântul verbal. La noi, în Bihor, avem un protocol de colaborare cu PDL, scris şi semnat de domnii Filip şi Seremi (n.r. - senatorul Petru Filip, fostul preşedinte al PDL Bihor, respectiv deputatul Ştefan Seremi, actualul preşedinte al PDL Bihor). În protocol scrie foarte clar că ambele partide se angajează să susţină, atunci când se va discuta despre regionalizare, ca Oradea să nu fie în aceeaşi regiune cu Clujul sau cu Timişoara, pentru că atunci nu vom avea şanse de dezvoltare. Sper ca şi colegii noştri din PDL Bihor să-şi respecte cuvântul dat în scris şi să nu susţină varianta în care Oradea va fi în aceeaşi structură cu Clujul", a spus preşedintele executiv al UDMR Bihor.
Szabo Odon a amintit că UDMR a depus încă de anul trecut un proiect legislativ privind regionalizarea, care prevede păstrarea actualelor judeţe şi înfiinţarea unor regiuni ca structuri intermediare între judeţe şi Guvern. "Noi acest proiect îl susţinem, pentru că este unul echilibrat", a spus el.
Varianta PDL nu e normală!
De profesie istoric, liderul UDMR Bihor consideră că varianta de reorganizare propusă de liderii PDL "nu are nimic în comun cu normalitatea" şi din cauză că nu ţine cont de regulile elementare ale planificării teritoriale.
"Această reorganizare nu este sănătoasă şi nu are, din punct de vedere profesional, nimic în comun cu normalitatea. Aş propune celor care au gândit această variantă să meargă măcar la un singur curs de planificare teritorială, şi poate aşa vor învăţa că pentru structurile unei regiuni comune este nevoie de tradiţii comune, de valenţe economice comune, de un sistem de transport şi de infrastructură coerent, plus să existe între acele structuri şi centrul regiunii o distanţă rezonabilă. Nimeni nu poate să-mi explice, de exemplu, în cazul Bihorului, ce tradiţii comune, ce interese economice comune, ce linii de transport avem în comun cu Bistriţa-Năsăud", a spus preşedintele executiv al UDMR Bihor.
Szabo Odon a afirmat, de asemenea, că nu actualele judeţe împiedică absorbţia de fonduri europene. "În România majoritatea fondurilor europene au fost accesate în cadrul POR (n.r. - Programele Operaţionale Regionale), iar contractele au fost semnate prin colaborarea actualelor judeţe. Nu judeţele sunt problema", a spus preşedintele executiv al UDMR Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.