URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2016, 14:46

Strategie anti-poluare: APM pregăteşte un set de reguli care să asigure bihorenilor un mediu de viaţă cât mai sănătos

Strategie anti-poluare: APM pregăteşte un set de reguli care să asigure bihorenilor un mediu de viaţă cât mai sănătos PROBLEMĂ VECHE. Una dintre cele mai mari probleme de mediu ale Bihorului este centrala de termoficare din Oradea, care umple oraşul cu cenuşă rezultată din arderea cărbunelui. Nu pentru mult timp, însă, căci vechea instalaţie va fi înlocuită cu una pe gaz, foarte puţin poluantă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Calitatea aerului şi a apei din Bihor lasă de dorit, la fel cum nici deşeurile nu sunt adunate corespunzător. Acestea sunt principalele probleme identificate de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor, care a lansat în dezbatere publică Planul Local de Acţiune pentru Mediu.

Documentul cuprinde o serie de măsuri pe care cetăţenii vor trebui să le respecte, astfel încât Bihorul să fie un judeţ mai curat.

Probleme şi soluţii

Gândit ca o strategie pentru abordarea problemelor de mediu, proiectul întocmit de APM Bihor face întâi o analiză a calităţii mediului înconjurător din întregul judeţ. Conform acesteia, cele mai mari probleme sunt aerul poluat de traficul rutier şi de centrala de termoficare a Oradiei, dar şi apele poluate din cauza lipsei reţelelor de canalizare şi a staţiilor de epurare. O altă problemă semnificativă este gestionarea deficitară a deşeurilor, specialiştii APM arătând că în judeţ acestea nu sunt colectate selectiv şi că nămolurile de epurare nu sunt valorificate în agricultură.

Pentru soluţionarea acestor probleme, dar şi a altora, planul - primul de acest gen realizat în Bihor - propune o serie de acţiuni, unele adresate populaţiei, altele unor instituţii. Ca aerul să fie mai curat, APM cere reabilitarea infrastructurii stradale din întregul judeţ (în primul rând a reţelelor de apă şi canalizare), realizarea unor şosele de centură şi plantarea de perdele vegetale în jurul localităţilor. Totodată, APM cere Primăriei Oradea să extindă sistemul centralizat de termoficare, astfel încât poluarea atmosferică să fie redusă inclusiv în acest fel.

O lună de dezbateri

APM mai vrea extinderea reţelelor de apă şi canalizare în toate localităţile din judeţ, implementarea serviciului de colectare selectivă a deşeurilor în toate satele, comunele şi oraşele, dar şi reciclarea deşeurilor din construcţii prin folosirea lor la modernizarea şoselelor. O altă acţiune pe care specialiştii de mediu o vor îndeplinită este ecologizarea haldelor celor două CET-uri din Oradea, din Şoseaua Borşului şi de pe marginea şoselei de centură din Nufărul.

Documentul a fost supus dezbaterii publice şi poate fi consultat pe site-ul Agenţiei, www.apmbh.anpm.ro, iar cei interesaţi pot face observaţii şi propuneri de îmbunătăţiri până în 25 martie, la adresa de e-mail loredana.tirt@apmbh.anpm.ro. Varianta finală a documentului va fi supusă aprobării Consiliului Judeţean Bihor, iar apoi comunicată tuturor factorilor implicaţi. Căci pentru toţi va fi literă de lege...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Strategii,strategii pentru....prostime.
Strategie anti-poluare pentru APM Oradea.1.Opinia publicului interesat sau afectat, de proiectele supuse dezbaterii privind decizia etapei de incadrare, iar apoi avizarii,sa nu fie formale,doar pentru a se indeplini procedura impusa de Directiva Europeana 85/337/CEE. 2.Sedintele CAT pentru emiterea deciziei etapei de încadrare a proiectului,sa nu fie formale Art.23.alin.(8)al Ordinului numărul 135 din 2010,spune:"În cazul în care concluziile autorităţilor implicate în comisia de analiză tehnică(CAT) privind posibilitatea desfăşurării proiectului sunt discordante, autoritatea competentă pentru protecţia mediului, înainte de emiterea deciziei finale, invită părţile interesate la o şedinţă de reconsiderare a opiniei lor. De cate ori s-a procedat asa ? Niciodata.3. Aprobari si avizari de proiecte,pe banda rulanta, precum stampilarea plicurilor de catre functionarul de la Posta Romana.Competenta si responsabilitatea deciziei acestor aprobari sunt lasate pe seama "specialistilor"din CAT,specialisti care de cele mai multe ori reprezinta interesele obscure ale unor grupuri mafiote.Pentru aprobarea proiectului "Amenajare valea Pasteur la Oradea",cu accesare frauduloasa de Fonduri Europene pe Axa 5Pos Mediu(risc major de inundatii si viituri!!??),APM,veti da socoteala in fata Comisiei Europene impreuna cu titularul de proiect,ABA Crisuri(dir.Pasztor Sandor) si ordonatorul de credite pe Oradea ,Bolojan Ilie.Ati acceptat transformarea acestui curs de apa(paraul Pari)intr-un canal colector de apa menajera de la aproape toate imobilele de pe deal.Si ce e mai grav,ati tolerat deversarea apei menajere de la Spitalul Clinic de Urgenta Oradea,incarcata cu agenti patogeni de la toti pacientii tratati,care nu are nici statie de preepurare, direct in apele paraului Paris,iar apoi in Crisul Repede.Deasemenea,APM Oradea,ati aprobat,cu toata opozitia publica exprimata,legal,conform Directivelor si Normelor de protectie a mediului, pseudo-proiectele de canalizare initiate tot de operatorul de credite pe Oradea,Bolojan Ilie,de asta data ,in tandem cu CAO si to firma de proiectare ,RonoAqua srl. Canalizarea menajera proiectata de RonoAqua(firma de casa a CAO) cu conducte suspendate,nu se mai justifica ,aceasta fiind ,doar inca un mod de praduire a banului public.Deci,strategia anti-poluare este...numai pe hartie.CET-ul polueaza ? Trebuia inchis.Fara caldura,o saptamana,doua,...atunci primarul si-ar fi dat demisia.Altul la rand...Strategii, strategii, pentru prostirea oradeanului si praduirea banului public.In rest,aceeasi gasca.
Postat 05 Martie 2016, 01:58 de platona
”Setul” la APM e cât încape ... !!!
Ce s-a gândit APM ??? Decât să întrebe lumea de ce nu intervine sistematic, ca să asigure un nivel cât mai redus al poluării de către diverși așa-ziși poluatori care plătesc și ei contribuții cât carul ... mai bine scot la iveală niște reguli care oricum nu se pot aplica de azi pe mâine !!! Și atunci, au dat publicității 3 concepte de urmat ... de către alții, spunând că e vorba de un ”set de reguli” !!! Doar că, în ignoranța lor deja cunoscută, au neglijat faptul că ”set” înseamnă 6, nicidecum 3; asta conform traducerii din limba de origine a acestui cuvânt !!! Așadar, după logica APM, urmează reduceri de personal la instituție, pentru că oricum nu se face mai nimic acolo ... o să plece probabil 6 portari, ceea ce înseamnă după logica matematică de la APM taman ”o duzină” ... restul scapă ca prin urechile acului, mergând obligatoriu la un curs de lingvistică la care nu încap 12 scaune nicicum, ei admirând în secret pomana bugetara a câte 2 pe un loc !!!
Postat 04 Martie 2016, 16:22 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON