URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Ianuarie 2021, 19:50

Strada Sucevei din Oradea a devenit strada Evreilor Deportaţi. Toţi riveranii trebuie să-şi schimbe buletinele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 1 ianuarie 2021, strada Sucevei şi-a schimbat numele în strada Evreilor Deportaţi, fiind pusă astfel în aplicare o decizie pe care consilierii locali ai Oradiei au luat-o în primăvara anului 2019.

Printr-un comunicat transmis vineri, Primăria Oradea aminteşe că iniţiativa de a modifica numele arterei a fost a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, care a arătat că în zonă a fost ghetoul în timpul Holocaustului din Transilvania de Nord şi de aici au plecat trenurile în care au fost îmbarcaţi evreii trimişi, începând cu 3 mai 1944, la Auschwits-Birkenau.

"Această decizie de a supune la vot în şedinţa de Consiliu Local această propunere venită din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Comunitatea Evreilor din Oradea, reprezintă un gest mic prin care Primăria municipiului Oradea recunoaşte şi apreciază contribuţia populaţiei evreieşti la cultura şi civilizaţia oraşului nostru", a declarat viceprimarul Arina Moş, legat de modificarea denumirii străzii.

Strada Sucevei, care delimitează pe o latură parcul Nicolae Bălcescu, a mai purtat în perioada 1945 - 1966 denumirile de „strada Martirilor” și „strada Evreilor deportaţi”. Cele două denumiri au fost acordate în amintirea faptului că în perioada mai-iunie 1944 autorităţile maghiare au expediat la Auschwitz din fostul parc Rhedey, acum Bălcescu, 9 garnituri de tren, fiecare cu peste 3.000 de evrei orădeni.

Instituţia Arhitectului Şef atrage atenţia că proprietarii de imobile (construcţii, terenuri) de pe strada Evreilor Deportaţi pot să solicite gratuit Primăriei eliberarea certificatului de nomenclatură stradală şi documentul prin care se atestă noua adresă, numerele administrative rămânând aceleaşi.

Certificatul de nomenclatură stradală şi adresa se emit în baza unei cereri tip însoţită de următoarele acte: carte de identitate / CUI; extras de carte funciară, de maxim 1 an, sau copie coală CF, iar în cazul apartamentelor, atât CF individual, cât şi CF colectiv; plan topografic.

"De asemenea, cetăţenii care locuiesc pe această stradă au obligaţia să-şi schimbe cartea de identitate, astfel că Biroul de Evidenţă a Persoanelor (din cadrul S.P.C.L.E.P Oradea) cu punctul de lucru în str. Republicii nr. 24 invită cetăţenii domiciliaţi în prezent pe str. Sucevei să-şi schimbe cărţile de identitate cu noua denumire "strada Evreilor Deportaţi", beneficiind de gratuitatea conferită de lege", se arată în comunicatul Primăriei.

Programul zilnic de lucru al Biroului de Evidenţă a Persoanelor este de luni până joi, între orele 8 şi 18, respectiv vineri între orele 8 şi 16.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Exces de zel si lipsa de ocupatie
Parerea mea e ca e un exemplu de exces de zel si lipsa de ocupatie din partea unora si servilism de tip "politically correct" ... e adevarat ca a fost ghetou, ca de acolo plecau trenurile cu deportati, dar ce rost au manevrele de genul acesta? Cui foloseste? Celor plecati sigur nu ... celor ramasi - aducere aminte dureroasa? Poate. Dar permiteți-mi sa fiu pragmatic - cine a aprobat schimbarea numelui strazii, sa rezolve singur actele tuturor celor impactati. Pe banii lui si timpul lui. In Torino, doar un exemplu, azi, la aproape 30 de ani de la dizolvarea Uniunii Sovietice, exista un bulevard cu acest nume - Corso Unione Sovietica - nu se grabeste nimeni sa-i schimbe numele ...oare de ce?
Postat 11 Ianuarie 2021, 12:05 de Bigdaddy
aprobare fara minte
nicaieri in lumea asta nu exista o strada care sa se numeasca astfel. asta inseamna ca cel care a gandit denumirea ori avea limba prea lunga de la spalat dosuri evreiesti ori era pe interes si fara educatie. iar cei care au aprobat aceasta denumire sunt clar fara minte. istoria evreilor poate fi inteleasa si vazuta prin cladirile istorice, comertul si muzeele/sinagogile ramase, nu este nevoie de o strada denumita anapoda. oricum nimeni nu stie de ce strada Sucevei se numea asa inainte, poate ar fi bine ca inainte sa se redenumeasca o strada, sa fie intrebati si cetatenii si sa isi dea sau nu acordul, nu doar ramele politice sa isi urmeze interesele!
Postat 09 Ianuarie 2021, 16:44 de roger
Strada evreilor deprortati de catre ocupatia ungureasca horthysta
Denumirea strazii trebuie sa fie clara. Vorbim de istoria orasului Oradea. Ca si la rubrica "Oradea ieri, Oradea azi".
Postat 09 Ianuarie 2021, 16:11 de B90
Propunere.
Propun ca Strada Cuza Voda sa devina Strada Tiganilor Care Nu Fura.
Postat 09 Ianuarie 2021, 10:10 de User anonimizat
Dacă acești consilieri ar cunoaște ceva istorie ...
... ar schimba direct în Adrian Zuckerman, cel care a solicitat modificarea. Ce rost au denumirile intermediare intermediare provizorii, în contextul în care România este colonie oficială a celui de-al IV-lea Reich, nicidecum una neoficială a SUA !?!
Postat 09 Ianuarie 2021, 09:50 de CrisDumi
Dacă acești consilieri ar cunoaște ceva istorie ...
... ar schimba numele străzii Traian Blajovici, om de bine și fost secretar comunist de județ care, dacă ar mai putea, ar da de pământ cu toți măscăricii ăștia care o schimbă pe Tanda cu Manda după cum bate vântul prin capul vreunui inițiator !?!
Postat 09 Ianuarie 2021, 09:45 de CrisDumi
.
astia is prosti? ce evrei viseaza? ce nu era bine cu Sucevei?
Postat 08 Ianuarie 2021, 20:57 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON