URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2016, 16:23

Studenţii acuză fraudarea alegerilor la Universitate, arătând că unii colegi au votat de două ori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 5 săptămâni după scrutinul pentru alegerea reprezentanţilor studenţilor în Senatul Universităţii, trei studenţi acuză că alegerile au fost fraudate.

Pe site-ul studentocratia.com, ziar online al studenţimii orădene, Marius Deaconu, Sorin Furdui şi Roland Olah au publicat un articol intitulat "Un caz tipic de muşamalizare a fraudei electorale în mediul universitar", în care acuză că preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Curilă, şi cel al Biroului Electoral Universitar, Ştefan Herchi, refuză să facă verificări vizavi de faptul că unii studenţi ar fi votat de două ori. Primul tur al alegerilor pentru studenţii din Senat a avut loc pe 27 februarie, invalidat din lipsă de cvorum, iar al doilea, validat, pe 1 februarie.

Faptă recunoscută, dar nepedepsită

Studenţii spun că fraudarea a fost posibilă pentru că studenţii care învaţă la două facultăţi s-au regăsit pe două liste ca electori şi au votat pe două buletine, deşi acest lucru este interzis de regulamentul de alegeri al Universităţii. "Un candidat (membru al comisiei de alegeri) chiar a recunoscut că şi-a exercitat dreptul de vot de două ori la scrutinul din 27 ianuarie", arată cei trei autori.

"Preşedintele Senatului UO a emis o precizare prin care studenţii îşi vor asuma votul o singură dată, sub semnătură privată, în ideea de a evita situaţia în care studenţii care figurează pe două liste de electori să îşi exercite votul de două ori. Deşi suspiciunea privind exercitarea votului de două ori a fost adusă la cunoştinţă Biroului Electoral Universitar şi preşedintelui Senatului Universităţii din Oradea de către membri ai BEU, mai mulţi membri ai comisiei de alegeri şi observatori din cele două foruri refuză în continuare să verifice dacă procesul electoral a fost viciat sau nu!", acuză studenţii, fără a-i nominaliza pe aceşti membri.

Deaconu, Olah şi Furdui susţin că singura soluţie găsită de preşedintele Senatului, Sorin Curilă, a fost publicarea pe internet a unei liste a ruşinii, care să-i cuprindă pe studenţii care au votat de două ori. Or studenţii aşteaptă sancţiuni dure, dat fiind că, la vot, fiecare elector a semnat o declaraţie că nu va vota de două ori. "Modul în care preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, respectiv preşedintele Biroului Electoral Universitar, prof. univ. dr. Ştefan Herchi, ascund "sub preş" aceste grave deficienţe electorale, demonstrează că sunt de rea credinţă, întrucât reprezentanţii asociaţiilor studenţeşti au adus în permanenţă aceste fapte la cunoştinţa persoanelor responsabile", se mai arată în articol.

Cei trei recunosc însă că nu au depus nicio sesizare scrisă ori o contestaţie în termenul legal de 48 de ore. "Am aşteptat să se limpezească apele, să vedem reacţiile după alegeri şi am fost şi prinşi cu sesiunea, din cauza procesului electoral fiind nevoiţi să dăm câteva examene în sesiunea de restanţe. În plus, am contribuit şi la organizarea Adunării Generale a Consiliului Naţional al Elevilor din România şi nu am vrut să lansăm astfel de dezbateri în mediul public, în preajma sosirii Ministrului Educaţiei la Oradea", a declarat, joi, Marius Deaconu pentru BIHOREANUL.

Resping acuzele

Sorin Curilă s-a declarat consternat de declaraţiile studenţilor. "Apreciez că afirmaţiile sunt false şi nu au legătură cu realitatea", a declarat el pentru BIHOREANUL, subliniind că scrutinurile pentru alegerea senatorilor universitari nu au fost contestate de nimeni. Preşedintele Senatului a mai spus că va transmite mass-media şi un răspuns scris, în care îşi va prezenta elaborat argumentele.

De cealaltă parte, preşedintele BEU, Ştefan Herchi, susţine că membrii biroului nu puteau verifica în amănunt întreaga listă a studenţilor electori. "În momentul în care am demarat procedura de alegeri, am cerut facultăţilor Universităţii din Oradea să ne pună la dispoziţie listele tuturor electorilor şi să aibă grijă să nu apară de două ori studenţii care învaţă la două facultăţi. Ni le-au transmis sub semnătură. De asemenea, fiecare elector a declarat sub semnătură că a luat la cunoştinţă să nu voteze de două ori", a declarat Herchi.

Preşedintele BEU mai arată şi el că alegerile nu au fost contestate şi că numărul de buletine de vot a fost egal cu numărul de electori, aşa că nu se pune problema fraudării. "Mai mult, cei trei autori au fost prezenţi la scrutine, unul a fost observator, a semnat procesul verbal al alegerilor", a completat Herchi.

În final, profesorul de la Facultatea de Drept a mai spus că-i bănuieşte pe studenţi de rele intenţii. "Probabil vor să pună presiune pe noi, înainte de alegerea rectorului", a mai spus Herchi, fără să detalieze. Preşedintele BEU exclude posibilitatea ca acum să demareze verificări vizavi de acuzele studenţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cum e turcu si pistolul
Asa profesori asa studenti. Domnilor profesori nu mai certati studentii. Puneti mana si ii educati ca pentru asta aveti castiguri de peste 10 000 Ron/cap. Dar cum sa fie studentul daca 80 % din tizii lor sunt hoti, mincinosi, prefacuti, lasi, pupincuristi, promovati la apelul de seara, pilosi, bolnavi la cap, betivi, tradatori, acoperiti, pseudo agronomi, specialisti in toate domeniile, sotii, copii, amante etc.
Postat 11 Martie 2016, 07:54 de scarbit
strugurii sunt acrii
Halal studenti. Trei repetenti, care au fost si ei pe listele de candidatura la senat, dar nu i-a votat nimeni deoarece se stie cat le poate capul. Dealtfel singuri recunosc ca se tarasc prin facultate cu examene luate in restante pe mila profesorilor. De astfel de pseudo-studenti are nevoie senatul? Puneti mana pe carte, caci poate asa va mai luminati! Rusine sa va fie!
Postat 10 Martie 2016, 21:51 de Agatha
liste electorale
PSD-eii asi in manipularea voturilor! Interesant ar fi daca s-ar renumara si voturile cadrelor didactice! Acolo sa vedeti surprize! Dar cine are interesul daca a iesit lista completa?
Postat 10 Martie 2016, 17:23 de radu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON