URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2016, 07:55

Stranieri pentru Oradea: Doi tineri italieni şi doi spanioli s-au mutat în oraşul de pe Criş să ne înveţe cum să scăpăm de poluare

Stranieri pentru Oradea: Doi tineri italieni şi doi spanioli s-au mutat în oraşul de pe Criş să ne înveţe cum să scăpăm de poluare MUNCĂ DE ECHIPĂ. Cei patru voluntari veniţi la Oradea (de la stânga la dreapta: Efrem Bosa, Paolo Cordero, Javier Gomez şi Xavi Fernández) vor lucra în echipă cu orădeanul Marius Hărduţ (ultimul din dreapta) pentru a oferi oraşului exemple "verzi" de bună practică
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Românii se compară deseori cu vest-europenii, sperând că, dacă le urmăresc dezvoltarea, vor învăţa să o aplice şi acasă. Fundaţia Life Tineret a făcut un pas în plus: a mutat temporar la Oradea patru tineri europeni, într-o proiect de voluntariat menit să facă urbea mai prietenoasă cu mediul înconjurător.

Cei patru tineri, doi din Italia şi doi din Spania, au de gând să-i înveţe pe orădeni cum să planteze copaci, cum să-şi amenajeze grădinile şi cum să se ferească de efectele nocive ale poluării. Ei vor face şi un studiu privind impactul schimbărilor climatice asupra Oradiei, o premieră pentru România.

Pentru un oraş verde

"The Green City Project" (pe româneşte, "Proiectul oraşului verde") a fost iniţiat de fundaţia orădeană Life Tineret, în cadrul programului european Erasmus+. "Vrem ca Oradea măcar să aibă ambiţia de a fi un oraş verde", spune Marius Hărduţ, liderul ONG-ului.

Pe cei patru străini i-a ales prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene, care încurajează tinerii să facă voluntariat în alte ţări decât cea natală. Doi dintre "orădenii adoptaţi" sunt din Italia, Paolo Cordero (25 de ani) şi Efrem Bosa (26 de ani), iar doi au venit din Spania, Xavi Fernández (26 de ani) şi Javier Gomez (27 de ani).

Nici unul nu a mai fost până acum în România, însă cam ştiau la ce să se aştepte. "Acasă, am prieteni orădeni care au venit în Spania la muncă. Ei mi-au povestit că Oradea este un oraş în dezvoltare, că sunt multe proiecte pe fonduri europene în derulare", povesteşte Xavi.

Băieţi deştepţi

Cei patru sunt specialişti în diferite domenii: Xavi a studiat la o facultate de Geografie şi a făcut masteratul în Urbanism şi Protecţia mediului înconjurător, Paolo este absolvent de Relaţii Internaţionale, dar vrea să se specializeze în ecologie, iar Efrem a terminat Ştiinţe Sociale şi este pasionat de grădinărit.

Javier este un caz aparte: a terminat Dreptul şi a studiat limbi străine, vorbind fluent patru limbi şi acceptabil alte patru. Toate acestea în condiţiile în care s-a născut orb! "Oricine poate face orice", zice spaniolul, dornic să-i înveţe şi pe orădeni acest lucru.

La muncă în natură

Cei patru au ajuns de şase săptămâni în Oradea, dar au deja agenda încărcată. Primul lucru pe care l-au făcut a fost să cureţe de uscături copacii de pe malul Peţei, iar acum, că vremea s-a încălzit, se pregătesc de plantări. "De asemenea, vom amenaja două pepiniere, de unde oraşul să ia gratuit puieţi din specii native. Să plantăm copaci exotici este păgubos: sunt scumpi, iar întreţinerea lor presupune un mare consum de apă", explică Paolo.

De asemenea, străinii vor scrie un ghid despre plantările corect executate, vor amenaja o grădină cu flori, tot ca să dea un exemplu de bune-practici, vor ţine lecţii de ecologie elevilor şi pregătesc o sărbătoare publică de Ziua Arborilor, pe 10 mai.

Studiu în premieră

Ca să demonstreze că nu e de joacă cu ecologia, cei patru vor demara şi un studiu. "Cu ajutorul unor specialişti locali, vom analiza impactul schimbărilor climatice asupra Oradiei", explică Xavi. În niciun oraş din România nu s-a făcut, însă, un astfel de studiu concret.

În cadrul lui, tinerii vor să afle cum a fost afectată vegetaţia, apa Crişului Repede ori solurile din Oradea de schimbările climatice. Sunt conştienţi că în cele nouă luni pe care le au la dispoziţie nu vor reuşi să aprofundeze problema, dar speră că măcar vor pune această temă în dezbaterea oraşului. "Torino, oraşul din care vin eu, a fost foarte poluat. Strategiile locale s-au schimbat complet, iar acum este un oraş verde, este o plăcere să locuieşti acolo", explică Paolo.

E loc de mai bine

Tinerii mizează şi pe faptul că în acest an sunt alegeri locale. "Sperăm că noua conducere a oraşului va asculta ce vom transmite noi", zice Javier. El şi-a propus, de pildă, să convingă administraţia locală să renunţe la covoarele de gazon care, deşi au un aspect plăcut, "înghit" multă apă: "Risipa de apă este o problemă peste tot în lume".

Cei patru stranieri spun că Oradea nu are probleme grave din perspectiva poluării, dar admit că e loc de mai bine. "Îmi place că aveţi mulţi copaci, chiar şi pe mijlocul străzilor. O problemă reală este centrala de termoficare, dar am înţeles că se rezolvă curând", spune Efem.

Voluntarii vor rămâne în oraş până la sfârşitul anului, dar apoi alţi patru străini vor veni să continue munca lor, căci proiectul fundaţiei este întins pe doi ani. Mai rămâne de văzut ce vor învăţa orădenii de la ei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON