URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2021, 19:50

Strada Sucevei din Oradea a devenit strada Evreilor Deportaţi. Toţi riveranii trebuie să-şi schimbe buletinele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 1 ianuarie 2021, strada Sucevei şi-a schimbat numele în strada Evreilor Deportaţi, fiind pusă astfel în aplicare o decizie pe care consilierii locali ai Oradiei au luat-o în primăvara anului 2019.

Printr-un comunicat transmis vineri, Primăria Oradea aminteşe că iniţiativa de a modifica numele arterei a fost a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, care a arătat că în zonă a fost ghetoul în timpul Holocaustului din Transilvania de Nord şi de aici au plecat trenurile în care au fost îmbarcaţi evreii trimişi, începând cu 3 mai 1944, la Auschwits-Birkenau.

"Această decizie de a supune la vot în şedinţa de Consiliu Local această propunere venită din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Comunitatea Evreilor din Oradea, reprezintă un gest mic prin care Primăria municipiului Oradea recunoaşte şi apreciază contribuţia populaţiei evreieşti la cultura şi civilizaţia oraşului nostru", a declarat viceprimarul Arina Moş, legat de modificarea denumirii străzii.

Strada Sucevei, care delimitează pe o latură parcul Nicolae Bălcescu, a mai purtat în perioada 1945 - 1966 denumirile de „strada Martirilor” și „strada Evreilor deportaţi”. Cele două denumiri au fost acordate în amintirea faptului că în perioada mai-iunie 1944 autorităţile maghiare au expediat la Auschwitz din fostul parc Rhedey, acum Bălcescu, 9 garnituri de tren, fiecare cu peste 3.000 de evrei orădeni.

Instituţia Arhitectului Şef atrage atenţia că proprietarii de imobile (construcţii, terenuri) de pe strada Evreilor Deportaţi pot să solicite gratuit Primăriei eliberarea certificatului de nomenclatură stradală şi documentul prin care se atestă noua adresă, numerele administrative rămânând aceleaşi.

Certificatul de nomenclatură stradală şi adresa se emit în baza unei cereri tip însoţită de următoarele acte: carte de identitate / CUI; extras de carte funciară, de maxim 1 an, sau copie coală CF, iar în cazul apartamentelor, atât CF individual, cât şi CF colectiv; plan topografic.

"De asemenea, cetăţenii care locuiesc pe această stradă au obligaţia să-şi schimbe cartea de identitate, astfel că Biroul de Evidenţă a Persoanelor (din cadrul S.P.C.L.E.P Oradea) cu punctul de lucru în str. Republicii nr. 24 invită cetăţenii domiciliaţi în prezent pe str. Sucevei să-şi schimbe cărţile de identitate cu noua denumire "strada Evreilor Deportaţi", beneficiind de gratuitatea conferită de lege", se arată în comunicatul Primăriei.

Programul zilnic de lucru al Biroului de Evidenţă a Persoanelor este de luni până joi, între orele 8 şi 18, respectiv vineri între orele 8 şi 16.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Exces de zel si lipsa de ocupatie
Parerea mea e ca e un exemplu de exces de zel si lipsa de ocupatie din partea unora si servilism de tip "politically correct" ... e adevarat ca a fost ghetou, ca de acolo plecau trenurile cu deportati, dar ce rost au manevrele de genul acesta? Cui foloseste? Celor plecati sigur nu ... celor ramasi - aducere aminte dureroasa? Poate. Dar permiteți-mi sa fiu pragmatic - cine a aprobat schimbarea numelui strazii, sa rezolve singur actele tuturor celor impactati. Pe banii lui si timpul lui. In Torino, doar un exemplu, azi, la aproape 30 de ani de la dizolvarea Uniunii Sovietice, exista un bulevard cu acest nume - Corso Unione Sovietica - nu se grabeste nimeni sa-i schimbe numele ...oare de ce?
Postat 11 Ianuarie 2021, 12:05 de Bigdaddy
aprobare fara minte
nicaieri in lumea asta nu exista o strada care sa se numeasca astfel. asta inseamna ca cel care a gandit denumirea ori avea limba prea lunga de la spalat dosuri evreiesti ori era pe interes si fara educatie. iar cei care au aprobat aceasta denumire sunt clar fara minte. istoria evreilor poate fi inteleasa si vazuta prin cladirile istorice, comertul si muzeele/sinagogile ramase, nu este nevoie de o strada denumita anapoda. oricum nimeni nu stie de ce strada Sucevei se numea asa inainte, poate ar fi bine ca inainte sa se redenumeasca o strada, sa fie intrebati si cetatenii si sa isi dea sau nu acordul, nu doar ramele politice sa isi urmeze interesele!
Postat 09 Ianuarie 2021, 16:44 de roger
Strada evreilor deprortati de catre ocupatia ungureasca horthysta
Denumirea strazii trebuie sa fie clara. Vorbim de istoria orasului Oradea. Ca si la rubrica "Oradea ieri, Oradea azi".
Postat 09 Ianuarie 2021, 16:11 de B90
Propunere.
Propun ca Strada Cuza Voda sa devina Strada Tiganilor Care Nu Fura.
Postat 09 Ianuarie 2021, 10:10 de Citizen
Dacă acești consilieri ar cunoaște ceva istorie ...
... ar schimba direct în Adrian Zuckerman, cel care a solicitat modificarea. Ce rost au denumirile intermediare intermediare provizorii, în contextul în care România este colonie oficială a celui de-al IV-lea Reich, nicidecum una neoficială a SUA !?!
Postat 09 Ianuarie 2021, 09:50 de CrisDumi
Dacă acești consilieri ar cunoaște ceva istorie ...
... ar schimba numele străzii Traian Blajovici, om de bine și fost secretar comunist de județ care, dacă ar mai putea, ar da de pământ cu toți măscăricii ăștia care o schimbă pe Tanda cu Manda după cum bate vântul prin capul vreunui inițiator !?!
Postat 09 Ianuarie 2021, 09:45 de CrisDumi
.
astia is prosti? ce evrei viseaza? ce nu era bine cu Sucevei?
Postat 08 Ianuarie 2021, 20:57 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON