URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
12 Decembrie 2015, 14:13

Sus, la munte, sus! Cum arată oferta de sejururi montane pentru bihoreni la început de iarnă

Sus, la munte, sus! Cum arată oferta de sejururi montane pentru bihoreni la început de iarnă FUGA LA ARIEŞENI. Cu trei pârtii de schi bine întreţinute şi de dimensiuni diferite, staţiunea Vârtop-Arieşeni, împărţită între Bihor şi Alba, este una dintre destinaţiile preferate ale bihorenilor care iubesc sporturile de iarnă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sărbătorile se simt altfel la zăpadă. Pe asta şi mizează proprietarii pensiunilor din zonele muntoase ale judeţului, care au pregătit turiştilor pachete de oferte, cu mâncăruri şi băuturi tradiţionale, dar şi cu acces la piscine şi SPA.

Dacă vor să se răsfeţe, bihorenii trebuie, însă, să scoată din buzunare sume destul de mari. Căci, nu-i aşa, doar o dată-i Crăciunul...

Cură de altitudine

Aflată la 120 kilometri de Oradea, staţiunea Arieşeni-Vârtop, ce aparţine parţial de judeţul Bihor şi parţial de Alba, este la mare modă în sezonul rece. Nu e de mirare deci că s-a şi dezvoltat mult în ultimii ani, având acum trei pârtii de schi. Cele două pârtii private situate pe teritoriul judeţului vecin - Vârtop 1, lungă de 1.000 de metri, şi Vârtop 2, de 430 metri, deci potrivită începătorilor - au fost deja deschise, tarifele de urcare cu teleschiul rămânând aceleaşi ca în 2014, adică 5 lei pe prima, respectiv 3 lei pe cealaltă.

În schimb, cea mai nouă pârtie, şi singura de pe teritoriul Bihorului, Piatra Grăitoare, va fi deschisă doar din 15 decembrie, după încheierea licitaţiei organizate de Primăria Nucet pentru administrarea telescaunului. Realizată cu 24 milioane lei în cadrul proiectului "Schi în România", finanţat de Ministerul Turismului, Piatra Grăitoare este cea mai mare pârtie din zonă, având o lungime de 1.600 metri şi trei variante de coborâre de diferite dificultăţi, iar în sezonul trecut o urcare cu telescaunul a costat 7 lei.

Sărbători piperate

Generoasă în peisaje superbe, staţiunea Vârtop-Arieşeni e plină de hoteluri şi pensiuni care îşi aşteaptă turiştii cu oferte speciale de sărbători. Unul dintre cele mai căutate hoteluri este Four Seasons, aflat la doar 500 de metri de pârtii, unde un sejur de 3 nopţi şi 4 zile va costa 1.000 lei/persoană în perioada Crăciunului, 600 lei între sărbători, şi 1.500 lei de Revelion. Gazdele se laudă cu servicii all inclusive, adică mesele şi băuturile asigurate, precum şi acces gratuit la piscina interioară a hotelului, saună, jacuzzi, biliard şi loc de joacă pentru copii.

O pensiune cunoscută în zonă este Skipass. Situată chiar la baza pârtiei Vârtop, aceasta are oferte de sejururi ceva mai lungi, pentru cei care vor să profite din plin de vacanţă. Un turist plăteşte 1.250 lei pentru 5 nopţi şi 6 zile, cu mesele incluse, cină de Crăciun cu preparate tradiţionale şi acces la saună şi piscină.

Tarifele de cazare nu sunt însă cu mult mai mici nici în alte părţi. Spre exemplu la Pensiunea Rock, tot în Vârtop, 5 nopţi costă 900 lei, preţ ce include toate mesele. În staţiune turiştii se vor putea bucura, la cerere şi contra cost, şi de plimbări cu sania trasă de cai, drumeţii cu ghizi şi lecţii de schi.

Destinaţia: Iadolina

O altă destinaţie consacrată, deşi în declin, este Stâna de Vale, la 70 kilometri de Oradea, zona având numeroase atracţii naturale, între care şi cascadele Izvorul Minunilor şi Iadolina. Deşi înzestrată cu frumuseţi răpitoare, Stâna a rămas în umbra celorlalte staţiuni din Apuseni, fiind ceva mai greu accesibilă şi neavând o pârtie de schi pentru profesionişti, ci doar una mai mică, bună pentru amatorii de săniuş.

Cel mai cunoscut loc de cazare este Hotelul Iadolina, al fraţilor Ioan şi Viorel Micula, cu sală de fitness şi saună. Pentru un sejur de 4 nopţi, cu bonuri valorice în valoare de 60 lei pe zi şi cină de Crăciun inclusă, turiştii vor plăti anul acesta 628 lei.

Grupurile mai mari pot opta pentru închirierea unor vile, precum Liliacul, care costă puţin peste 1.000 lei pe zi, cu mic dejun inclus. Anul acesta, aşadar, ofertele sunt destul de costisitoare. Asta nu înseamnă că cererea nu va depăşi oferta, ca totdeauna, doar pentru că, până la urmă, sărbătorile sunt mai frumoase la munte…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON