URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă reacția Ministerului Educației a fost jenantă, ministra vorbind despre „reziliență” fiindcă rezultatele au fost similare cu cele din 2018, societatea s-a arătat de o indiferență vecină cu autismul. Ligia Deca a spus, practic, că suntem la fel de proști ca acum un cincinal, dar sindicatele dăscălimii, asociațiile de părinți și consiliile elevilor nu s-au băgat în dezbateri.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
18 Octombrie 2012, 15:46

Strategi americani de campanie le-au vorbit studenţilor orădeni despre alegerile din SUA (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Zeci de studenţi şi cadre didactice s-au adunat, joi, în sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea, la dezbaterea între doi strategi de campanie electorală din SUA, Donald Fowler (Partidul Democrat) şi Paul Pelletier (Partidul Republican). La dezbatere au participat şi doi membri ai PDL Bihor, Lucian Silaghi şi Călin Mocan.

Moderatoarea, profesorul universitar Lia Pop, a deschis discuţiile cerând în primul rând aplauze pentru oaspeţi. "Visul părinţilor şi bunicilor noştri s-a împlinit: americanii sunt aici!", a spus Pop.

Fowler şi Pelletier au făcut apoi scurte prezentări ale sistemului politic american, vorbind atât despre cele două mari partide, cât şi despre modul în care se derulează alegerile, ştiut fiind că acum SUA este în plină campanie pentru alegerile prezidenţiale.

Fowler a precizat că sunt patru lucruri care caracterizează poporul şi politica americană: toată lumea crede în drepturile individuale, nimeni nu vrea să schimbe forma de guvernământ, cu toţii sunt de acord că sistemul economic trebuie să fie în mâna privaţilor şi toţi cred în alegeri. Pelletier a vorbit şi despre experienţa de strateg de campanie, care trebuie să decidă unde merg banii şi cum se folosesc voluntarii şi timpul avut la dispoziţie. "Niciodată nu avem suficienţi bani, timp sau voluntari", a spus Pelletier.

Studenţii au putut apoi să le pună întrebări celor doi specialişti. Surprinzător, însă, tinerii au fost mai puţin interesaţi despre campania electorală propriu-zisă, ci mai mult despre politica externă a SUA. De altfel, prima întrebare formulată de un student a fost despre diferenţele între cei doi candidaţi la preşedinţia SUA, Barack Obama şi Mitt Romney, vizavi de cum ar trebui să evolueze relaţia SUA-Rusia.

"Dacă aş avea răspunsul la această întrebare, aş candida la preşedinţie", a spus Fowler, stârnind amuzamentul audienţei, şi concluzionând că nimeni nu poate şti ce urmează, dată fiind politica pe care o intenţionează liderul rus Vladimir Putin. De cealaltă parte, Pelletier s-a arătat convins că Obama va continua politica "pacifistă", în timp ce el, personal, l-ar sfătui pe Romney să se ridice în faţa celor care ameninţă SUA.

Studenţii au vrut şi să afle rolul tinerilor americani în alegeri, reprezentantul republicanilor spunând că tineretul nu a fost niciodată o componentă activă în procesul electiv din SUA, însă la precedentele alegeri Obama a fost susţinut de tineri, pentru că era "nou şi diferit". Fowler a fost de acord că tinerii reprezintă segmentul cu cea mai mică participare la vot în America, dar a adăugat că aceştia sunt încurajaţi să se implice în campanii.

În finalul întâlnirii, Pelletier a ţinut să dea răspunsul la o întrebare despre care, a spus el, ştie că se află în mintea tuturor. "Vreţi să ştiţi cine credem că va câştiga alegerile. Eu personal cred că republicanii vor câştiga Congresul, dar Obama va câştiga alegerile prezidenţiale", a spus reprezentantul republicanilor.

Ulterior dezbaterii, la o întâlnire cu jurnaliştii locali, cei doi specialişti au spus că politicienii români trebuie să profite de avantajele oferite de reţelele sociale şi să comunice continuu cu electoratul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON