URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
18 Martie 2016, 07:55

Stranieri pentru Oradea: Doi tineri italieni şi doi spanioli s-au mutat în oraşul de pe Criş să ne înveţe cum să scăpăm de poluare

Stranieri pentru Oradea: Doi tineri italieni şi doi spanioli s-au mutat în oraşul de pe Criş să ne înveţe cum să scăpăm de poluare MUNCĂ DE ECHIPĂ. Cei patru voluntari veniţi la Oradea (de la stânga la dreapta: Efrem Bosa, Paolo Cordero, Javier Gomez şi Xavi Fernández) vor lucra în echipă cu orădeanul Marius Hărduţ (ultimul din dreapta) pentru a oferi oraşului exemple "verzi" de bună practică
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Românii se compară deseori cu vest-europenii, sperând că, dacă le urmăresc dezvoltarea, vor învăţa să o aplice şi acasă. Fundaţia Life Tineret a făcut un pas în plus: a mutat temporar la Oradea patru tineri europeni, într-o proiect de voluntariat menit să facă urbea mai prietenoasă cu mediul înconjurător.

Cei patru tineri, doi din Italia şi doi din Spania, au de gând să-i înveţe pe orădeni cum să planteze copaci, cum să-şi amenajeze grădinile şi cum să se ferească de efectele nocive ale poluării. Ei vor face şi un studiu privind impactul schimbărilor climatice asupra Oradiei, o premieră pentru România.

Pentru un oraş verde

"The Green City Project" (pe româneşte, "Proiectul oraşului verde") a fost iniţiat de fundaţia orădeană Life Tineret, în cadrul programului european Erasmus+. "Vrem ca Oradea măcar să aibă ambiţia de a fi un oraş verde", spune Marius Hărduţ, liderul ONG-ului.

Pe cei patru străini i-a ales prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene, care încurajează tinerii să facă voluntariat în alte ţări decât cea natală. Doi dintre "orădenii adoptaţi" sunt din Italia, Paolo Cordero (25 de ani) şi Efrem Bosa (26 de ani), iar doi au venit din Spania, Xavi Fernández (26 de ani) şi Javier Gomez (27 de ani).

Nici unul nu a mai fost până acum în România, însă cam ştiau la ce să se aştepte. "Acasă, am prieteni orădeni care au venit în Spania la muncă. Ei mi-au povestit că Oradea este un oraş în dezvoltare, că sunt multe proiecte pe fonduri europene în derulare", povesteşte Xavi.

Băieţi deştepţi

Cei patru sunt specialişti în diferite domenii: Xavi a studiat la o facultate de Geografie şi a făcut masteratul în Urbanism şi Protecţia mediului înconjurător, Paolo este absolvent de Relaţii Internaţionale, dar vrea să se specializeze în ecologie, iar Efrem a terminat Ştiinţe Sociale şi este pasionat de grădinărit.

Javier este un caz aparte: a terminat Dreptul şi a studiat limbi străine, vorbind fluent patru limbi şi acceptabil alte patru. Toate acestea în condiţiile în care s-a născut orb! "Oricine poate face orice", zice spaniolul, dornic să-i înveţe şi pe orădeni acest lucru.

La muncă în natură

Cei patru au ajuns de şase săptămâni în Oradea, dar au deja agenda încărcată. Primul lucru pe care l-au făcut a fost să cureţe de uscături copacii de pe malul Peţei, iar acum, că vremea s-a încălzit, se pregătesc de plantări. "De asemenea, vom amenaja două pepiniere, de unde oraşul să ia gratuit puieţi din specii native. Să plantăm copaci exotici este păgubos: sunt scumpi, iar întreţinerea lor presupune un mare consum de apă", explică Paolo.

De asemenea, străinii vor scrie un ghid despre plantările corect executate, vor amenaja o grădină cu flori, tot ca să dea un exemplu de bune-practici, vor ţine lecţii de ecologie elevilor şi pregătesc o sărbătoare publică de Ziua Arborilor, pe 10 mai.

Studiu în premieră

Ca să demonstreze că nu e de joacă cu ecologia, cei patru vor demara şi un studiu. "Cu ajutorul unor specialişti locali, vom analiza impactul schimbărilor climatice asupra Oradiei", explică Xavi. În niciun oraş din România nu s-a făcut, însă, un astfel de studiu concret.

În cadrul lui, tinerii vor să afle cum a fost afectată vegetaţia, apa Crişului Repede ori solurile din Oradea de schimbările climatice. Sunt conştienţi că în cele nouă luni pe care le au la dispoziţie nu vor reuşi să aprofundeze problema, dar speră că măcar vor pune această temă în dezbaterea oraşului. "Torino, oraşul din care vin eu, a fost foarte poluat. Strategiile locale s-au schimbat complet, iar acum este un oraş verde, este o plăcere să locuieşti acolo", explică Paolo.

E loc de mai bine

Tinerii mizează şi pe faptul că în acest an sunt alegeri locale. "Sperăm că noua conducere a oraşului va asculta ce vom transmite noi", zice Javier. El şi-a propus, de pildă, să convingă administraţia locală să renunţe la covoarele de gazon care, deşi au un aspect plăcut, "înghit" multă apă: "Risipa de apă este o problemă peste tot în lume".

Cei patru stranieri spun că Oradea nu are probleme grave din perspectiva poluării, dar admit că e loc de mai bine. "Îmi place că aveţi mulţi copaci, chiar şi pe mijlocul străzilor. O problemă reală este centrala de termoficare, dar am înţeles că se rezolvă curând", spune Efem.

Voluntarii vor rămâne în oraş până la sfârşitul anului, dar apoi alţi patru străini vor veni să continue munca lor, căci proiectul fundaţiei este întins pe doi ani. Mai rămâne de văzut ce vor învăţa orădenii de la ei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON