URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2024, 12:20

Supermarketurile ar putea avea program redus în weekenduri

Supermarketurile ar putea avea program redus în weekenduri (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce propunerea ca supermarketurile să fie închise sâmbăta și duminica a născut prea multe nemulțumiri în spațiul public, Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii are o nouă sugestie: aceste magazine să se închidă mai devreme în weekend, propunându-se orele 13, 14 sau 15.

Măsura ar urma să se aplice doar magazinelor cu o suprafață mai mare de 1.000 de metri, fiind menită să sprijine comerțul românesc.

„Ați observat, în retailul mare deja au început să apară expați, au început să apară lucrători din alte țări, din Ceylon, din Pakistan, din India, pentru că nu mai găsim oameni cu care să lucrăm. Și atunci noi am încercat să vedem care e cauza, de ce nu găsim forță de muncă. Și nu salariul am concluzionat că e cel mai important lucru, ci timpul liber. Chiar dacă noi oferim angajaților două zile libere pe săptămână, conform legii, chiar dacă ei lucrează 40 de ore pe săptămână, ei vor să stea cu familia și au nevoie de un weekend liber sau măcar de o zi două de weekend, să le prindă și ei o dată, de două ori pe lună. Și am constatat că ar fi mult mai bine dacă am închide magazinele la ora 13:00 sau 14:00 sau 15:00, sâmbăta, și duminica la fel, la 13:00, 14:00 sau 15:00, la cât o să se stabilească, astfel încât să lucrăm cu o tură”, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii, pentru RFI.

Propunerea ar urma să fie prezentată în această săptămână prim-ministrului Marcel Ciolacu, cel care i-a chemat pe reprezentanții comercianților la consultări.

Inițial, asociațiile din domeniu au cerut ca supermarketurile și hipermarketurile să fie închise complet în weekenduri, propunere respinsă de ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

„Foarte mulţi români muncesc în timpul săptămânii şi în weekend merg şi se relaxează, se duc în mall, în mall este şi câte un supermarket, deci fac şi cumpărăturile. Eu nu cred că pot, ca ministru al Agriculturii, să vă oblig pe dumneavoastră când să vă faceţi cumpărăturile”, a declarat Barbu săptămâna trecută.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Micile magazine dicteaza?
Pai aia nu din supermarketuri traiesc? Tara de desert turcesc. Nu cu mult in urma taximeTristii au vrut ei sa decida cate bolt si uber. Acuma abc de la colt vrea sa faca program la un supermarket. Inteleg democratia, dar altii se pare ca nu, sau ei doar cred ca o inteleg. Cum sa dictezi tu cand sa inchida un supermarket? Ca vrei tu. Pai hai sa cumperi tu direct de la producatori si sa revinzi, nu din oferta de la lidl. Ca asa apar produse dedicate anumitor lanturi de magazine mari, la abc din coltu' strazii. De mine abc-urile s-ar putea inchide, ca de le duc maine un sac de PETuri SGR nu ti le iau, ca vezi doamne, nu au loc. Ia un magazin mic de cartier la puricat sa vezi cum face stoc din promotiile de la magazinele mari. Ca deh, aia cumpără volum, au preturi mici si hopa si baba cu abc-u ei de 1000 de lei pe saptamana vanzari. Mai vedeti-va locul, ca deja prea vocali sunt toti neicanimeni. Mai lipseste gigel sa ceara program redus la cinema ca are el filme de pe filelist. Sau altu la peco ca vinde el motorina direct de la camion. Sau locomotiva. Maine poimaine si la apa sa puna program ca gigel are el o fantana si nu poate vinde apa. Treziti-va!
Postat 25 Martie 2024, 20:54 de poiu
Ha?
Ciudate explicatii. E capitalism si economie de piata sau ce? La cat merg eu la supermarket, de mine le pot si inchide de tot dar e decizia lor si ar trebui sa fie una economica nu sociala.
Postat 25 Martie 2024, 17:21 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON